Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 18:13

Λίπασμα ελιάς: 20 ευρώ πέρυσι, 40 φέτος!

Λίπασμα ελιάς: 20 ευρώ πέρυσι, 40 φέτος!

Σε διπλάσια τιμή από την περσινή ή και ακόμη μεγαλύτερη αγόρασαν λιπάσματα φέτος οι ελαιοπαραγωγοί. Για παράδειγμα, συσκευασία λιπάσματος 40 κιλών, που πέρυσι είχε 20 ευρώ, φέτος έχει ξεπεράσει τα 40 ευρώ, σημείωσε μιλώντας στην Kalamata Journal ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας» από τη Χώρα, Γιώργος Κόκκινος.

Ταυτόχρονα, στις πωλήσεις ελαιολάδου επικρατεί στασιμότητα ενώ, από συζητήσεις που είχαμε με παραγωγούς, οι τιμές στη Μεσσηνία – όταν γίνονται πράξεις - από το 3,40 έχουν πέσει στα 3,20 με 3,30 ευρώ το κιλό.

«Η ελαιοκαλλιέργεια δέχεται απίστευτες πιέσεις. Πάντα υπήρχαν προβλήματα αλλά τώρα έχουν προστεθεί και νέα πολύ σοβαρά. Η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη εργατών που εντείνεται, φέτος και οι εκρήξεις των τιμών σε φυτοφάρμακα και ιδίως στα λιπάσματα. Δε μιλάμε για απλές αυξήσεις αλλά για εκρήξεις, αυξήσεις μεγαλύτερες του 100%. Π.χ. λίπασμα που πέρυσι είχε 20 ευρώ τα 40 κιλά, φέτος έχει περάσει τα 40 ευρώ. Αυτό σημαίνει υπολίπανση. Με τέτοιο κόστος τα μικρά νοικοκυριά δεν έχουν την πολυτέλεια για καλλιεργητικές φροντίδες, πράγμα που οδηγεί σε μείωση της παραγωγής».

Άλλο σοβαρό θέμα είναι η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου. «Θα έπρεπε να είχε γίνει μείωση στον ΦΠΑ της τιμής των λιπασμάτων αλλά και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Το κόστος της ενέργειας, επηρεάζει τις διεθνείς μεταφορές, αυτό έχει αντίκτυπο και στις τιμές των λιπασμάτων. Και δε νομίζω ότι είναι παροδικό φαινόμενο. Αυτή φαίνεται ότι θα είναι η νέα πραγματικότητα» επισήμανε ο κ. Κόκκινος.

«Φανταστείτε, σύνθετο λίπασμα 25κιλο, το οποίο πέρυσι είχε 13,50 ευρώ, τώρα πωλείται 25 ευρώ. Τόση αύξηση σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους!» σχολίασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας Πυλίας Βασίλης Κατσάς.

«Και το πετρέλαιο έχει ανέβει πολύ. Τώρα είναι στο 1,70. Αυτό είναι και ένα από τα αιτήματά μας, (σ.σ. «αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές») γιατί αυτές μέρες, όπως ξέρετε, είμαστε στα μπλόκα. Και καλούμε τον κόσμο να έρθει μαζί μας να αγωνιστούμε για τα αιτήματά μας» κατέληξε ο κ. Κατσάς.

Μαρία Νίκα