Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015 01:07

Τα ευτράπελα με τους συντελεστές του ΦΠΑ: Ελαιόλαδο με 13%, ελιές με 23%...

Τα ευτράπελα με τους συντελεστές του ΦΠΑ: Ελαιόλαδο με 13%, ελιές με 23%...

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΤΡΕΛΑ
Γιατί οι ελιές είναι νηστίσιμες αλλά το ελαιόλαδο είναι αρτύσιμο, παρότι και τα δύο βγαίνουν από το ίδιο δέντρο, ρώταγε με πραγματική απορία τον μοναχό ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Οι γενναίοι της Σαμοθράκης». Με πραγματική απορία θα αναρωτιούνται στο εξής οι παραγωγοί αλλά και οι καταναλωτές, γιατί ο συντελεστής του ΦΠΑ για τις επιτραπέζιες ελιές πήγε στο 23% ενώ του ελαιολάδου είναι μειωμένος στο 13%...

Όπως σημειώνει η εξειδικευμένη σε θέματα ελαιολάδου και γενικότερα του αγροτικού τομέα ιστοσελίδα olivenews, «σύμφωνα με το νέο φορολογικό καθεστώς που τέθηκε σε ισχύ από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015, το ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα, επιβαρύνονται με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
Το αυτό ισχύει και για άλλα λάδια και τα κλάσματα τους, που παίρνονται αποκλειστικά από ελιές, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα και μείγματα από αυτά τα λάδια ή τα κλάσματα με λάδια ή κλάσματα της κλάσης 1509 (ΔΚ 1509 και 1510). Δηλαδή το παρθένο ελαιόλαδο 1509, το "ελαιόλαδο" 150990 και το πυρηνέλαιο 1510.
Το ίδιο ωστόσο δεν ισχύει για τις επιτραπέζιες ελιές οι οποίες, δεδομένου ότι δεν αναφέρονται σαφώς στο σχετικό παράρτημα ΙΙΙ , υπάγονται σε ΦΠΑ 23% κάτι το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε αντιδράσεις από τον χώρο της επιτραπέζιας ελιάς...».