Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2018 02:35

Γεμάτη εκλεκτά προϊόντα και με πλούσιο πρόγραμμα η Αγροτική Έκθεση

Γεμάτη εκλεκτά προϊόντα και με πλούσιο πρόγραμμα η Αγροτική Έκθεση

ΑΡΤΟΣ-ΟΙΝΟΣ-ΕΛΑΙΟΝ 
Ξεκίνησε χθες το απόγευμα, με πάρα πολλούς επισκέπτες, η εμφανώς μεγαλύτερη και καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια αγροτική έκθεση του Δήμου Καλαμάτας “Άρτος-Οίνος-Έλαιον”. Τα επίσημα εγκαίνια ωστόσο θα γίνουν απόψε, Παρασκευή 3 Αυγούστου, στις 8:30 το βράδυ, με τη συνοδεία μουσικής και τραγουδιού από τη Δημοτική Φιλαρμονική. Είναι πολλές οι επιχειρήσεις και οι φορείς που συμμετέχουν με περίπτερο στη φετινή έκθεση προβάλλοντας τα προϊόντα που παράγουν, μεταποιούν, παρασκευάζουν. Πολλές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι ακόμη οι εκδηλώσεις της έκθεσης, οι οποίες εστιάζουν κυρίως στη γαστρονομία. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή, με το καθιερωμένο αφιέρωμα στην παράδοση, τα ήθη και τις παραδόσεις της περιοχής…


Από τη συνέντευξη Τύπου: Δημήτρης Ηλιόπουλος, Γιάννης Λιοντήρης, Παναγιώτης Νίκας, Γιάννης Αδαμόπουλος, Νίκος Κισκήρας

Κάλεσμα στους κατοίκους και τους επισκέπτες να πάνε στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, να δουν τα εκθέματα, να ψωνίσουν εάν επιθυμούν και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, έκανε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, που τόνισε ότι η έκθεση παίρνει πλέον παμπελοποννησιακό χαρακτήρα, καθώς αρκετοί από τους 42 εκθέτες προέρχονται από διάφορους Νομούς της Πελοποννήσου αλλά και την Κρήτη, τη Θεσσαλία και την Αττική.Το περίπτερο του Συνδέσμου Οινοποιών Μεσσηνίας με τον πρόεδρό του, Παναγιώτη Πουλημένο

Το πρόγραμμα της έκθεσης χθες περιελάμβανε μαγειρική από τον πολυβραβευμένο διεθνώς σεφ, Δημήτρη Πυλιώτη αλλά και πάντρεμα γεύσεων-food pairing από τους εκπροσώπους της oliverse, Παναγιώτη Παπανικολόπουλο-Γαστρονόμο και τον πιστοποιημένο ελαιολόγο Κώστα Τσορώνη. Οι δυο τους έκαναν ένα μικρό σεμινάριο για τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και στη συνέχεια πρόσφεραν στον κόσμο γεύσεις που είχαν ετοιμάσει με ελαιόλαδα διαφορετικών ποικιλιών. Έδειξαν ότι δεν δημιουργούν όλες οι ποικιλίες ελαιολάδου το ίδιο υπέροχο αποτέλεσμα όταν παντρεύονται με διάφορες γεύσεις. Έκαναν το κοινό να αντιληφθεί ότι το ελαιόλαδο είναι άρτυμα και πρέπει να επιλέγουμε την κατάλληλη ποικιλία ελαιολάδου για να την παντρέψουμε με το φαγητό που έχουμε ετοιμάσει. Ανάλογο μικρό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο υπαίθριο σκάκι του Πάρκου, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και απόψε, Παρασκευή, στις δέκα το βράδυ.


Παναγιώτης Παπανικολόπουλος-Γαστροναύτης και Κώστας Τσορώνης, μιλούν για τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και για το πάντρεμα γεύσεων - food pairing

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε ότι η αγροτική έκθεση “Άρτος-Οίνος-Έλαιον” αποτελεί ιδέα του συνταξιούχου πλέον υπαλλήλου του Δήμου, Νίκου Κισκήρα, τον οποίο και ευχαρίστησε για την προσφορά του. Ευχαρίστησε επίσης θερμά το προσωπικό του Δήμου που εργάστηκε και εργάζεται για την έκθεση και τους Συλλόγους που συμμετέχουν, όπως και τους εκθέτες.Το περίπτερο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας και ο πρόεδρός του, Μιχάλης Αντωνόπουλος

Ο αρμόδιος για την έκθεση αντιδήμαρχος, Γιάννης Αδαμόπουλος, τόνισε από την πλευρά του ότι η φετινή αγροτική έκθεση έχει κομβική σημασία γιατί μετεξελίσσεται πλέον σε μια εκδήλωση με παμπελοποννησιακό ενδιαφέρον.


Η Λευκή Σπίνου με τον καφέ της εταιρίας που πίνεται σε τρεις ηπείρους, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία

Ο διευθυντής των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Γιάννης Λιοντήρης, πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι ο κόσμος που θα επισκεφθεί το Πάρκο και την έκθεση θα περάσει θαυμάσια και θα παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Απόψε στην έκθεση θα μαγειρέψει και θα παρουσιάσει συνταγές η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου και οι executive chefs της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μιχάλης Αγγελόπουλος, Μιχάλης Σουρίλας και Μαρίνος Κουμουνδούρος.


Το περίπτερο της ΣΥΚΙΚΗΣ

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αδαμόπουλος ευχαρίστησε θερμά τους μάγειρες, τονίζοντας ότι συμμετέχουν στην έκθεση χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δήμου.

Το πρόγραμμα της έκθεση παρουσίασε, πάντα κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Κισκήρας, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στη λαογραφική εκδήλωση της Κυριακής, για την οποία μίλησε επίσης ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, ο οποίος θα περιγράφει την Κυριακή την ιστορία τοπικών προϊόντων καθώς και τη δραστηριότητα των Συλλόγων που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση.

Στ.Μ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Παρασκευή 3 Αυγούστου

19:30 Μουσικό Πρόγραμμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας (πλατεία Αναψυκτηρίου)

20:30 Επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης (πλατεία Αναψυκτηρίου)

21:00 – 23:00 Γευσιγνωσία ελαιολάδου από το Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας (περίπτερο 4)

21:30 Παρουσιάσεις μαγειρικής από την chef Ντίνα Νικολάου και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας (πλατεία Αναψυκτηρίου)

22:00 Γευστικό πάντρεμα (food pairing) ελαιολάδων – φαγητών από την ομάδα Oliverse (χώρος σκακιού)Σάββατο 4 Αυγούστου

20:30 Μουσικό Πρόγραμμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας (χώρος λίμνης πάρκου)

21:00 – 23:00 Γευσιγνωσία ελαιολάδου από το Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας (περίπτερο 4)

21:00 Παρουσιάσεις μαγειρικής από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας (πλατεία Αναψυκτηρίου)


Κυριακή 5 Αυγούστου

20:30 Κεντρική λαογραφική εκδήλωση. Επίδειξη παρασκευής τοπικών εδεσμάτων & λαογραφικά δρώμενα (χώρος πατινάζ)

21:00 – 23:00 Γευσιγνωσία ελαιολάδου από το Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας (περίπτερο 4)


Καθημερινά

18:00 – 23:00 Έκθεση της Λαογραφικής Συλλογής του Σπύρου Κατσίρα