Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 15:38

Κινδυνεύει η αγροτική οικονομία με απώλεια ενισχύσεων, γράμμα Τατούλη στον υπουργό Αραχωβίτη

Κινδυνεύει η αγροτική οικονομία με απώλεια ενισχύσεων, γράμμα Τατούλη στον υπουργό Αραχωβίτη

ΝΕΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 
Η υπό προώθηση νέα οριοθέτηση των περιοχών που θα δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση είναι άδικη για τις περιοχές της Πελοποννήσου και θα προκαλέσει απώλεια κρίσιμου εισοδήματος στους παραγωγούς και εγκατάλειψη γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τονίζει σε επιστολή του προς τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Μάλιστα στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την επιστολή, έχει μπει ως τίτλος “«Δεν σας επιτρέπω με «τερτίπια» να καταστρέψετε την Αγροτική Οικονομία της Πελοποννήσου»…

Στο δελτίο Τύπου σημειώνονται τα εξής: “Τον κίνδυνο απώλειας κρίσιμου εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων, ειδικά σε ότι αφορά την εξισωτική αποζημίωση, κρούει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Οικονομίας κ. Σταύρο Αραχωβίτη, αναφορικά με το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών, που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην επιστολή του επισημαίνει τόσο το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο διαβούλευσης, όσο και το γεγονός ότι οι περιοχές που αφορά η Υπουργική Απόφαση έχουν μειονεκτικό χαρακτήρα και συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν κατά τη διαδικασία οριοθέτησης.

«Η νέα οριοθέτηση των περιοχών επηρεάζει και μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όπως την εξισωτική, τα σχέδια βελτίωσης, τους νέους γεωργούς, την αναδιάρθρωση των αμπελώνων, με συνέπεια την απώλεια οικονομικών ενισχύσεων για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής μας. Η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του εισοδήματος των κατοίκων των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα πληγεί ο ευαίσθητος κλάδος της κτηνοτροφίας και ενδεχομένως να δημιουργηθούν τάσεις εγκατάλειψης καλλιεργούμενων εκτάσεων των απεντασσόμενων μειονεκτικών περιοχών» αναφέρει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου”.