Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018 20:57

Η Καλαμάτα θέλει να την ανακαλύψει η Κίνα

Βαγγέλης Ξυγκώρος, Δημήτρης Δημόπουλος, Θανάσης Βασιλόπουλος Βαγγέλης Ξυγκώρος, Δημήτρης Δημόπουλος, Θανάσης Βασιλόπουλος

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΙ’ ΑΝ 
Μάρτυρες της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης που σημειώνεται στην Κίνα αλλά και της καλοσχεδιασμένης προσπάθειας που καταβάλλεται από σειρά κρατών και πόλεων να συνάψουν οικονομικές συνεργασίες μαζί της, έγιναν στη Σι’ αν, την Κινεζική πόλη που έχει αδελφοποιηθεί με την Καλαμάτα, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δημόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας και αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας,  Βαγγέλης Ξυγκώρος. Πήγαν στην Κινεζική πόλη ως αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος προσκλήθηκε από τους Κινέζους στη συνεδρίαση του Μηχανισμού Κοινής Διάσκεψης κατά μήκος της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού. Πρόκειται για πόλεις από διάφορες χώρες, οι οποίες έχουν αδελφοποιηθεί με τη Σι’ αν…

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Δημήτρης Δημόπουλος, παρουσίασε το τι ακριβώς συνέβη στη Σι’ αν και στη συνεδρίαση του Μηχανισμού, τι επιδιώκουν οι Κινέζοι και τι παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της Καλαμάτας. Ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι έχει εξαιρετική σημασία η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Καλαμάτα, τον ερχόμενο Νοέμβρη πιθανότατα, ο δήμαρχος της Κινεζικής πόλης, η οποία έχει πληθυσμό 10.000.000 κατοίκων και αποτελεί την πολιτιστική πρωτεύουσα της Κίνας. Ο δημοτικός σύμβουλος ανέφερε ότι αυτή σε αυτή την επίσκεψη δίνεται η ευκαιρία να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας των δύο πόλεων. Επιπλέον ο δημοτικός σύμβουλος σημείωσε ότι οι Κινέζοι αποφάσισαν να διαθέσουν δωρεάν στο Δήμο Καλαμάτας χώρο στο διεθνές πάρκο εμπορίου που έχουν δημιουργήσει, το οποίο αποκαλούν ως “λιμάνι στην ξηρά’, για τη λειτουργία εκθετηρίου τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων. Ακόμη ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης στην Κίνα δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν επαφές της αντιπροσωπείας της Καλαμάτας άλλες πόλεις από άλλες χώρες που επίσης έχουν αδελφοποιηθεί με την Κινεζική πόλη, ώστε να διερευνηθούν και με αυτές πεδία για την ανάπτυξη συνεργασιών.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Ξυγκώρος, αφού τόνισε ότι το ταξίδι είχε μεγάλο ενδιαφέρον, υπογράμμισε ότι στην Κίνα είναι ιδιαίτερα εμφανείς η προσπάθεια κρατών και ομίλων να πετύχουν μεγάλες οικονομικές συμφωνίες και επέμεινε ότι από την πλευρά της Καλαμάτας, του Δήμου, της Περιφέρειας, των επιχειρήσεων και των φορέων θα πρέπει να καταρτιστεί ένας σχεδιασμός και να διεκδικηθούν συνεργασίες που αφορούν στην περιοχή μας, η οποία και συγκριτικά πλεονεκτήματα διαθέτει αλλά και τη θετική διάθεση των Κινέζων.

Τέλος, ο Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πόσο σημαντική μπορεί να αποβεί, για την ανάπτυξη συνεργασιών, η επίσκεψη του Κινέζου δημάρχου στην Καλαμάτα, πιθανότατα τον Νοέμβρη.

Στ.Μ.

Αναλυτικά ο απολογισμός του Δημήτρη Δημόπουλου ΕΔΩ