Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024 20:41

Ιδρύεται Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων: Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και κάθε λεπτό που περνάει χειροτερεύουν

Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, Βασίλης Κώτσιρας, Σπύρος Νικολόπουλος, Κώστας Αποστολόπουλος, Νίκος Σινάνης Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, Βασίλης Κώτσιρας, Σπύρος Νικολόπουλος, Κώστας Αποστολόπουλος, Νίκος Σινάνης

Την ιδρυτική της συνέλευση θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 12 Ιουλίου, στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας. Οι αγροτικοί σύλλογοι της Μεσσηνίας, που πήραν την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Ομοσπονδίας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι στη Μεσσήνη, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, έκαναν κάλεσμα στους αγρότες του Νομού να παραστούν στην ιδρυτική συνέλευση και να πλαισιώσουν την προσπάθεια ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων τους με αγωνιστικό τρόπο, υπογραμμίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος που φέρνει αποτελέσματα…

 

Ο Σπύρος Νικολόπουλος, από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης, τόνισε σχετικά ότι η κατάσταση για τους αγρότες είναι πολύ δύσκολη και κάθε λεπτό που περνάει γίνεται χειρότερη. Γι’ αυτό το λόγο, ανέφερε, πρέπει να αυξηθεί ο βαθμός οργάνωσης των αγροτών, να γραφτούν δηλαδή στους Συλλόγους, να ιδρύσουν νέους συλλόγους και να πλαισιώσουν την Ομοσπονδία. Αναφερόμενος στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες ο κ. Νικολόπουλος μίλησε για την άρδευση, για τη δακοκτονία, για τον ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις, για τις επιδοτήσεις, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη δεν έχει ανοίξει το ΟΣΔΕ παρότι φτάσαμε στις αρχές Ιουλίου. 

Ο Κώστας Αποστολόπουλος, από τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού και Περιφέρειας, από την πλευρά του τόνισε ότι η Ομοσπονδία θα προσπαθήσει να συντονίσει και να ισχυροποιήσει το αγροτικό κίνημα του Νομού, με αγώνες στους δρόμους και στα μπλόκα. Θα είναι μια Ομοσπονδία, συνέχισε, που δεν θα συμβιβάζεται και δεν θα περιορίζει τις δράσεις της σε επισκέψεις σε υπουργικά γραφεία. 

Ο Νίκος Σινάνης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων, σημείωσε ότι με την Ομοσπονδία οι Σύλλογοι δε θα χάσουν την αυτονομία τους και πως η Ομοσπονδία θα συγκεντρώνει τα αιτήματα του κλάδου και οργανωμένα θα διεκδικεί την ικανοποίησή τους. Αναφερόμενος στα προβλήματα τόνισε ότι εφαρμόζεται μια πολιτική που στοχεύει τον πρωτογενή τομέα και αυτό φαίνεται, συνέχισε, από το γεγονός ότι η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 40%, όπως είπε ότι καταγράφεται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα της τεράστιας, όπως την χαρακτήρισε, έλλειψης εργατών, στις τιμές παραγωγού είναι είναι χαμηλότερες του κόστους παραγωγής και σε άλλα προβλήματα, όπως αυτό της ξηρασίας που απειλεί τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου. Ακόμη τόνισε ο κ. Σινάνης ότι μόνο με οργάνωση και αγώνα μπορούν οι αγρότες και επιτύχουν τις διεκδικήσεις του, ενώ έκανε αναφορά στα πανευρωπαϊκά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες ενάντια στην ΚΑΠ. 

“ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΑ” 

Ο Σπύρος Νικολόπουλος, από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης, αναφέρθηκε σε αγρότες που καλούνται να δικαστούν στην Καλαμάτα, για τη συμμετοχή τους σε αγροτικές κινητοποιήσεις το 2022. Όπως ανέφερε, κατηγορούμενη έπρεπε να είναι η κυβέρνηση, που έχει οδηγήσει τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα σε αυτή την κατάσταση, ενώ υπογράμμισε ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να φοβηθούν με τα αγροδοτικεία, όπως τα χαρακτήρισε, ούτε να γυρίσουν πίσω στα σπίτια τους. 

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Στη συνέντευξη Τύπου έγινε αναφορά από τον Κώστα Αποστολόπουλο και τον Βασίλη Κώτσιρα, από τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού και Περιφέρειας, σε πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή τους με τον αυξημένο πληθυσμό του δάκου. Όπως τόνισαν, η διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, δεν αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα, αντίθετα αναφέρει ότι όλα πηγαίνουν καλά. Είπαν ότι το επόμενο διάστημα που το πρόβλημα με τον δάκο θα φανεί τότε η αντίδραση θα είναι πολύ έντονη. 

Στ.Μ.