Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018 11:45

Ξεκίνημα αγροτικών κινητοποιήσεων και στη Μεσσηνία από τη Μεσσήνη την Πέμπτη

Ξεκίνημα αγροτικών κινητοποιήσεων και στη Μεσσηνία από τη Μεσσήνη την Πέμπτη

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες αλλά και στους εργαζόμενους και επαγγελματοβιοτέχνες να στηρίξουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις απευθύνει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, που διοργανώνει για την Πέμπτη το απόγευμα, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, συνάντηση των αγρότων για το ξεκίνημα κινητοποιήσεων ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα κατά του αγροτικού πληθυσμού…

Το ραντεβού έχει προσδιοριστεί για τις έξι το απόγευμα και το πλαίσιο που έχει διαμορφώσει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος ταυτίζεται με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Ο Σύλλογος της Μεσσήνης ξεκαθαρίζει ότι ενότητα και κοινός αγώνας με τους «βαστάζους» του αγροτοσυνδικαλισμού που είναι ταγμένος στην υπηρεσία των μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών δεν μπορεί να υπάρξει.

Ειδικότερα, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης σημειώνει: «Αγρότη, Αγρότισσα, Λαέ του Δήμου Μεσσήνης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ζεσταίνουμε τις μηχανές, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, βγαίνουμε για άλλη μια φορά στο δρόμο.

Μέσα από τον Σύλλογο μας, οργανωμένα και συντεταγμένα, όπως τα προηγούμενα χρόνια έτσι και τώρα, μπαίνουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Όλοι και όλες δίνουμε την μάχη! Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ενημέρωση και την αγωνιστική ενεργοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, με στόχο τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στα μπλόκα.

Την Πέμπτη 25 Γενάρη στις 6 το απόγευμα, στο σταθμό της Μεσσήνης κάνουμε την αρχή του αγώνα μας.

Και αυτή η μάχη στρέφεται ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, των μνημονίων και, γενικότερα, των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Απέναντι στα μπλόκα που θα στήσουμε θα βρίσκονται και αυτή τη φορά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τη ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη. Οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν ν' αρπάξουν τη γη και το βιός μας.

Αγωνιστικά στο πλευρό μας θέλουμε να είναι ξανά οι σύμμαχοί μας, εργαζόμενοι, μικροί ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς έχουμε κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους.

Με το που ανακοινώθηκε ότι ξεκινάμε νέες κινητοποιήσεις άρχισε η επίθεση ενάντια στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Σ' αυτή την πολύπλευρη και ολομέτωπη επίθεση συμμετέχουν η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της, τα άλλα κόμματα που δεν θέλουν τέτοιου είδους αγροτικούς - λαϊκούς αγώνες, ΜΜΕ που εξυπηρετούν ύποπτες και ύπουλες μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες, εκπρόσωποι των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Ξανακούμε τα γνωστά προβοκατόρικα λόγια περί "κομματικών κινητοποιήσεων", περί "παρέας του Μπούτα που ξεπουλάει τους αγώνες", κ.ά.

Όλα αυτά και άλλα πολλά παρόμοια που θα ακουστούν τις επόμενες μέρες, στόχο έχουν να συκοφαντήσουν το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, να υπονομεύσουν τη μαζικότητα και τη δυναμική των μπλόκων, να υποκινήσουν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» κατά των αγωνιζόμενων αγροτών. Την περιμέναμε αυτή την επίθεση, δεν μας φοβίζει και, με την συμπαράσταση και αλληλεγγύη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, είμαστε σε θέση να την αντιμετωπίσουμε.

Στον ίδιο "ντόρο" της υπονόμευσης κινούνται και οι "προτάσεις" για "ενότητα" και "κοινό αγώνα", τις οποίες μας κάνουν κάποιοι "βαστάζοι" του αγροτοσυνδικαλισμού που είναι ταγμένος στην υπηρεσία των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν αποκλείει κανέναν μικρομεσαίο αγρότη από τις κινητοποιήσεις, αρκεί να συμφωνεί με το πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων, το οποίο έχει διαμορφωθεί και καθοριστεί σε συνεδριάσεις και συνελεύσεις των οργάνων του και μετά από διεξοδική και γόνιμη συζήτηση στα χωριά με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Όμως, δεν πρόκειται να δεχτεί "ενότητα" και "κοινό αγώνα" με κάποιες "ξεκρέμαστες ομάδες", οι οποίες, σύμφωνα με τα αιτήματα που προβάλλουν, αλλά και όπως έδειξε και η δράση τους στο παρελθόν, νοιάζονται και παλεύουν μόνο για τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, που είναι αντίθετα με τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Όλοι αυτοί, όλο το προηγούμενο διάστημα, που το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχει συνεχή και πολύμορφη δράση, είναι άφαντοι και παραμένουν σιωπηλοί και εμφανίζονται κάθε φορά που ξεκινάμε πανελλαδικές κινητοποιήσεις για να τις ξεστρατίσουν και να τις υπονομεύσουν.

Τα αιτήματά μας είναι συγκεκριμένα, δίκαια κι αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας. Παλεύουμε για:

Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν' αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.

Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.

Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 - 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.

Επίσης απαιτούμε εδώ και τώρα αποκατάσταση του δικτύου του ΓΟΕΒ. Δεν ανεχόμαστε άλλο το 2018 αυτή την κατάσταση, τα χωράφια μας να μην μπορούν να ποτιστούν λες και είμαστε στην έρημο, είτε τα χωράφια μας να πλημμυρίζουν επειδή κανένας δεν ενδιαφέρεται να φτιάξει τα απαραίτητα έργα. Απαιτούμε κανένα χωράφι απότιστο – κανένα χωράφι πλημμυρισμένο.

Ολοι στο δρόμο, ξεσηκωμός

Σπάμε την απογοήτευση – Δεν παραδινόμαστε χωρίς να δώσουμε τη μάχη, περνάμε στην επίθεση».