Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 22:27

Ευχολόγια και γενικολογίες Βορίδη από την Καλαμάτα για τον αγροτικό τομέα

Ο υπουργός Μάκης Βορίδης ανάμεσα στον Γιώργο Κατσούλη, γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων και τον Γιώργο Λαζογιάννη (δεξιά) πρόεδρο της "Ένωσης Μεσσηνίας Ο υπουργός Μάκης Βορίδης ανάμεσα στον Γιώργο Κατσούλη, γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων και τον Γιώργο Λαζογιάννη (δεξιά) πρόεδρο της "Ένωσης Μεσσηνίας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
Αν εξαιρέσει κανείς τις πραγματικά σημαντικές αναφορές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, τις οποίες έκανε το μεσημέρι στην Καλαμάτα, για την εξαίρεση του ελληνικού ελαιολάδου και των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών από τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ, αλλά και για την έγκαιρη προώθηση των διαδικασιών ώστε τη νέα χρονιά να είναι όλα έτοιμα την ώρα που πρέπει για να ξεκινήσει το πρόγραμμα της δακοκτονίας, για τα υπόλοιπα θέματα οι τοποθετήσεις του ήταν γενικόλογες. Για την υψηλή φορολόγηση των αγροτών ο υπουργός ανέφερε ότι “είμαι ορκισμένος εχθρός των φόρων” και πως όταν δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος θα μειωθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο. Για την αγροτική γη που στους δασικούς χάρτες φαίνεται ως δασική ανέφερε ότι δεν είναι αρμόδιο το υπουργείο του. Για την αναδιάρθρωση των συκεώνων είπε ότι πρόκειται για σύνθετο τεχνικό θέμα και πως το υπουργείο του αναζητεί τα χρήματα και τον τρόπο που θα γίνει. Για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ τόνισε ότι θα υπάρξουν αλλαγές, προαναγγέλοντας όμως την εμπλοκή και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, ανακοινώνοντας ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Γαλλία και Γερμανία…

Ο υπουργός κ. Βορίδης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το ελαιοτριβείο Καρούμπαλη στη Μάδαινα, τη ΣΥΚΙΚΗ, τις εγκαταστάσεις της “Ένωσης”, στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρία Κωνσταντόπουλος, ενώ το μεσημέρι στα γραφεία της “Ένωσης” έδωσε συνέντευξη Τύπου και ακολούθως συζήτησε διάφορα θέματα με εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων και ομάδων παραγωγών. 

Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι η επίσκεψή του στη Μεσσηνία εκτός από πρακτικό είχε και συμβολικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένα απεικονίζει το ενδιαφέρον του ίδιου και της κυβέρνησης να υπογραμμιστεί η σημασία του πρωτογενούς τομέα στην προσπάθεια της χώρας για την υπέρβαση της κρίσης και την ανάπτυξη. 

Ο υπουργός τόνισε ότι η Μεσσηνία σε αυτή την προσπάθεια έχει σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα ως παραγωγός μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου και ως τόπος παραγωγής του σύκου. 

Επίσης ο κ. Βορίδης τόνισε ότι στόχος του και της κυβέρνησης είναι να γίνει ο πρωτογενής τομέας ανταγωνιστικός, με πράσινη γεωργία, με μέριμνα για το περιβάλλον, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά ταυτόχρονα και του κόστους παραγωγής, με διασφαλισμένα προϊόντα υψηλής ποιότητας. 

“ΚΑΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ” ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις του στη Μεσσηνία ο υπουργός χαρακτήρισε υποδειγματικό το ελαιοτριβείο Καρούμπαλη, το οποίο επισκέφθηκε στη Μάδαινα. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η συνεργασία του συνεταιρισμού “Ένωση Μεσσηνίας” με την ιδιωτική εταιρεία Κωνσταντόπουλου, η οποία διαπίστωσε ότι έχει τριπλασιάσει την παραγωγή της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ακόμη αναφερόμενος στη ΣΥΚΙΚΗ είπε ότι “είδα έναν συνεταιρισμό ο οποίος απορροφά το σύνολο της παραγωγής και έχει αμιγώς εξωτερικό προσανατολισμό. Όλα αυτά, τόνισε ο υπουργός, είναι καλά παραδείγματα για το πως πρέπει να οργανωθεί η πρωτογενής παραγωγή και το πως θα εξασφαλίζονται καλό εισόδημα για τους παραγωγούς αλλά ταυτόχρονα και ποιοτικό τελικό προϊόν στους καταναλωτές. 

