Πέμπτη, 24 Μαϊος 2018 15:02

Ξεκίνησε στην Πύλο η μεγάλη ευρωπαϊκή διάσκεψη για το ελαιόλαδο και τη Μεσογειακή Διατροφή

Ξεκίνησε στην Πύλο η μεγάλη ευρωπαϊκή διάσκεψη για το ελαιόλαδο και τη Μεσογειακή Διατροφή

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ 
Με τη συμμετοχή περίπου 150 δημάρχων και περιφερειαρχών από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε σήμερα στο Δήμο Πύλου-Νέστορος η διήμερη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με θέμα “Το ελαιόλαδο ως βάση της Μεσογειακής Διατροφής και πολύτιμος σύμμαχος της υγείας”. Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και α’ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, Δημήτρης Καφαντάρης, καλωσόρισε τους συνέδρους και υπογράμμισε τη σημασία που έχει για το Δήμο του, τη Μεσσηνία και όλη τη χώρα η φιλοξενία αυτής της διάσκεψης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, επέμεινε από την πλευρά του ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής ως συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας...

Οι εργασίες της Διάσκεψης γίνονται στην Costa Navarino, ενώ συντονιστής ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής «Φυσικοί Πόροι» (ΝΑΤ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Ossi Martikainen και τοποθετήσεις έκαναν, μεταξύ άλλων,  ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χ. Κασίμης, η περιφερειακή σύμβουλος εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Αντωνία Μπούζα, ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος και α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης,  το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκης ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας.

Βασική πηγή για την τοπική ανάπτυξη η παραγωγή του ελαιόλαδου

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε τη σημασία της διοργάνωσης μίας τόσο σημαντικής ευρωπαϊκής διάσκεψης στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Πελοπόννησο που η παραγωγή του ελαιολάδου είναι βασική πηγή για την τοπική ανάπτυξη και επισήμανε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύει την εξωστρέφεια της χώρας μας με τη συμμετοχή της σε σημαντικά ευρωπαϊκά fora.

«Με τεκμηριωμένες προτάσεις και στοιχειοθετημένες παρεμβάσεις αναδεικνύουμε τον παραγωγικό πλούτο της χώρας μας με στόχο την οικονομική ανάπτυξη,  την ενίσχυση του επιχειρείν και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», ανέφερε.

Στη συνέχεια τόνισε τη σημασία ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε με στόχο την προώθηση μιας αειφόρας πολιτικής για τα τρόφιμα, που θα συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών.

«Το ελαιόλαδο αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο της υγείας μας» σημείωσε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε «είναι ένα από τα πιο ισχυρά brand names του τομέα τροφίμων στην Ελλάδα, ο οποίος αποτελεί σταθερά ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της ελληνικής μεταποίησης δευτερογενούς τομέα, αλλά και έναν από τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της ελληνικής οικονομίας».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας τροφίμων έκανε λόγο για την κρίση στις τιμές τους αλλά και για την επίδραση του συγκεκριμένου κλάδου στη δημόσια υγεία, τονίζοντας ότι αυτές οι προκλήσεις δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά το σύνολο της Ευρώπης.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα  στην ανάληψη συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για τη διαμόρφωση μιας ολιστικής πολιτικής που αφορά τη διαμόρφωση και υιοθέτηση μιας αειφόρας πολιτικής τροφίμων σε όλη την Ευρώπη, με στόχο την προστασία της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών.

Καλωσορίζοντας τους Ευρωπαίους δημάρχους και περιφερειάρχες ο Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος  και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης τόνισε, μεταξύ άλλων : «Είναι μεγάλη τιμή για τον τόπο η διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου – που για πρώτη φορά διεξάγεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Μεσσηνία - μετά από σκληρή διεκδίκηση. Καταθέσαμε φάκελο υποψηφιότητας και καταφέραμε να επιλεγούμε ανάμεσα σε 3 χώρες, την Nantes της Γαλλίας και το Rotterdam της Ολλανδίας.

Πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία γιατί το ελαιόλαδο αποτελεί κεντρικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο του δήμου αλλά ολόκληρης της Μεσσηνίας».

Αύριο, δεύτερη μέρα των εργασιών, θα λειτουργήσει  θεματικό εργαστήριο για το ελαιόλαδο, ενώ θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε πρότυπη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου.