Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 16:40

Δεν προλαβαίνουν τα ελαιοτριβεία να καλύψουν πλήρως τους όρους για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα

Γιάννης Ηλιάδης, πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συλλόγου Ελαιτριβείων Γιάννης Ηλιάδης, πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συλλόγου Ελαιτριβείων

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ 
Πλησιάζουν οι μέρες που τα ελαιοτριβεία θα βάλουν μπροστά τις μηχανές τους ωστόσο δεν θα προλάβουν να είναι απολύτως έτοιμα σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση όλων των όρων για την παραγωγή και αποθήκευση ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα. Οι ελαιοτριβείς σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν σήμερα τόνισαν ότι πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου, ενώ, σε ό,τι αφορά το κόστος αποθήκευσης του ΠΟΠ ελαιολάδου, αυτό αυξάνεται και ένα μέρος του θα επιφορτιστεί στους ελαιοπαραγωγούς…

Ειδικότερα, το πρωί, στο παλιό Επιμελητήριο, ο Παμμεσσηνιακός Σύλλογος Ελαιοτριβείων πραγματοποίησε γενική συνέλευση. Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρός του, ελαιοτριβέας στην Ανδανία (Σαντάνι), Γιάννης Ηλιάδης, δήλωσε στην Kalamata Journal: «Με την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα τα ελαιοτριβεία πρέπει να προσαρμόσουν κάποια πράγματα στη διαδικασία της έκθλιψης και στους χώρους τους, έτσι ώστε να εναρμονιστούν με όσα ζητάει ο AGROCERT. Σε κάποια ελαιοτριβεία υπάρχουν ήδη οι υποδομές όμως, απ’ όσο γνωρίζω, 100% δεν είναι έτοιμο κανένα ελαιοτριβείο. Όλοι χρειάζεται να διορθώσουν ή βελτιώσουν κάποια πράγματα, άλλοι λιγότερα και άλλοι περισσότερα. Δεν προλαβαίνουμε όμως να γίνουν όλα τα πράγματα όπως πρέπει, γι’ αυτό και η πρότασή μας είναι να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο. Να υπάρξουν δηλαδή τα προαπαιτούμενα που όπως και να ‘χει πρέπει να υπάρχουν σε ένα ελαιοτριβείο και από εκεί και πέρα κάποια πράγματα να βελτιωθούν για την επόμενη χρονιά. Δεν γίνεται διαφορετικά και για οικονομικούς λόγους αλλά και για πρακτικούς, ο χρόνος είναι περιορισμένος».
Σε ό,τι αφορά το κόστος προσαρμογής των ελαιοτριβείων στους όρους που έχουν προσδιοριστεί για την παραγωγή και αποθήκευση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε: «Ένα ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα πρέπει να αποθηκευτεί στο ελαιοτριβείο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και ενδεχομένως να χρειάζεται να αποθηκευτεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Λογικό είναι ότι στο ελαιοτριβείο θα υπάρξει ένα κόστος ασφάλισης, συντήρησης, θερμοκρασίας. Κανονικά θα πρέπει να μετακυλισθεί στον παραγωγό, στο προϊόν, ένα μέρος αυτού του κόστους. Όχι τόσο της έκθλιψης όσο την αποθήκευσης. Με την προϋπόθεση πάντως ότι η τιμή του λαδιού ΠΟΠ Καλαμάτα θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με το συμβατικό, γιατί η προσπάθεια και η λογική του ΠΟΠ είναι ο παραγωγός και όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας να έχουν κάποια προστιθέμενη αξία για το προϊόν τους και οι οικονομικές τους απολαβές να είναι καλύτερες».
Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές επιβαρύνσεις των ελαιοτριβείων με τα νέα μέτρα, ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συλλόγου σημείωσε ότι και οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ και την προκαταβολή του φόρου, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη κάτι οπότε οι ελαιοτριβείς βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για να ενημερωθούν.
Στ.Μ.