Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017 16:52

Οικολογικό πυρηνοκάρβουνο για το Πάσχα και όχι μόνο

Οικολογικό πυρηνοκάρβουνο για το Πάσχα και όχι μόνο

"ΚΛΗΜΗΣ" 
Δεν περιέχει χημικά, δεν μυρίζει, δεν καπνίζει, δεν πετάει σπίθες, έχει μεγάλη θερμογόνο δύναμη και προστατεύει το περιβάλλον, αφού δεν προέρχεται από κοπή δέντρων αλλά από το κουκούτσι της ελιάς! Είναι το οικολογικό πυρηνοκάρβουνο της Καλαματιανής εταιρείας «Κλήμης», που έχει αποσπάσει μεγάλα ευρωπαϊκά βραβεία ενώ, εκτός από την διάθεσή του σε όλη την Ελλάδα, εξάγεται σε Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία, Ελβετία και Καναδά.

PYRHNAS-ELIAS_KLHMHS-27-03-17.jpgΥγιεινό ψήσιμο
«Όταν ψήνεις με το πυρηνοκάρβουνο Κλήμης δε υπάρχει εκπομπή χημικών ουσιών πάνω στο κρέας σου και είσαι σίγουρος ότι το ψήσιμο είναι υγιεινό. Πρόκειται για ένα οικολογικό και εύχρηστο προϊόν. Ακόμη και κάποιος που δεν γνωρίζει από ψήσιμο, μπάρμπεκιου κ.λπ., μπορεί να το χρησιμοποιήσει πολύ εύκολα. Και όντως οι άνθρωποι που το δοκιμάζουν μένουν πολύ ευχαριστημένοι, το ξαναχρησιμοποιούν και το συστήνουν και σε άλλους. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί θεωρούμε ότι η σύσταση είναι η καλύτερη διαφήμιση» σημειώνει στην Kalamata Journal η Δήμητρα Κοτταρίδη, διευθύντρια πωλήσεων της «Κλήμης».

