Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018 14:03

Λυγίζουν ελιές στην Κυπαρισσία από τον γιόμο…

Λυγίζουν ελιές στην Κυπαρισσία από τον γιόμο…

Η ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 
Εξαιρετικός είναι ο γιόμος της ελιάς στην Τριφυλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ελιές που έχουν λυγίσει από τον πολύ καρπό! Βέβαια η παραγωγή ελαιολάδου δεν θα φτάσει την περσινή ποσότητα, είναι όμως πολύ υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ μέχρι τώρα η αντιμετώπιση του δάκου φαίνεται πως είναι αποτελεσματική…

Όπως δήλωσε στην Kalamata Journal ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις στην Τριφυλία φέτος η παραγωγή θα έφτανε τους 18 με 20.000 τόνους. Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι τελικά η παραγωγή θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τους 25.000 τόνους. Πέρσι η παραγωγή ελαιολάδου στην Τριφυλία έφτασε τους 30.000 τόνους.

Σχετική ανησυχία υπάρχει με το δάκο, αν και ο διευθυντής κ. Παρασκευόπουλος διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Σημείωσε ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για το δάκο, τόνισε όμως ότι το πρόγραμμα αντιμετώπισης του δάκου υλοποιείται με επιτυχία και αποτελεσματικότητα. Στο πρόγραμμα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Τριφυλίας περιλαμβάνονται περίπου 2.000.000 ελαιόδεντρα, που είναι περίπου το 50% των ελαιοδέντρων της Τριφυλίας. Στο υπόλοιπα δέντρα, ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, η καταπολέμηση του δάκου γίνεται με ολοκληρωμένα προγράμματα που υλοποιούνται με αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα από τις ομάδες παραγωγών.

Στ.Μ.