Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014 00:00

Καλές και με συνεχή τάση ανόδου οι τιμές του ελαιολάδου

Καλές και με συνεχή τάση ανόδου οι τιμές του ελαιολάδου

ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΜΑΝΗ 
«Τσιμπάει» καθημερινά η τιμή του ελαιολάδου… Προφανώς και χαίρονται οι παραγωγοί, οι ειδικότεροι και εμπειρότεροι όμως συνιστούν προσοχή και σύνεση, γιατί δεν είναι λογικό η τιμή να ανεβαίνει καθημερινά. Η τιμή στην περιοχή των Γαργαλιάνων ξεπέρασε τα 3,20 ευρώ ανά κιλό, σύμφωνα με όσα μας…

ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΜΑΝΗ 
«Τσιμπάει» καθημερινά η τιμή του ελαιολάδου… Προφανώς και χαίρονται οι παραγωγοί, οι ειδικότεροι και εμπειρότεροι όμως συνιστούν προσοχή και σύνεση, γιατί δεν είναι λογικό η τιμή να ανεβαίνει καθημερινά. Η τιμή στην περιοχή των Γαργαλιάνων ξεπέρασε τα 3,20 ευρώ ανά κιλό, σύμφωνα με όσα μας…

…είπε ο πρόεδρος του εκεί Ελαιουργικού Συνεταιρισμού, Αναστάσιος Προσηλιακός.
Η ποιότητα φαίνεται ότι είναι εξαιρετική, ενώ και το μέγεθος της παραγωγής αναμένεται ότι θα είναι μεγάλο, όχι όμως τεράστιο.
Στους Γαργαλιάνους Τριφυλίας, ο Ελαιουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός πούλησε ελαιολάδο με 3,20 ευρώ το κιλό και όπως μας είπε ο πρόεδρός του, Αναστάσιος Προσηλιακός, μέρα με μέρα η τιμή «τσιμπάει» και κάτι παραπάνω. Αμέσως όμως πρόσθεσε ότι χρειάζεται προσοχή, ότι οι παραγωγοί πρέπει να είναι συνετοί, γιατί αυτή η κούρσα της τιμής είναι δύσκολο να συνεχιστεί.
Ο κ. Προσηλιακός σημείωσε ότι φέτος για την ευρύτερη περιοχή των Γαργαλιάνων είναι χρονιά καλή για την ποσότητα ελαιολάδου και πολύ καλή για την ποιότητα. Φέτος λοιπόν αναμένεται να παραχθούν από 7.000 έως 8.000 τόνοι ελαιολάδου, δηλαδή όσοι περίπου παράχθηκαν και πρόπερσι. Για την ποιότητα επεσήμανε ότι το φορτίο που πουλήθηκε είχε οξύτητα μόλις 0,37, δηλαδή ποιοτικά το λάδι αγγίζει την τελειότητα.
Τέλος, επανερχόμενος στις τιμές, σημείωσε ότι τόσο καλές είχαν να δουν οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής του από το 2006.
Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, σημείωσε ότι φέτος, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής του θα μείνουν ικανοποιημένοι από την τιμή του προϊόντος και από την ποιότητα του λαδιού που θα βγάλουν, όμως η απόδοση είναι κάπως περιορισμένη.
Ειδικότερα ο κ. Αντωνόπουλος υπολόγισε ότι τα δέντρα της περιοχής της Καλαμάτας φέτος θα έχουν απόδοση περίπου 60% της ανώτατης απόδοσης που μπορούν να βγάλουν.
Για τις τιμές σημείωσε ότι είναι ακόμη νωρίς να βγουν συμπεράσματα, σε ό,τι αφορά πάντα την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, καθώς η ελαιοσυγκομιδή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη με εντατικούς ρυθμούς.
Στη Μάνη και ειδικότερα στη Μεσσηνιακή Μάνη και την περιοχή πιο κοντά στην Καλαμάτα η ελαιοσυγκομιδή έχει αρχίσει δειλά δειλά. Ωστόσο οι τιμές έχουν διαμορφωθεί ήδη σε θετικά επίπεδα, από 3,10 έως 3,20 ευρώ το κιλό. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αβίας και Μικράς Μαντίνειας, Βασίλης Κοζομπόλης, μας είπε ότι «πιστεύω πως μέχρι 3,50 ευρώ είναι μια πολύ καλή τιμή για τον παραγωγό αλλά και για τον καταναλωτή».
Ο Νίκος Ευταξόπουλος, από την Καλαμάτα, που είναι ειδικός στα θέματα εμπορίας ελαιολάδου, μας είπε ότι έχουν αρχίσει οι πρώτες εξαγωγές για την Ιταλία, με τιμές αγοράς από 3,05 έως 3,20. Πρόσθεσε όμως ότι οι μεγάλοι έμποροι είναι σε αναμονή μέχρι να προχωρήσει σε ένα μεγάλο ποσοστό η παραγωγή του νέου ελαιολάδου και να αρχίσει να σταθεροποιείται η τιμή. Επιπλέον όμως σημείωσε ότι σε τοπικό επίπεδο γίνονται πράξεις, από τους ντόπιους συσκευαστές.
ΛΑΚΩΝΙΑ
Βαρόμετρο αποτελεί για την τιμή του ελαιολάδου η πρώτη δημοπρασία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου από τον Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Νεάπολης. Είναι η περιοχή που πρώτη βγάζει ελαιόλαδο στη Λακωνία.
Φέτος λοιπόν η τιμή εκκίνησης ήταν τα 3,45 ευρώ, ενώ τις επόμενες ημέρες έφθασε και τα 3,75 ευρώ. «Αυτές είναι τιμές έλλειψης και όχι ζήτησης», μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης, που παρατηρεί ότι «οι τιμές του λαδιού θα πρέπει να είναι τέτοιες που να ικανοποιείται ο παραγωγός αλλά και ο καταναλωτής».
Πάντως μέχρι προχθές είχαν φύγει από τη Λακωνία για την Ιταλία περίπου 600 τόνοι φρέσκου ελαιολάδου.
Τέλος, ο κ. Προκοβάκης σημείωσε ότι η φετινή χρονιά θα είναι αρκετά καλή για τους Λάκωνες ελαιοπαραγωγούς και σε ό,τι αφορά την απόδοση και την ποσότητα του ελαιολάδου, που εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 30.000 τόνους και σε ό,τι αφορά την ποιότητα.
Π.Τσ. - Στ.Μ.