Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2021 23:50

Συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κινητοποίηση των σταφιδοπαραγωγών - “Επιλογή του κ. Μητσοτάκη η απαξίωση των αγροτών”

Συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κινητοποίηση των σταφιδοπαραγωγών - “Επιλογή του κ. Μητσοτάκη η απαξίωση των αγροτών”

Η πολιτική του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού, η οποία ακολουθεί την πολιτική κατεύθυνση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, απαξιώνει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, υποστηρίζει σε παρέμβασή της η Επιτροπή Αγροτικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η Επιτροπή στην παρέμβασή της αυτή δηλώνει τη συμπαράστασή της στους σταφιδοπαραγωγούς, που έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο, για την Παρασκευή, στην Αθήνα, ενώ τονίζει ότι φέτος το ύψος των επιδοτήσεων είναι μειωμένο κατά 10% και οι περικοπές έχουν γίνει με αδιαφάνεια…

Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μεσσηνίας έχει ως εξής: “Οι πετσοκομμένες επιδοτήσεις και οι δημόσιες προσβολές σε βάρος των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας είναι οι νέες πολιτικές πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού. Όλα παραπέμπουν σε εποχές της γνωστής Δεξιάς. Η απαξίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων μας είναι ξεκάθαρα πλέον πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

Μειωμένες επιδοτήσεις πάνω από 10%, αδιαφάνεια στον τρόπο που κόπηκαν, ψίχουλα σε νέους αγρότες που έκαναν πρώτη φορά ενεργοποίηση φέτος και η μόνη απάντηση στους παραγωγούς μας που ανησυχούν, ήταν οι προσβλητικές ανακοινώσεις Λιβανού για «σκυλιά που αλυχτάνε». Τη στιγμή που η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης του 2021 υπολείπεται κατά 63.161.274,92 ευρώ από την αντίστοιχη πληρωμή του 2020. Μετά την απαράδεκτη εξόφληση της περσινής βασικής ενίσχυσης η οποία ακόμα δεν έχει αιτιολογηθεί και εκκαθαριστεί. Την ώρα που το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί με την δραματική αύξηση της τιμής της ενέργειας σε ρεύμα και πετρέλαιο με συνέπεια την αύξηση των τιμών των αγροεφοδίων. 

Την ίδια ακριβώς απαξιωτική αντιμετώπιση επιδεικνύει ο κ. Λιβανός και στους σταφιδοπαραγωγούς μας. Με τον επαναλαμβανόμενο εμπαιγμό του, τους οδηγεί σε απόγνωση. Η τιμή του προϊόντος έχει καταρρεύσει κάτω του ευρώ, με συνέπεια τον κίνδυνο μιας πρωτοφανούς απώλειας του εισοδήματός τους. 

Ζητάμε λοιπόν να δοθούν διευκρινίσεις για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις αγροτικές αποζημιώσεις τόσο από τον Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ. όσο και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. 

Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των σταφιδοπαραγωγών, που την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου διοργανώνουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Αθήνα, διεκδικώντας τιμές που να καλύπτουν και το κόστος παραγωγής καθώς την άμεση απόσυρση των πλεονασμάτων σταφίδας”.