Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017 16:52

Σ’ ερωτεύτηκα στου Τζίμη τρώγοντας σουβλάκι!

Σ’ ερωτεύτηκα στου Τζίμη τρώγοντας σουβλάκι!

Της Μαρίας Νίκα
Γιατί ένα σουβλατζίδικο έχει ταμπέλες που γράφουν «Στρώματα» και «Εφαπλώματα»; Την ερώτηση αυτή κάνουν συχνά στο Δημήτρη Μελιγκάκο οι μη Καλαματιανοί επισκέπτες του μαγαζιού του. Κι εκείνος τους εξηγεί ότι στη διπλανή πλατεία που σήμερα είναι γεμάτη μπαρ, εστιατόρια και μεζεδοπωλεία κάποτε ήταν συγκεντρωμένα τα παπλωματάδικα της πόλης…


TZIMHS-MELIGAKOS-18-02-17.jpgΤα «Σουβλάκια ο Τζίμης» βρίσκονται στο πιο εμβληματικό σημείο της Καλαμάτας. Πάνω στην πλατεία των ιστορικών Αγίων Αποστόλων, απέναντι από την είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας και δίπλα στην πλατεία Αμφείας (παλιά Παπλωματάδικα). Στην καρδιά της παλιάς αγοράς.
Ένα μικροσκοπικό παραδοσιακό μαγαζάκι αλλά με μεγάλη φήμη και πολλούς φίλους. Εδώ δεν υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα. Μπορείς όμως να απολαύσεις το σουβλάκι σου καθισμένος στις κουρελούδες που είναι στρωμένες στα πεζούλια, γύρω από την εκκλησία, ή στο σιντριβάνι, μπροστά στο Μουσείο. Η ψησταριά ανάβει από το πρωί, όμως η μεγαλύτερη κίνηση είναι το βράδυ. Όταν έχει καλό καιρό η περιοχή γεμίζει παρέες. Κάποιες βραδιές θα δεις και μουσικούς να παίζουν ρεμπέτικα και λαϊκά.
«Εδώ θα συναντήσεις έναν ροκά, έναν μπον βιβέρ, πιο κυριλάτο τύπο, μια οικογένεια με παιδιά, δυο γυφτάκια να τρώνε σουβλάκι. Οι πάντες μπορεί να τρώνε εδώ. Άνθρωποι απ’ όλες τις “τάξεις”» μας λέει ο Δημήτρης. «Και πολλούς τουρίστες έχουμε. Επισκέπτονται το μουσείο και μετά οπωσδήποτε δοκιμάζουν ένα σουβλάκι. Κι εμείς τους κερνάμε ένα ποτηράκι κρασί σε ένδειξη φιλοξενίας».
TZIMHS-7.jpgΣπεσιαλιτέ του καταστήματος η αλάδωτη πίτα, οι χειροποίητες πατάτες τηγανισμένες σε ελαιόλαδο, αλλά και ο φρέσκος γύρος. «Τίποτα δεν είναι προκατασκευασμένο, προσπαθούμε να ψωνίζουμε καθαρά καλαματιανά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς. Ακόμη και τον γύρο τον φτιάχνουμε εμείς, αφού συνήθως είναι κατεψυγμένοι. Γι’ αυτό και οι πελάτες μας μας εμπιστεύονται και φέρνουν τα παιδιά τους».
TZIMHS-4.jpgΧαρακτηριστικό του μαγαζιού και οι μουσειακές ταμπέλες καταστημάτων ή οι παλιές διαφημίσεις: «Ούζο Καλλικούνη», «Τσιγάρα Καρέλια», «Σαπωνοποιείον Λιναρδάκη», «Κολυνός οδόντροκρεμα», «Εθνικόν Λαχείον», «Ελαιουργείο Σπυρίδη». Επίσης, κρεμασμένα παλιά κατσαρολικά και μια επιγραφή σ’ ένα ξύλινο φτυάρι φούρνου: «Σ’ ερωτεύτηκα στου Τζίμη, τρώγοντας σουβλάκι...».
«Οι περισσότερες ταμπέλες είναι από παραδοσιακά μαγαζιά της περιοχής που έκλεισαν. Σκέφτηκα ότι είναι κρίμα να χαθούν κάποιες μνήμες από το Ιστορικό Κέντρο, γι’ αυτό και στην πρόσοψη του μαγαζιού μπήκαν οι δύο μεγάλες ταμπέλες που γράφουν “Στρώματα” και “Εφαπλώματα”. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στους νεότερους και στους επισκέπτες να ρωτάνε και να μαθαίνουν πως κάποτε η περιοχή εδώ λεγόταν Παπλωματάδικα».
Η αγάπη του Δημήτρη για το «παλιό» δεν περιορίζεται στις ταμπέλες. Μέσα στο κατάστημα υπάρχουν διάφορες αντίκες. Ένα γραμμόφωνο, παλιά ραδιόφωνα, μία χειροκίνητη μηχανή του κιμά, ταξίμετρα άλλων εποχών, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ανάμεσά τους μία του Μάνου Χατζιδάκι.
Και η πόρτα του μαγαζιού, καλυμμένη από αφίσες συναυλιών, εικαστικών εκθέσεων και θεατρικών παραστάσεων, λειτουργεί ως πίνακας ανακοινώσεων για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης.
TZIMHS-6.jpgΤα «Σουβλάκια ο Τζίμης» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Ο Δημήτρης στις παραγγελίες -αν πας βράδυ δεν προλαβαίνεις να του μιλήσεις- η μαμά Ευτυχία στην κουζίνα και όταν πέφτει πολλή δουλειά, «βάζουν πλάτη» τα αδέλφια του, η Κατερίνα κι ο Αλέκος. «Τις Κυριακές είμαστε κλειστά, γιατί τώρα έχουμε και τον Τζίμη τον νεότερο» λέει ο Δημήτρης, ως νέος μπαμπάς. «Σε λίγο καιρό θα γράψω στην ταμπέλα “Σουβλάκια ο Τζίμης και Υιός”!».

Σουβλάκια ο Τζίμης
Πλατεία Αγίων Αποστόλων, Καλαμάτα
Τηλ. 27210 23999
Η επιχείρηση διαθέτει πιστοποίηση διάκρισης tripadvisor

TZIMHS-5.jpg

TZIMHS-3.jpg