Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 12:38

Ενίσχυση του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών ζητούν 25 περιφερειακοί σύμβουλοι

Ενίσχυση του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών ζητούν 25 περιφερειακοί σύμβουλοι

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 
Εκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, με θέμα την ενίσχυση του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών, το οποίο έχει υποστεί καταστροφή από την πολιτική και τις επιλογές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως τονίζουν οι ίδιοι, ζητούν με κοινό τους αίτημα 25 περιφερειακοί σύμβουλοι. Το αίτημα, το οποίο πληροί τους όρους της νομοθεσίας προκειμένου να γίνει η συγκεκριμένη έκτακτη συνεδρίαση, υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης…

Το αίτημα έχει ως εξής: “Καταθέτουμε πρόταση για να διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση με την διαδικασία της συγκέντρωσης του 1/3 των υπογραφών, όπως προβλέπει ο νόμος, για το σοβαρό θέμα της οικονομικής καταστροφής των σταφιδοπαραγωγών, με βασική ευθύνη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Είναι γνωστό ότι παρά τα όσα δήλωσε ο κ. Υπουργός, πριν σχεδόν ένα μήνα, η κατάσταση για τους σταφιδοπαραγωγούς είναι τραγική. Οι περισσότεροι έχουν ήδη πουλήσει με 50 – 80 λεπτά. Οι ιδιώτες εδώ και καιρό δεν αγοράζουν ούτε ένα κιλό σταφίδα και ο Υπουργός δεν κάνει τίποτα, παρά την δέσμευσή του, για να υπάρξει απορρόφηση της σταφίδας από τις αποθήκες της Παναιγιαλείου Ένωσης, οι οποίες είναι γεμάτες.

Επιπλέον, οι σταφιδοπαραγωγοί κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε την Συνδεδεμένη Ενίσχυση, κι' αυτό επειδή η χρονική περίοδος για να κοπούν τα τιμολόγια πώλησης λήγει στις 28 Ιανουαρίου.

Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω και επιπρόσθετα, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν, οι σταφιδοπαραγωγοί, θα πρέπει η σταφίδα να πουληθεί στο 1,50 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι μια ιστορική καλλιέργεια για την χώρα μας και για την Περιφέρεια μας θα οδηγηθεί σε άμεση εγκατάλειψη.

Για όλους αυτούς τους λόγους και με το επιπλέον δεδομένο ότι ο κ. Περιφερειάρχης έχει δεσμευθεί από τον Ιούλιο, ότι είναι υπέρ της κάλυψης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών, αν υπάρχει πρόβλημα, πρόβλημα που όχι μόνο υπάρχει αλλά είναι και οξύτατο, προτείνουμε οι υπογράφοντες: να συζητηθεί το θέμα σε έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, και να ληφθεί ομόφωνη απόφαση συμπληρωματικής ενίσχυσης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών.

 

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ

 1. ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
 2. ΔΡΟΥΓΚΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
 3. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
 4. ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 5. ΔΕΔΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 6. ΒΕΡΓΙΝΑΔΗ ΜΑΡΙΑ
 7. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ 
 8. ΚΑΡΟΥΖΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 9. ΚΑΡΣΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 10. ΜΠΟΖΙΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
 11. ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 12. ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
 13. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
 14. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 15. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ-ΚΟΡΩΝΗ ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ (ΚΛΕΙΩ)
 16. ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 17. ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
 18. ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 
 19. ΤΖΑΝΕΤΕΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ (ΝΤΙΑ)
 20. ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ
 21. ΣΚΟΥΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
 22. ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
 23. ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΤΙΝΑ)
 24. ΜΠΟΥΖΑ ΑΝΤΩΝΙΑ
 25. ΓΚΟΥΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