Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015 17:44

Η επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα

Η επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα

Του Κώστα Κοντοθανάση* 
Πριν 3 χρόνια, από το μεγάλο διεθνή εκδοτικό οίκο Wiley and Blackwell, προτάθηκε στον Βασίλη Ζαμπούνη, ως συντονιστή, να γραφεί ένα κεφάλαιο για τα ελληνικά ελαιόλαδα στο βιβλίο Olive Oil Sensory Science. Συγγραφείς ο Βασίλης Ζαμπούνης, η χημικός και γευσιγνώστρια Έφη Χριστοπούλου και ο Κώστας Κοντοθανάσης...

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στην παγκόσμια αγορά το Φεβρουάριο 2014.
Αναλάβαμε τότε ένα ρίσκο, που απαντούσε στο ερώτημα: να παρουσιάσουμε το ΠΟΠ Καλαμάτα βάσει της καταστάσεως που υπήρχε ή βάσει της δυναμικής για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ από την τέως επαρχία Καλαμάτας σε όλη τη Μεσσηνία; Επιλέξαμε το δεύτερο, διότι έπρεπε να παρουσιάσουμε τις εξελίξεις και επειδή διεφαίνετο πως η απάντηση στο αίτημα τροποποίησης θα ήταν θετική. Δώσαμε, λοιπόν, στο διεθνές αναγνωστικό κοινό όσα περισσότερα στοιχεία για τα ελληνικά πολύ ποιοτικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, για δε το ΠΟΠ Καλαμάτα παρουσιάσαμε το αίτημα τροποποίησης, που προέβλεπε την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ σε όλη τη Μεσσηνία και την αυστηροποίηση των προδιαγραφών ποιότητας.
Σημειώνεται πως ο Δήμος Καλαμάτας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστήριξε την έκδοση του βιβλίου Olive Oil Sensory Science, ώστε να προβάλει το ποιοτικό αγροδιατροφικό προϊόν του τόπου του παγκοσμίως.
Οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν, καθώς εγκρίθηκε, στις 13 Ιουλίου 2015, η επέκταση της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης και η βελτίωση της περιγραφής για το ελαιόλαδο ΠΟΠ «Καλαμάτα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πλέον, το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα αποκτά ετήσια κρίσιμη μάζα περίπου 50.000 τόνων, ικανή να του προσδώσει αυτοδύναμη εμπορική παρουσία. Φυσικά, προϋπόθεση αποτελεί ο αγώνας για την ποιότητα: ο καρπός πρέπει να οδηγείται σε έκθλιψη εντός 24 ωρών, απαγορεύεται αυστηρά το πλαστικό σακί και το ελαιόλαδο από μαυρολιά (που είναι πολύ καλό αλλά δεν έχει τη διατηρησιμότητα του κορωναίϊκου) δεν περιλαμβάνεται στο ΠΟΠ.
Φυσικά, υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις ποιότητας, που το μεράκι των παραγωγών της Μεσσηνίας μπορεί να καλύψει άνετα (γι’ αυτό άλλωστε και οι κατέχοντες διεθνώς τα ηνία της τυποποίησης και των αγορών Ιταλοί προτιμούν αυτό το ελαιόλαδο). Επαφίεται στο μεράκι των τυποποιητών και εξαγωγέων να τοποθετήσουν αυτό το επώνυμο, πλέον, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στα ράφια των αγορών και να πείσουν τους καταναλωτές να το προτιμήσουν. Ιδού δη πεδίον δόξης λαμπρόν!

 

*Από την ηλεκτρονική εφημερίδα olivenews