Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 19:42

Λύση για τη σταφίδα αφού χάθηκαν εννιά μήνες μέσα στους οποίους κατέρρευσε η τιμή

Λύση για τη σταφίδα αφού χάθηκαν εννιά μήνες μέσα στους οποίους κατέρρευσε η τιμή

Οι δίκαιες πιέσεις παραγωγών, συνεταιριστικών οργανώσεων, βουλευτών και από τη Νέα Δημοκρατία, απέδωσαν και εξανάγκασαν τελικά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, να αποφασίσει την εφαρμογή προγράμματος για την απορρόφηση των αποθεμάτων μαύρης σταφίδας, με τιμή 1,40 ευρώ το κιλό. Μέχρι να αποφασίσει όμως ο υπουργός τη στήριξη της σταφίδας και των παραγωγών χάθηκαν εννιά μήνες, μέσα στους οποίους αρχικά κατέρρευσε η τιμή ακόμη και στα 70 λεπτά και στη συνέχεια διακόπηκε η διακίνηση του προϊόντος. Αν ο υπουργός είχε ακούσει τους παραγωγούς, τις συνεταιριστικές οργανώσεις, τους βουλευτές, που εδώ και εννιά μήνες ζητούν παρέμβαση του υπουργείου, ούτε η τιμή θα είχε καταρρεύσει ούτε το προϊόν θα είχε μείνει στα αζήτητα, με κίνδυνο την εγκατάλειψη της καλλιέργειας την επόμενη περίοδο από πολλούς παραγωγούς…

“Δικαιωθήκαμε έστω και με καθυστέρηση εννιά μηνών”, δήλωσε στην Kalamata Journal ο γενικός διευθυντής της “Ένωσης Μεσσηνίας”, Γιάννης Πάζιος. Η “Ένωση” συγκεντρώνει σταφίδα για την “Παναιγιάλειο Ένωση”. Ο κ. Πάζιος τόνισε ότι ακόμη και σε αυτό το χρονικό σημείο είναι σημαντικό που λήφθηκε αυτή η απόφαση, “γιατί μπαίνει πια ένα στοπ στον κατήφορο που είχαν πάρει οι τιμές και στον μεγάλο κίνδυνο που είχε δημιουργηθεί για τους παραγωγούς”. 

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, αποφάσισε την απορρόφηση “των ελεγμένων αποθεμάτων του 2020” από τον ιδιωτικό τομέα, με τιμή 1,40 ευρώ ανά κιλό. Τα ελεγμένα αποθέματα είναι κυρίως οι περίπου 4.000 τόνοι στις αποθήκες της Παναιγιαλείου Ένωσης. 

Όμως ο υπουργός στις αλλεπάλληλες απαντήσεις που κλήθηκε να δώσει στη Βουλή σε ερωτήσεις βουλευτών -την προηγούμενη εβδομάδα απάντησε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση- είχε κρατήσει μια σχετικά άκαμπτη στάση, λέγοντας από τη μια ότι στηρίζει τους παραγωγούς και το προϊόν αλλά από την άλλη δεν διευκρίνιζε με ποιον συγκεκριμένο τρόπο θα μπορούσε να δείξει αυτή του τη στήριξη. 

Η σχετική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας, έχει ως εξής: “Στήριξη στους αγρότες, δίνει η λύση στο πρόβλημα απορρόφησης των πλεονασμάτων σταφίδας του 2020 που συμφωνήθηκε μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και της συντριπτικής πλειοψηφίας παραγωγών, συνεταιριστών και  ιδιωτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων, με επακόλουθο την άνοδο της τιμής αγοράς του προϊόντος στο €1,40/kg. 

Παράλληλα, για πρώτη φορά, υπό την εποπτεία του ΥπΑΑΤ και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας και όλων των εμπλεκομένων φορέων στην αγορά της σταφίδας, συγκροτείται Ομάδα Εργασίας για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το ιστορικό αυτό ‘υπέρ-προϊόν’.

Συγκεκριμένα, το ΥπΑΑΤ, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας στάθηκε αρωγός προς όλους τους δοκιμαζόμενους παραγωγούς μέσα στα επιτρεπόμενα δημοσιονομικά πλαίσια. 

