Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 17:49

Δήμαρχος Καλαμάτας: Μείωση αγροτικού πληθυσμού, εγκατάλειψη των χωριών, κίνδυνος για την επιβίωση της ελληνικής γεωργίας

Δήμαρχος Καλαμάτας: Μείωση αγροτικού πληθυσμού, εγκατάλειψη των χωριών, κίνδυνος για την επιβίωση της ελληνικής γεωργίας

Τον κίνδυνο που αποτελεί για την επιβίωση της ελληνικής γεωργίας η μείωση του αγροτικού πληθυσμού, τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, μιλώντας στην έναρξη του 10ο Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, στο Μέγαρο Χορού, όπου παραβρέθηκαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη, από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Μάντζος, από τη Νέα Αριστερά ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ μίλησε επίσης ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και άλλοι. 

 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να διακρίνει ότι τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και ακόμα περισσότερο στο μέλλον, αφορούν την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση του νερού, την ψηφιακή μετάβαση της γεωργίας και προφανώς όσα συνδέονται με τα οικονομικά, τις ενισχύσεις, το κόστος παραγωγής.

Και εδώ έρχεται το κυρίαρχο ζήτημα. Με ποιους αγρότες; Με ποιους παραγωγούς; Το δημογραφικό ζήτημα, η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η αστικοποίηση της κοινωνίας μας και η έλλειψη ουσιαστικών κινήτρων για επιστροφή στις καλλιέργειες, αποτελεί κατ’ εμέ αλλά φρονώ και για πολλούς ακόμα το κυρίαρχο, το βασικό, πρόβλημα.

Η μείωση του αγροτικού πληθυσμού και η γήρανση των αγροτών αποτελούν πραγματικές απειλές για την επιβίωση της Ελληνικής γεωργίας. Οι νέοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ακολουθήσουν το δρόμο της παραγωγής, και αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με την σκληρή πραγματικότητα της εγκατάλειψης στα χωριά μας. Με τα ακαλλιέργητα και ανεκμετάλλευτα χωράφια, και τον κίνδυνο σε λίγα χρόνια να έχουμε σχέδια και μελέτες αλλά να μην υπάρχει πεδίο εφαρμογή τους. Στην κατεύθυνση αυτή, καλούμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι, Κράτος, Περιφέρειες, Δήμοι, Επιμελητήρια, Αγροτικές Ενώσεις, όλοι οι φορείς να αναγνωρίσουμε πρώτον το πρόβλημα και να αποφασίσουμε, χθες το πως ολιστικά θα το αντιμετωπίσουμε. Ένα είναι βέβαιο. Μαγικές λύσεις, δεν υπάρχουν.

Εν τάχει να αναφερθώ και σε ορισμένα ακόμα σημεία, σημαντικά κατά τη γνώμη μου, μιας και μιλάμε για προκλήσεις στην Ελληνική γεωργία.  Προκλήσεις όπως είναι η εκπαίδευση των αγροτών και η παροχή κινήτρων για επενδύσεις. Να κοιτάξουμε το παρελθόν, να δούμε τα λάθη, το πως σπαταλήθηκαν δισεκατομμύρια πόροι και ευρωπαϊκά κονδύλια, που σήμερα αν είχαν αξιοποιηθεί σωστά (δημιουργώντας υποδομές, δίκτυα και άλλα), θα μιλούσαμε σε άλλη βάση. Όπως, επίσης, είναι αναγκαίες σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που θα υποστηρίξουν επί της ουσίας τον γεωργικό μας τομέα.

Όσον αφορά την τεχνολογική εξέλιξη, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αναδιαμορφώσουν τη γεωργία και εδώ το Κράτος, η Ευρώπη πρέπει να παρέμβουν ώστε οι τεχνολογίες αυτές να είναι προσιτές και κατανοητές για τους αγρότες μας.

Να κλείσω με την κλιματική αλλαγή που απαιτεί άμεσες δράσεις. Οι αγρότες μας είναι οι πρώτοι, που αισθάνονται, που βιώνουν τις επιπτώσεις αυτών των αλλαγών. Και ειδικά οι αγρότες στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια το γνωρίζουν καλά. Το κρίσιμο αυτό ζήτημα μας απασχολεί και ως Δήμο και για το λόγο αυτό στο Κλιματικό Συμβόλαιο της Καλαμάτας υπάρχουν σχετικές προβλέψεις, άξονες και δράσεις που αφορούν σε επενδύσεις όπως για την προστασία του εδάφους και των υδάτων, καθώς και για την προσαρμογή των καλλιεργειών στις νέες κλιματικές συνθήκες».

Καταλήγοντας, την ομιλία του ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε: «Ο πρωτογενής τομέας κράτησε την Πατρίδας μας όρθια σε δύσκολους καιρούς. Σήμερα η Ελληνική γεωργία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στη στασιμότητα ή να προχωρήσει με τόλμη μπροστά διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσει την παράδοση -κι αν θέλετε την κουλτούρα- που μεγάλωσε γενιές και γενιές προκομμένων Ελλήνων».