Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 15:27

"Ξεραίνονται" οι ελιές στη Μεσσήνη, ο Δήμος καλεί τον ΕΛΓΑ

"Ξεραίνονται" οι ελιές στη Μεσσήνη, ο Δήμος καλεί τον ΕΛΓΑ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΑ ΣΥΚΑ 
Αναφορές με απόγνωση για τη ζημιά που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή στο Δήμο Μεσσήνης, εξαιτίας της ανομβρίας, έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο, χθες το βράδυ, ο αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος. Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχουν δέντρα που έχουν αρχίσει και ξεραίνονται, ενώ άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι χωριών τόνισαν ότι εξαιρετικά μεγάλο είναι το πρόβλημα και με τις χοντρολιές. Ύστερα από πρόταση του Κώστα Γεωργακόπουλου ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αγρότης στο επάγγελμα, Νίκος Κοτταρίδης, ανακοίνωσε ότι θα συνταχθεί υπόμνημα και θα υποβληθεί στον ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων ώστε να καταγράψει το μέγεθος της ζημιάς και να αναζητηθούν τρόποι αποζημίωσης των παραγωγών. Αναφορά έγινε από το δήμαρχο,  Γιώργο Τσώνη και για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος προκειμένου να αποζημιωθούν οι συκοπαραγωγοί, δεδομένου ότι και η παραγωγή σύκου είναι εξαιρετικά μειωμένη από τους καλοκαιρινούς καύσωνες…

Πρώτος στο θέμα της ανομβρίας αναφέρθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος όμως με την αναφορά του για «αβροχιά» που ευνοεί τη δημοτική αρχή, δεδομένου ότι δεν θα χρειαστεί να προβεί σε ευρείες συντηρήσεις και επισκευές του αγροτικού οδικού δικτύου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου, Γιώργου Τσώνη, ο οποίος απάντησε ότι είναι ανεπίτρεπτο να λέγεται ότι η δημοτική αρχή δεν θέλει να βρέξει για να μην χρειαστεί να παρέμβει στους αγροτικούς δρόμους.

Πάντως ο Στάθης Αναστασόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν αδιάβατοι αγροτικοί δρόμοι είτε επειδή δεν έχει γίνει καμία χαλικόστρωση είτε από τα κλαριά των δέντρων των παρακείμενων κτημάτων, εργασίες που ανέφερε ότι γίνονταν συστηματικά όταν ήταν ο ίδιος δήμαρχος.

Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Τράκας απάντησε στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ότι χαλικοστρώσεις σε αγροτικούς δρόμους θα ξεκινήσουν το Νοέμβρη, ενώ το αγροτικό δίκτυο έχει συντηρηθεί περίπου στο 90% των χωριών του Δήμου.

Σε ό,τι αφορά τα σύκα, ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης είπε ότι έχει στείλει αλλεπάλληλα έγγραφα στον ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τη ζημιά από τους καύσωνες. Ο ΕΛΓΑ του απάντησε, συνέχισε ο δήμαρχος,  ότι εφόσον συγκεντρωθούν τα στοιχεία ότι η παραγωγή έχει μειωθεί από 30% και πάνω θα επιδιωχθεί η αποζημίωση των παραγωγών με πρόγραμμα ΠΣΕΑ.
Στ.Μ.