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινήθηκε από την πρώτη στιγμή  και για τη σταφίδα.

Ενέσκηψε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και με διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (παραγωγούς, συνεταιριστές, ιδιωτικές μεταποιητικές επιχειρήσεις) αναζήτησε τη βέλτιστη λύση προς όφελος όλων, αλλά με σαφή τήρηση των κανόνων και του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Κινούμενος ακριβώς στον άξονα στήριξης των παραγωγών, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, δεν αποδέχτηκε εξαρχής το αίτημα της απόσυρσης των αποθεμάτων σταφίδας εσοδείας 2020 με εθνικά ή ενωσιακά χρήματα, γνωρίζοντας ότι αυτό αντίκειται στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και ενέχει τον κίνδυνο επιβολής αυστηρών προστίμων προς τη χώρα μας. 

Ο ΥπΑΑΤ έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και απέστειλε δις και σχετικό ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου και έλαβε αρνητική απάντηση από τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Γιάνους Βοιτσεχόφσκι.

Ο Σπήλιος Λιβανός, όμως, δεν σταμάτησε την προσπάθεια για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης, κινούμενος στην πάγια θέση του ότι ο εξαντλητικός διάλογος με την κοινωνία, είναι ο μόνος τρόπος για την εξεύρεση λύσεων. 

Για το σκοπό αυτό, συγκάλεσε νέα, ευρεία σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, για να προτείνει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την βέλτιστη και πλέον αποτελεσματική λύση.

Στη σύσκεψη αυτή, αφού τοποθετήθηκαν όλοι οι φορείς, υπήρξε σύμπλευση και συμφωνία από την πλειονότητα των συμμετεχόντων στην εισήγηση του ΥΠΑΑΤ Σπήλιου Λιβανού. Υπήρξε κοινή αποδοχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόσυρση των αποθεμάτων με κρατικά χρήματα, χωρίς τον κίνδυνο προστίμου. Ταυτόχρονα,  συμφωνήθηκε να ολοκληρωθούν οι ενέργειες του ΥπΑΑΤ για απορρόφηση των ελεγμένων αποθεμάτων του 2020 από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, αφού δεν θα υπάρχουν πλέον τα αποθέματα που δημιουργούσαν την αποσταθεροποίηση στην αγορά, όλοι οι φορείς εξέφρασαν τη πεποίθηση ότι οι τιμές για τους παραγωγούς θα διαμορφωθούν στο εξαιρετικά ικανοποιητικό επίπεδο του € 1,40/kg, καθώς και στο ότι θα υπάρξει μια εθνική στρατηγική για αύξηση της τιμής των εξαγωγών με τιμή στόχο τα € 2,35/kg, μια τιμή που παρά την πανδημία του κορωνοϊού, προσεγγίζει την επιτυχημένη πορεία των προηγούμενων χρόνων. 

Επιπλέον, επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά, ότι διατηρείται η συνδεδεμένη ενίσχυση των παραγωγών και στη νέα προγραμματική περίοδο. 

Υπενθύμισε, επίσης, προς τους παραγωγούς, την πρωτοβουλία ψήφισης νόμου για τις αθέμιτες πρακτικές τον προηγούμενο Απρίλιο με βάση τον οποίο απαγορεύονται ρητά οι ανοικτές τιμές και άρα η εκμετάλλευση του Έλληνα παραγωγού.

Παράλληλα, ο κ. Σπήλιος Λιβανός, εξέφρασε την ανάγκη άμεσης σύστασης Ομάδας Εργασίας που θα διαμορφώσει την Εθνική μας Στρατηγική για την Σταφίδα, ώστε το ιστορικό αυτό υπέρ-προϊόν να λάβει την θέση που του αρμόζει στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Όλοι οι φορείς που μετείχαν στη συνάντηση αποδέχθηκαν με ενθουσιασμό και αυτή την πρόταση, η οποία θα ενεργοποιηθεί από το νέο έτος με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς, υπηρεσιακών παραγόντων του ΥπΑΑΤ αλλά και εκπροσώπων από την επιστημονική κοινότητα”.