Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014 18:19

Πρωτοβουλία για δημιουργία Ομάδας Γευσιγνωσίας Βρώσιμης Ελιάς

Βασίλης Δημόπουλος, Βελούδω Βελισσάρη, Ιωάννα Μηλιώνη και Αλέξανδρος Δραγώνας Βασίλης Δημόπουλος, Βελούδω Βελισσάρη, Ιωάννα Μηλιώνη και Αλέξανδρος Δραγώνας

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 
Αυτό που κάνει την Καλαμάτα διεθνώς γνωστή, η ελιά Καλαμών, έχει την ευκαιρία να θωρακίσει και να επεκτείνει τη φήμη και την ποιότητά της. Αυτό μπορεί να συμβεί με τη δημιουργία της Ομάδας Γευσιγνωσίας Βρώσιμης Ελιάς, μια καινούργια πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου…

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 
Αυτό που κάνει την Καλαμάτα διεθνώς γνωστή, η ελιά Καλαμών, έχει την ευκαιρία να θωρακίσει και να επεκτείνει τη φήμη και την ποιότητά της. Αυτό μπορεί να συμβεί με τη δημιουργία της Ομάδας Γευσιγνωσίας Βρώσιμης Ελιάς, μια καινούργια πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου…

Σήμερα το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου, καθηγητής του ΤΕΙ, Δρ. Βασίλης Δημόπουλος, η υπεύθυνη ποιότητας και επικοινωνίας του Εργαστηρίου, Ιωάννα Μηλιώνη και οι γευσιγνώστες της ομάδας ελαιολάδου, Βελούδω Βελισσάρη και Αλέξανδρος Δραγώνας, ενημέρωσαν σχετικά με το Εργαστήριο και την Ομάδα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας και για το σχεδιασμό σχετικά με την Ομάδα Γευσιγνωσίας Βρώσιμης Ελιάς.
Σε ό,τι αφορά το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, η κ. Μηλιώνη επεσήμανε ότι έχει πάρει διαπίστευση ISO 17025, είναι το μοναδικό Εργαστήριο στη χώρα που έχει πάρει διαπίστευση από το American Oil ChemistSociety, ενώ συνεργάζεται με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Επιπλέον ένας γευσιγνώστης της ομάδας βρίσκεται με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Χαέν, στην Ισπανία και εκπαιδεύεται στη γευσιγνωσία.
Σε ό,τι αφορά την Ομάδα Γευσιγνωσίας Βρώσιμης Ελιάς ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι έχει οργανωθεί για την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή (26-28 Σεπτέμβρη) σεμινάριο για τη δημιουργία της ομάδας και την εκπαίδευση παραγωγών, τυποποιητών και εξαγωγέων στο αντικείμενο αυτό.
Ο κ. Δημόπουλος είπε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει Ομάδα Γευσιγνωσίας Βρώσιμης Ελιάς και πως η δημιουργία της, από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας αυτού του αγροτικού προϊόντος, το οποίο αποτελεί και το σημαντικότερο brand name της περιοχής μας, παρ’ ότι μάλιστα η Μεσσηνία βρίσκεται στη μέση σε ό,τι αφορά την ποσότητα παραγωγής βρώσιμης ελιάς Καλαμών. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι θέλουμε εμείς να είμαστε το Εργαστήριο που θα πιστοποιήσει τα γενετικά χαρακτηριστικά της ελιάς Καλαμών. Θέλουμε να έχουμε εμείς αυτό το προνόμιο».
Η πραγματοποίηση του σεμιναρίου για την Ομάδα Γευσιγνωσίας Βρώσιμης Ελιάς χρηματοδοτείται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και την εταιρεία αγροτικών προϊόντων ΑΓΡΟΒΙΜ.
Ο κ. Δημόπουλος και η κ. Μηλιώνη μίλησαν επαινετικά για τους γευσιγνώστες της ομάδας ελαιολάδου, τονίζοντας ότι εθελοντικά στηρίζουν μια σημαντική προσπάθεια. Οι γευσιγνώστες, κ. Βελισσάρη και κ. Δραγώνας, σημείωσαν, από την πλευρά τους, ότι συμμετέχουν στην ομάδα με μεγάλη ικανοποίηση και υπογράμμισαν ότι η λειτουργία του Εργαστηρίου και της Ομάδας είναι πολύ σημαντική για την περιοχή μας.
Πάντως, ο κ. Δημόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει μια σταθερή στήριξη του Εργαστηρίου και της Ομάδας Γευσιγνωσίας από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αντίθετα τόνισε ότι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει την εμπιστοσύνη τους και έχουν βοηθήσει και με χρηματοδοτήσεις.
Τέλος ανακοινώθηκε ότι για το Νοέμβριο διοργανώνεται σεμινάριο για την ανάμειξη διαφορετικών ποικιλιών ελαιολάδου, κάτι που ενδιαφέρει τις μεγάλες εταιρείες τυποποίησης και εμπειρίας ώστε να καλύπτουν τις διαφορετικές γευστικές απαιτήσεις των καταναλωτών.
Στ.Μ.