Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 19:01

Κινητοποίηση αγροτών για τη σταφίδα την Πέμπτη στην Καλαμάτα

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

Κινητοποίηση στην Καλαμάτα διοργανώνουν για αύριο, Πέμπτη, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων, Μεσσήνης και Χανδρινού, σε αντίδραση για την κατάρρευση της τιμής της σταφίδας. Οι αγροτικοί σύλλογοι καλούν τους αγρότες τους λάβουν μέρος στην κινητοποίηση με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Στην Καλαμάτα, στο Διοικητήριο, αναμένονται στις 11 το πρωί, ενώ θα γίνουν προσυγκεντρώσεις στην Καζάρμα στις 9.30 το πρωί και στον κόμβο της Μεσσήνης στις 10.30 το πρωί. Το αίτημα των Αγροτικών Συλλόγων είναι να διασφαλιστεί η διάθεση της παραγωγής με τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα επιβίωσης…

Στο κάλεσμά τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων, Μεσσήνης και Χανδρινού σημειώνουν συγκεκριμένα: “Οι αγροτικοί σύλλογοι Γαργαλιάνων-Μεσσηνης-Χανδρινου καλούμε τους βιοπαλαιστές αγρότες σε αγωνιστική κινητοποίηση την πέμπτη 7-10-2021 και ώρα 11:00πμ στο διοικητήριο στην Καλαμάτα για το θέμα της σταφίδας.

Από τον περασμένο Μάρτιο είναι γνωστό στην κυβέρνηση ότι η σταφίδα αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω ότι η Παναιγιάλειος  Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) στον ανταγωνισμό της με άλλους μεταποιητές σταφιδέμπορους συγκέντρωσε μεγάλο όγκο της περσινής παραγωγής δημιουργώντας ένα ''απόθεμα''. Σήμερα το πρόβλημα οξύνεται καθώς η φετινή παράγωγη προστίθεται στην ήδη συσσωρευμένη περσινή με αποτέλεσμα το μάρμαρο να το πληρώνουν οι παραγωγοί που έχουν να αντιμετωπίσουν από τη μια τους εκβιασμούς των εμπόρων που θέλουν να την αρπάξουν σε εξευτελιστική τιμή και από την άλλη τις ανοιχτές τιμές της ΠΕΣ .

Το πρόβλημα της σταφίδας έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα χρόνια σε όλα μας τα προϊόντα, όπως την ελιά Καλαμών, το λάδι, την πατάτα, τα κηπευτικά και το φυστίκι φέτος που πλέον πέφτει η τιμή του κάτω από το κόστος παραγωγής. Ταυτόχρονα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής με τα αγροτικά εφόδια να έχουν τρομερές αυξήσεις (λιπάσματα 40% αύξηση), το αγροτικό ρεύμα ακριβαίνει και το πετρέλαιο κυμαίνεται σε τιμές απαγορευτικές.

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια να περιμένουμε παθητικά τον ξεριζωμό μας! Γι αυτό συνάδελφοι δίνουμε το αγωνιστικό “πάρων” αύριο ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 στο διοικητήριο με τα αγροτικά μας μηχανήματα.

Προσυγκεντρωσεις: ώρα 9:30πμ  Καζάρμα- ώρα 10:30πμ στον κόμβο της Μεσσήνης.

Διεκδικούμε μαχητικά:

1) Να διασφαλιστεί η απορρόφηση της φετινής παραγωγής (2021) σε τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.

2) Να διασφαλιστεί η διάθεση του αποθέματος σε κρατικές δομές πχ σε  στρατό, σχολεία, νοσοκομεία κλπ- με τιμές που να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τους σταφιδοπαραγωγούς μέλη της ΠΕΣ

3) Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής: Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια-είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού τιμολογίου ρεύματος και των λαϊκών νοικοκυριών - καμία διακοπή αγροτικής-οικιακής παροχής”.