Ευρωπαϊκά βραβεία
Το πρωτοποριακό αυτό προϊόν έβγαλε για πρώτη φορά στην αγορά το 1992 o Κλήμης Κλημεντίδης (1912-1999), ιδρυτής το 1968 της ομώνυμης επιχείρησης με έδρα το Ασπρόχωμα Καλαμάτας, και από τότε σημειώνει συνεχώς ανοδική πορεία. Τη σκυτάλη έχει πάρει εδώ και χρόνια η κόρη του ιδρυτή, Κατερίνα Κοτταρίδη, με την οικογένειά της. Από το 2009 η εταιρεία είναι εγγεγραμμένη στο σύστημα οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου ΕΜΑS, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, την αύξηση της βιοποικιλότητας και τη μείωση των αποβλήτων. Στην ετήσια απονομή των European EMAS Awards, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2009 στη Στοκχόλμη η «Κλήμης» απέσπασε το 1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο στην κατηγορία της με θέμα «Αλυσίδα Εφοδιασμού και Πράσινη Προμήθεια». Στον ίδιο διαγωνισμό, το 2010 στις Βρυξέλλες, πήρε το Εθνικό Βραβείο στο θέμα «Αποδοτικότητα Πόρων». Το 2014 κέρδισε πάλι το 1ο Βραβείο στην κατηγορία της με θέμα «Αποτελεσματικές οικοκαινοτομίες, βελτιώνοντας τις περιβαλλοντικές αποδόσεις». Και τo 2015, το βραβείο καινοτόμου προϊόντος στα Made in Greece Awards. Φέτος, ο marketing manager της «Κλήμης» Νάσος Μάκιος, σύζυγος της Δήμητρας Κοτταρίδη, επιλέχθηκε να είναι ένας από τους 9 κριτές στα ευρωπαϊκά βραβεία EMAS, η απονομή των οποίων θα γίνει στις 8 Μαΐου στη Βαλέτα της Μάλτας. «Φτάσαμε σε αυτό το επίπεδο πλέον. Έχουμε ξεπεράσει το διαγωνισμό και μαζί με άλλους κρίνουμε άλλες εταιρείες» μας λέει με ικανοποίηση ο κ. Μάκιος, ο οποίος έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο ως φυσικός με κατεύθυνση το Περιβάλλον.
MAKIOS-KOTTARIDH.jpgΣτο κανάλι Euronews
Μία ακόμη επιτυχία της Καλαματιανής επιχείρησης ήταν το αφιέρωμα που της έκανε πέρυσι η εκπομπή Business Planet του τηλεοπτικού καναλιού Euronews, ως εταιρείας πρότυπου κυκλικής οικονομίας (επαναχρησιμοποίηση υλικών). Και αυτό γιατί η Κλήμης δεν πετάει τίποτα, αξιοποιεί τα πάντα. Το πυρηνοκάρβουνο προκύπτει από το πυρηνόξυλο με το οποίο ζεσταίνεται ο φούρνος όπου καίγεται ο ασβεστόλιθος (η εταιρεία παράγει επίσης οικοδομικά υλικά, γεωργικό ασβέστη και πέλετ από πυρηνόξυλο για θέρμανση). Το υπόλειμμα του πυρηνόξυλου (πυρηνόσκονη) μπριγκετοποιείται και γίνεται πυρηνοκάρβουνο με φυσική μέθοδο χωρίς χημικά.
«Το ντοκιμαντέρ στο Euronews μας βοήθησε πολύ, γιατί προβληθήκαμε σε 130 χώρες και σε 13 διαφορετικές γλώσσες. Μετά από αυτό δεχθήκαμε πάρα πολλά τηλεφωνήματα και e.mails από ανθρώπους διαφόρων χωρών που ήθελαν να ενημερωθούν για το προϊόν» σημειώνει η Δήμητρα Κοτταρίδη, επισημαίνοντας το άνοιγμα που έκανε την περασμένη χρονιά η εταιρεία στις αγορές της Ελβετίας και του Καναδά, αλλά και την αύξηση των πωλήσεων στη Γερμανία.
KLHMHS-PYRHNOKARVOUNO-27-03-17.jpgΣυνεχής ενημέρωση
Οι άνθρωποι της «Κλήμης» δεν σταματούν να ενημερώνονται για τα θέματα που αφορούν την επιχείρηση και τα προϊόντα τους, αλλά και για όλες τις εξελίξεις γύρω από τον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Τον περασμένο Οκτώβριο ο Νάσος Μάκιος βρέθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας για το 20ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ που αφορούσε τις οικολογικές καινοτομίες. «Κύριο θέμα ήταν η κυκλική οικονομία και το πώς χρηματοδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αναπτύξουν πράσινη τεχνολογία ώστε να γίνουν πιο φιλικές στο περιβάλλον». Δυστυχώς, όμως, όπως διαπιστώνει, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε αυτόν τον τομέα και όποιος επιχειρηματίας θέλει να ασχοληθεί, προσπαθεί να ενημερωθεί μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Στον φετινό διαγωνισμό της EMAS με θέμα την κυκλική οικονομία, όπου θα συμμετέχω ως κριτής, δεν υπάρχει καν Έλληνας υποψήφιος. Στην Ελλάδα δεν ασχολείται κανένας με την προβολή, την προώθηση του θέματος. Ό,τι κάνουμε μόνοι μας».
KLHMHS-EGKATASTASEIS-27-03-17.jpgΗ Δήμητρα Κοτταρίδη, γεωλόγος, που επέλεξε να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση, συμπληρώνει: «Εμείς πάντως αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε, το αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια και έτσι θα συνεχίσουμε».

ΚΛΗΜΗΣ - Βασ. & Αικ. Κοτταρίδη Ο.Ε.
Ασπρόχωμα, 2o χλμ Καλαμάτας - Μεσσήνης
Τηλ. 27210 - 69454, 69388
klimiscoal.gr

Της Μαρίας Νίκα