Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 16:20

«Τα μεσσηνιακά κρασιά είναι πολύ καλά αλλά συστήνω στους οινοποιούς τις ελληνικές ποικιλίες»

«Τα μεσσηνιακά κρασιά είναι πολύ καλά αλλά συστήνω στους οινοποιούς τις ελληνικές ποικιλίες»

Κ.ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ ΣΤΟ 7Ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Τα καλά εστιατόρια να εμπιστευτούν τα κρασιά των ελληνικών ποικιλιών, δηλαδή να προσφέρουν στους επισκέπτες της χώρας κάτι διαφορετικό αλλά εξίσου καλό ή και καλύτερο σε σχέση με τα κρασιά που πίνουν στις χώρες τους. Αυτό πρότεινε ο master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, στην εισήγηση που έκανε το μεσημέρι, λίγο πριν το κλείσιμο του 7ου Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας. Σε δηλώσεις του στην Kalamata Journal μίλησε και για τα μεσσηνιακά κρασιά…

«Jurassic park» χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης τον ελληνικό αμπελώνα, μιλώντας για ένα χάος ελληνικών ποικιλιών που σε ένα βαθμό εξακολουθούν να είναι άγνωστες και ανεκμετάλλευτες. Εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία ότι αυτό το χάος σιγά σιγά θα βγάλει σε κάτι καλό, αρκεί να υποστηριχτούν σωστά τα κρασιά των ελληνικών ποικιλιών.

Ο κ. Λαζαράκης υπαινίχθηκε ότι τα κρασιά των κορυφαίων στην οινοποίηση χωρών της Ευρώπης, της Γαλλίας και της Ιταλίας, ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Γάλλοι ή οι Ιταλοί οινοποιοί δεν έχουν πλέον να περιμένουν κάτι παραπάνω από όσα έχουν προσφέρει παρά τη συνταξιοδότησή τους. Αντίθετα, πρόσθεσε, οι Έλληνες οινοποιοί βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους και μπορούν να προσφέρουν πολλά.

Τα ελληνικά κρασιά, συνέχισε ο κ. Λαζαράκης, είναι εφάμιλλα ή και καλύτερα σε ορισμένες περιπτώσεις των Γαλλικών και Ιταλικών. Και εκείνο που χρειάζεται, τόνισε, είναι να τα εμπιστευτούν τα καλά εστιατόρια, να τα προτείνουν στους πελάτες τους, ιδιαίτερα στους ξένους, οι οποίοι, υπογράμμισε, ως ταξιδιώτες στις χώρες που πηγαίνουν θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό από εκείνο το οποίο έχουν μάθει και γνωρίζουν, αρκεί βέβαια να είναι ποιοτικό.

Ένα θέμα με τα ελληνικά κρασιά, είπε ακόμη, είναι αυτό της ονομασίας των ελληνικών ποικιλιών, τις οποίες είναι δύσκολο να τις προφέρουν και να τις θυμούνται οι ξένοι. Παρ’ όλα αυτά υπογράμμισε ότι θαυμάσια κρασιά βγάζουν ποικιλίες όπως το Μοσχοφίλερο από την Αρκαδία, το Ασύρτικο από τη Σαντορίνη, το Ξινόμαυρο της βόρειας Ελλάδας, η Μαλαγουζιά της Στερεάς Ελλάδας.

Ο κ. Λαζαράκης ανέφερε ότι η ιδιαιτερότητα του ελληνικού κρασιού χρειάζεται σπρώξιμο και πως το ποιοτικό ελληνικό κρασί και το ποιοτικό ελληνικό φαγητό γοητεύουν ή μπορούν να γοητέψουν τους ξένους, μπορούν δηλαδή να υποστηρίξουν σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τα μεσσηνιακά κρασιά, ο κ. Λαζαράκης δήλωσε στην Kalamata Journal ότι μέχρι πριν λίγο καιρό δεν είχαν χτίσει φήμη, όμως πλέον θεωρούνται πολύ καλά. Τον ρωτήσαμε τι θα σύστηνε στους μεσσήνιους οινοπαραγωγούς και απάντησε ότι θα πρέπει στραφούν στις ελληνικές ποικιλίες. Όπως τόνισε ο κ. Λαζαράκης, είναι δύσκολο ένα ελληνικό κρασί να μπει στην αγορά του εξωτερικού όταν προέρχεται από ξένες ποικιλίες γιατί με τις ποικιλίες αυτές κυκλοφορούν πάρα πολλά ξένα κρασιά που έχουν αποκτήσει φήμη.
Στ.Μ.