Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 13:01

Ερώτηση Χαρίτση για τις ζημιές λόγω καύσωνα και την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών

Ερώτηση Χαρίτση για τις ζημιές λόγω καύσωνα και την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών

ΒΟΥΛΗ 
“Σε ποια μέτρα και ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών και την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών;”, ρωτά ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, με ερώτηση στη Βουλή. Ο Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει πως οι εκτιμήσεις για τη ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια από τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών μιλούν για ποσοστό τουλάχιστον 40%, ενώ θέτει και το ζήτημα της ανάγκης ενίσχυσης της χρηματοδότησης του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς…

Η ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση έχει ως εξής:  “Εκτεταμένες ζημιές καταγράφηκαν στην ανθοφορία και στην καρπόδεση των ελαιώνων του νομού Μεσσηνίας, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για καταστροφή άνω του 40% της παραγωγής, εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που ξεπέρασαν τους 40ο C (στα Αρφαρά Μεσσηνίας καταγράφηκε θερμοκρασία 41,1ο C) από τις 15 έως και τις 19 Μαΐου. Σημειωτέoν ότι κατά τον μήνα Μάιο οι ελαιώνες βρίσκονται στο πιο ευαίσθητο και καθοριστικό για την καρποφορία στάδιο της πλήρους άνθησης και καρπόδεσης. Ο συνδυασμός της ανομβρίας που σημειώθηκε φέτος και των υψηλών θερμοκρασιών, συνετέλεσε ώστε  να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία της καρπόδεσης, που οδηγεί αναπόφευκτα στη μείωση της ελαιοπαραγωγής. Ήδη τα πρώτα κλιμάκια γεωπόνων που επισκέφθηκαν περιοχές ελαιοπαραγωγής του νομού έχουν διαπιστώσει σοβαρότατη ζημία, η οποία δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη στο σύνολό της και αναμένεται να αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες.

Κατόπιν αυτών,

Επειδή η φετινή κατακόρυφη πτώση των τιμών ελαιολάδου, με το κόστος συγκομιδής να υπερβαίνει τα έσοδα των ελαιοπαραγωγών, αποτελεί καταστροφική χρονιά για τους παραγωγούς.

Επειδή η φετινή ολιγωρία έναρξης του προγράμματος δακοκτονίας, που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι φορείς, δημιουργεί πολλαπλασιαστικά προβλήματα στην παραγωγή και καθιστά αμφίβολη τη βιωσιμότητα των ελαιοπαραγωγών και αγροτών. 

Επειδή παρά τις δεσμεύσεις του ΥΠΑΑΤ για πρόσληψη μόνιμων γεωπόνων στον ΕΛΓΑ, για την άμεση καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ακόμη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Σε ποια μέτρα και ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών και την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών;
  2. Σκοπεύετε να αυξήσετε το ποσό της φετινής χρηματοδότησης του προγράμματος Δακοκτονίας και τον αριθμό των Γεωπόνων Δακοκτονίας;
  3. Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών με χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως μέσω των de minimis, καθώς υπό προϋποθέσεις μπορεί οι ενισχύσεις να ανέλθουν συνολικά στα 161 εκ. ευρώ για την επόμενη τριετία, σύμφωνα με την τροποποίηση του Κανονισμού 1408/2013 (316/2019)”.