Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014 21:05

Επειγόντως λεφτά στην Περιφέρεια για τον καταρροϊκό πυρετό

Επειγόντως λεφτά στην Περιφέρεια για τον καταρροϊκό πυρετό

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ 
Ενώ ο καταρροϊκός πυρετός εξαπλώνεται σε κοπάδια της Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του ζητήματος και με σχεδόν πανηγυρικό τόνο ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε 5.000.000 ευρώ για να γίνουν αυτά που προβλέπεται σε τέτοιες καταστάσεις…

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ 
Ενώ ο καταρροϊκός πυρετός εξαπλώνεται σε κοπάδια της Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του ζητήματος και με σχεδόν πανηγυρικό τόνο ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε 5.000.000 ευρώ για να γίνουν αυτά που προβλέπεται σε τέτοιες καταστάσεις…

Το μεσημέρι έγινε σύσκεψη στην Τρίπολη για την αντιμετώπιση της κατάστασης και, όπως σημειώνεται σε δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, «σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου μέσω ΚΥΑ εξασφαλίστηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ για την αποζημίωση των θανόντων ζώων, την ενίσχυση της αγοράς ζωoτροφών και την αγορά των φαρμάκων για τους ραντισμούς. Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι εξασφάλισε και τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, οι οποίες παρά την τεράστια έλλειψη σε ανθρώπινους πόρους έχουν κάνει τεράστιο έργο και ζήτησε από τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση και άμεση προσέγγιση των κρουσμάτων».
Ειδικότερα, το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας έχει ως εξής: «Υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των κτηνοτρόφων είναι σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη το τρίπτυχο για την ορθή προσέγγιση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος του καταρροϊκού πυρετού που εμφανίστηκε σε αιγοπρόβατα στην Πελοπόννησο.
Σε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε άμεσα σύμφωνα με τη δέσμευση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι μετά από τις προσωπικές του παρεμβάσεις προς την πολιτική ηγεσία υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία για την Περιφέρεια, αν αναλογιστούμε ότι ακόμα δεν έχουν κατανεμηθεί οι αρμοδιότητες στους νέους Υπουργούς. Η ΚΥΑ αυτή αποτελεί ασφαλώς δείγμα σοβαρότητας, υπευθυνότητας, εμπειρίας και τεχνογνωσίας και κυρίως κύρους για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και αποδεικνύει το επίπεδο ουσιαστικής δουλειάς που γίνεται σε αντιδιαστολή με τους επικοινωνισμούς από όσους με ψέματα προσπαθούν απλά και μόνο να κάνουν θόρυβο και να δημιουργήσουν προβλήματα».
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου μέσω της ΚΥΑ εξασφαλίστηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ για την αποζημίωση των θανόντων ζώων,  την ενίσχυση της αγοράς ζωωτροφών και την αγορά των φαρμάκων για τους ραντισμούς. Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης ότι εξασφάλισε και τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, οι οποίες παρά την τεράστια έλλειψη σε ανθρώπινους πόρους έχουν κάνει τεράστιο έργο και ζήτησε από τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση και άμεση προσέγγιση των κρουσμάτων.
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε τέλος ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πρώτη στιγμή που υπήρχε υποψία κρούσματος έλαβε τα απαραίτητα μέτρα και κράτησε χαμηλούς τόνους για να μην επηρεαστεί η «κτηνοτροφία, η οποία αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας της Πελοποννήσου» και χαρακτήρισε τους κτηνοτρόφους «σημαντική κοινωνική συνιστώσα με πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο τους οποίους πάντοτε στηρίζουμε», τις ουσιαστικές παρεμβάσεις των οποίων εξήρε.  
Στη σύσκεψη συμμετείχαν το σύνολο των Αντιπεριφερειαρχών της Περιφέρειας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων απ’ όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων Κρέατος και, αφού έγινε πλήρης ενημέρωση για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, εξετάστηκαν λεπτομερώς όλες οι πτυχές του, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισής του».
Στ.Μ.