Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018 17:18

Διάσταση απόψεων Επιμελητηρίου-Διοκλή για τη λαϊκή της Αγίας Τριάδας

Γιώργος Φάβας, Γιώργος Κυριακόπουλος, Παύλος Γκραίκης, Βαγγέλης Ξυγκώρος και Γιώργος Καπερώνης Γιώργος Φάβας, Γιώργος Κυριακόπουλος, Παύλος Γκραίκης, Βαγγέλης Ξυγκώρος και Γιώργος Καπερώνης

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ 
Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η λαϊκή αγορά ειδών ελαφράς βιοτεχνίας στην Αγία Τριάδα (Δυτικό Εμπορικό Κέντρο) είναι αθέμιτος απέναντι στο στεγασμένο εμπόριο της πόλης, υποστήριξαν διοικητικοί σύμβουλοι του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Ανέφεραν ότι γίνεται εμπόριο “μαϊμού” προϊόντων και πιθανότατα παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διοκλή, της εταιρίας του Δήμου Καλαμάτας που έχει την ιδιοκτησία και τη διαχείριση του Βιοτεχνικού Πάρκου και της λαϊκής της Αγίας Τριάδας, δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Φάβας, τόνισε ότι οι μικροπωλητές της συγκεκριμένης λαϊκής δέχονται τον πιο τακτικό και αυστηρό έλεγχο σε σχέση με άλλους επαγγελματίες. Ανέφερε ότι η λαϊκή της Αγίας Τριάδας εξυπηρετεί φτωχά νοικοκυριά, δήλωσε ωστόσο πρόθυμος να συνεργαστεί με τον εμπορικό κόσμο για τη λήψη μέτρων εξάλειψης του ενδεχόμενου αθέμιτου ανταγωνισμού…

Χθες το βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας συνεδρίασε με προσκεκλημένους τον Γιώργο Φάβα και τον πρόεδρο των επαγγελματιών του Βιοτεχνικού Πάρκου, Κυριάκο Ψυχάρη, ώστε να γίνει συζήτηση για το πως θα μπορούσαν οι δραστηριότητες του Διοκλή να συμβάλλουν περισσότερο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Ξυγκώρος, ανέφερε ότι το Βιοτεχνικό Πάρκο, μαζί με την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, αποτελούν τους μοναδικούς χώρους στο Δήμο στους οποίους δραστηριοποιείται συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός επαγγελματιών. Τόνισε ότι το Επιμελητήριο επιδιώκει μια στενή συνεργασία με τον Διοκλή και με την εταιρία της Κεντρικής Αγοράς, ώστε οι χώροι αυτοί να γίνουν ζωντανά και δυναμικά κύτταρα της τοπικής οικονομίας. (Σημειώνεται ότι για την Κεντρική Αγορά έγινε συζήτηση σε προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, με προσκεκλημένο τον πρόεδρο της εταιρίας Γιάννη Μπάκα).

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διοκλή, Γιώργος Φάβας, ανέφερε ότι σκοπός της εταιρίας που εκπροσωπεί είναι η προώθηση της παραγωγικότητας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσα από σειρά υποστηρικτικών ενεργειών.

Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης που έγινε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου είχε ως θέμα τη λαϊκή αγορά ειδών ελαφράς βιοτεχνίας, κάθε Πέμπτη, στη Αγία Τριάδα. Ιδιαίτερα ο σύμβουλος του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Βλαχονικολός, ανέφερε ότι και ο πρόσφατος έλεγχος που έγινε στη συγκεκριμένη λαϊκή ανέδειξε πρόβλημα εμπορίας προϊόντων “μαϊμού” και θέμα φορολογικών παραβάσεων. Όπως ανέφερε, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η συγκεκριμένη αγορά είναι αθέμιτος απέναντι στο στεγασμένο εμπόριο, που για να λειτουργεί πρέπει να πληρώνει ενοίκια, να απασχολεί προσωπικό, να εμπορεύεται γνήσια προϊόντα. Ερωτήματα για το αν τηρείται η νομοθεσία των λαϊκών αγορών υπέβαλε και ο Ιγνάτιος Κάτσιος, πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου.

Ο πρόεδρος του Διοκλή απάντησε ότι στη λαϊκή της Αγίας Τριάδας γίνεται τακτικός και αυστηρός έλεγχος, ότι λειτουργεί σύμφωνα με το πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία και υπογράμμισε ότι ο ίδιος είναι πάντα πρόθυμος για συνεργασία με τον εμπορικό κόσμο της πόλης για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τη φορολογική νομοθεσία και τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Άλλο θέμα που μπήκε στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Διοκλή ήταν η προοπτική επέκτασης των εγκαταστάσεων του Βιοτεχνικού Πάρκου, ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκαν κυρίως οι σύμβουλοι Γρηγόρης Μουτεβελής και Μενέλαος Κουτέας. Ο Γιώργος Φάβας απάντησε ότι αυτή η προοπτική δεν είναι εφικτή σε αυτή τη χρονική περίοδο, διότι δεν υπάρχουν ούτε οι απαιτούμενοι χώροι για την επέκταση του ΒΙΟΠΑ αλλά ούτε και οι αναγκαίοι πόροι.

Ο πρόεδρος των επαγγελματιών του ΒΙΟΠΑ Κυριάκος Ψυχάρης ζήτησε ενέργειες για την προβολή του Βιοτεχνικού Πάρκου, ώστε να αυξηθεί η κίνηση και η επισκεψιμότητα, αναγνωρίζοντας ότι μια καλή σχετική πρωτοβουλία διοργανώθηκε τα χριστούγεννα που πέρασαν με τη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εκεί.

Τη συζήτηση στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου παρακολούθησαν και ο αντιπρόεδρος του Διοκλή, Ηλίας Κουτίβας με τον διευθυντή της εταιρίας Νίκο Κωστάκο.

Στ.Μ.