Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 22:00

Τα 5.000.000 ευρώ για τον καταρροϊκό πυρετό έγιναν 500.000 ευρώ…

Τα 5.000.000 ευρώ για τον καταρροϊκό πυρετό έγιναν 500.000 ευρώ…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
Πριν μία εβδομάδα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ανακοίνωσε με περίπου πανηγυρικό τόνο ότι εξασφάλισε 5.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, ποσό που σήμερα είπε ότι ανέρχεται σε 500.000 ευρώ…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
Πριν μία εβδομάδα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ανακοίνωσε με περίπου πανηγυρικό τόνο ότι εξασφάλισε 5.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, ποσό που σήμερα είπε ότι ανέρχεται σε 500.000 ευρώ…

Ο τίτλος του δελτίου Τύπου της περασμένης εβδομάδας ήταν «5 εκατομμύρια ευρώ εξασφάλισε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την υπογραφή της ΚΥΑ για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού», ενώ ο τίτλος του σημερινού δελτίου Τύπου είναι: «Πρωτοβουλία της Περιφέρειας και 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του καταρρροϊκού πυρετού» καθώς και «Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης " Την τύχη των ανθρώπων μας δεν την αφήνουμε στα χέρια κανενός"».
Σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την έγκριση του προγράμματος διαχείρισης των εντόμων που μεταδίδουν τον καταρροϊκό πυρετό στα κοπάδια.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι «Δεν κρύψαμε το πρόβλημα, ούτε κρυφτήκαμε, αλλά βγήκαμε μπροστά σε μια δύσκολη περίοδο για την κτηνοτροφία, ιδίως στον οικονομικό τομέα. Είχαμε επίσης προβλέψει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασής μας με το ποσό των 500.000 για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σε έκτακτες περιπτώσεις όπως η διαχείριση των εντόμων φορέων του καταρροϊκού πυρετού».  Ήδη έχει πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για το θέμα στην έδρα της Περιφέρειας, αλλεπάλληλες συσκέψεις και ενημερωτικές ημερίδες στις Περιφερειακές Ενότητες και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας, του γενικού γραμματέα και των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και συμπλήρωσε ότι «Από την πρώτη στιγμή μάλιστα συνεννοήθηκα με τον κ. Υπουργό για την ενίσχυση των υπηρεσιών μας με ανθρώπινο δυναμικό και ήδη έχουν υπογραφεί οι προκηρύξεις. Από το Υπουργείο διεκδικήσαμε τη λήψη μέτρων για την αποζημίωση των θανόντων ζώων, για το ημερήσιο σιτηρέσιο των ζώων σε καραντίνα και για τη μετακίνηση των κοπαδιών που βρίσκονται σε καραντίνα, για το οποίο ήδη λάβαμε την άδεια».
Αναφερόμενος στο έργο των υπηρεσιών της Περιφέρειας, τις οποίες εξήρε, ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένα πειστήριο ότι η νόσος προϋπήρχε, όπως αποδεικνύουν οι έλεγχοι που τακτικά γίνονταν, και είναι ψέμα ότι εμείς αμελήσαμε. Οι υπηρεσίες μας είναι αυτές που εντόπισαν τη νόσο και αυτό οφείλεται στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητά τους. Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε υποψία κρούσματος τηρήθηκαν απόλυτα τα προβλεπόμενα της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας και μόλις επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα λήφθηκαν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα. Προσπαθήσαμε εξαρχής να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους επ’ ωφελεία της κτηνοτροφικής οικονομίας και όχι να επιδοθούμε σε ένα αλισβερίσι κομματικών επιδιώξεων».
«Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με επίμονη προσπάθεια πολλών ετών, αν τηρηθεί με αυστηρή πειθαρχία το πρόγραμμα, αλλιώς δεν θα αντιμετωπιστεί" δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και συμπλήρωσε ότι «Αποτελεί αναμφίβολα δύσκολο στοίχημα το οποίο θα το κερδίσουμε, όπως άλλωστε κάναμε με την ελονοσία και το πρόγραμμα δακοκτονίας».