ΕΚΤΟΣ ΔΑΣΜΩΝ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ

Στη συνέχεια ο κ. Βορίδης ότι ήταν εξαιρετικά σημαντική η επιτυχία του πρωθυπουργού και του ίδιου να εξαιρεθούν το ελληνικό ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές από τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ. “Αυτό δημιουργεί ένα πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για εμάς στην αμερικανική αγορά και ταυτόχρονα μία πρόκληση για το ελληνικό ελαιόλαδο, για τις ελληνικές βρώσιμες ελιές, να μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς”, είπε ο υπουργός. 

Επιπλέον ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι υπάρχουν και καινούργια καλά νέα και συγκεκριμένα η εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας, που προσπατεύει από φόρους διάφορα προϊόντα της χώρας, όπως η ΠΟΠ Ελιά “Καλαμάτας”.

ΔΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές εκτάσεις που στους δασικούς χάρτες είναι δασικές ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι δεν είναι θέμα του υπουργείου του, αν και σχολίασε ότι “έχουμε υψηλές φιλοδοξίες” και συγκεκριμένα ότι η ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί να επιστρέψει από το υπουργείο Περιβάλλοντος η Διεύθυνση Δασών. Πάντως σχολίασε ότι τα δάση στις άλλες χώρες της Ευρώπης “δεν είναι μπιμπελό αλλά τμήμα της παραγωγικής διαδικασίας, προστατεύονται αλλά δεν είναι κάτι έξω από τον κόσμο τούτο”. 

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΥΚΕΩΝΩΝ

Για το αίτημα της ΣΥΚΙΚΗΣ για την αναδιάρθωση των συκεώνων απάντησε ο υπουργός ότι αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητά του αλλά υπάρχουν διάφορα τεχνικά ζητήματα. 

Για τους φόρους στον αγροτικό τομέα ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι μόλις δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος θα μειωθεί το αγροτικό πετρέλαιο, όχι, όπως τόνισε, μόνο επειδή για να μειωθεί το κόστος παραγωγής των παραγωγών αλλά γιατί αυτό το μέτρο θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.  

ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Για τον ΕΛΓΑ ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα είναι προεκλογική δέσμευση. Είπε πως αρχικά δεν υπήρχε από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες το ενδιαφέρον που ανέμενε,  όμως τελευταία φαίνεται ότι αλλάζει αυτό. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ήδη έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του ένας Γαλλικός γεωργικός ασφαλιστικός συνεταιρισμός, οι μέτοχοι του οποίου είναι οι ίδιοι ασφαλισμένοι αγρότες του. Επίσης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μια μεγάλη Γερμανική ασφαλιστική εταιρία, είπε ο υπουργός, καθώς επίσης ότι τελευταία φαίνεται πως αρχίζουν να ενδιαφέρονται και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. 

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Σε ό,τι αφορά τη δακοκτονία ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι ήδη έχει υπογράψει τη σύμβαση για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς την επόμενη χρονιά και πως μέχρι τώρα αυτό το θέμα διεκπαιρεώνεται γρήγορα και έγκαιρα. 

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΧΡΕΗ

Σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ο κ. Βορίδης τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τα χρέη. Σημείωσε ότι είχε συνεργασία για το ζήτημα αυτό με τον διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και η κατεύθυνση είναι να αναδιαρθρωθούν τα χρέη όσων συνεταιρισμών μπορούν να είναι βιώσιμοι. Είπε επίσης ότι οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να έχουν μέλη παραγωγούς διαφόρων προϊόντων και παραγωγούς ομοειδών προϊόντων θα πρέπει να έχουν οι ομάδες παραγωγών. Επίσης τόνισε ότι ο νέος Νόμος θα δώσει την ευκαιρία στους συνεταιρισμούς να καθορίζουν οι ίδιοι το βασικό πλαίσιο της λειτουργίας και της δράσης τους και όχι να το καθορίζει η νομοθεσία. 

Στ.Μ.