Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 00:00

Ολοκληρώνεται ο πρώτος ψεκασμός για το δάκο αλλά η χρονιά θα είναι δύσκολη

Ολοκληρώνεται ο πρώτος ψεκασμός για το δάκο αλλά η χρονιά θα είναι δύσκολη

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ 
Κατά 80% έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στα όρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας. Ήταν επείγον ζήτημα η πραγματοποίηση του ψεκασμού, γιατί οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του πληθυσμού του δάκου. Και οι ψεκασμοί ξεκίνησαν ύστερα από εντολή του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, ενώ μόλις προχθές δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νομοθετική ρύθμιση, που είχε προτείνει από τον Απρίλη η Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την έναρξη της καταπολέμησης του δάκου πριν ακόμη από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, εφόσον η διαδικασία καθυστερεί και με την προϋπόθεση ότι οι εργασίες αυτές επιβάλλεται να γίνουν άμεσα για λόγους δημοσίου συμφέροντος…

Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας έκανε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, οι πρώτοι ψεκασμοί έχουν ολοκληρωθεί στα όρια ευθύνης της Υπηρεσίας του, εκτός από κάποια διαμερίσματα της Άνω Μεσσηνίας, στα οποία οι ψεκασμοί θα συνεχιστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς και εκτός από κάποια διαμερίσματα της Πύλου, στα οποία οι ψεκασμοί θα ανατεθούν σε εργολάβους ύστερα από διαπραγμάτευση γιατί για τα διαμερίσματα αυτά ο διαγωνισμός ήταν άγονος.

Ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι οι πρώτοι ψεκασμοί έγιναν βάσει των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις παγίδες που ενδεικτικά τοποθέτησαν έμπειροι παγιδοθέτες και το προσωπικό της Υπηρεσίας.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερη σε ό,τι αφορά το δάκο και αυτό γιατί από τη μια υπάρχει έντονη πρωιμότητα  και οι βροχές δημιούργησαν συνθήκες γρήγορης ανάπτυξης του ελαιοκάρπου, ενώ από την άλλη επίσης οι βροχές και ο ήπιος χειμώνας έχουν, σε κάποιες περιπτώσεις, λειτουργήσει ευνοϊκά για την ανάπτυξη του πληθυσμού του δάκου.

Η σύσταση του διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας προς τους παραγωγούς είναι να ελέγχουν τα ελαιοπερίβολά τους και αν διαπιστώνουν πρόβλημα, αν δηλαδή το ποσοστό του δάκου ξεπερνάει το 3% με 5%, τότε να απευθύνονται στους αρμόδιους γεωπόνους για τις περαιτέρω ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν.

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος της δακοκτονίας ο κ. Κυριακόπουλος υπογράμμισε ότι η Υπηρεσία του ενεργεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα για την προώθηση των σχετικών διαδικασιών (προκηρύξεις, διαγωνισμοί, προσυμβατικοί και άλλοι έλεγχοι) ωστόσο τόνισε ότι οι διαδικασίες αυτές έχουν συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια μέσα στα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν χωρίς να υπάρχει περιθώριο σύμπτυξής τους. Η μόνη λύση, πρόσθεσε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας, είναι η κατανομή των κονδυλίων για τη δακοκτονία να αποφασίζεται αρκετά πριν από τη λήξη κάθε έτους ώστε να ξεκινούν νωρίτερα οι διαδικασίες και να είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η καταπολέμηση του δάκου της ελιάς κάθε χρόνο τον Ιούνιο.

Στ.Μ.