Πέμπτη, 25 Μαϊος 2023 01:04

Ο Στάθης Αναστασόπουλος για την προώθηση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων

Ο Στάθης Αναστασόπουλος για την προώθηση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων

Τη στήριξή του στα σχήματα των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, τονίζοντας μάλιστα ότι έχει προσωπική γνώση για το έργο που επιτελούν ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. της Πελοποννήσου οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, τόνισε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος. Στην ομιλία του στην εναρκτήρια συνεδρίαση των εταίρων του σχεδίου SECON, στα πλαίσια του προγράμματος Interreg Europe,  που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, στην Καλαμάτα, ο Στάθης Αναστασόπουλος σημείωσε ότι σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και επισήμανε ότι το πρόγραμμα αυτό «υπεβλήθη πριν από λίγο χρόνο με την βοήθεια των συνεργατών μας και ειδικότερα του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας & Παιδιού (ΚΜΟΠ). Στη συνέχεια εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή με επικεφαλής εταίρο (Leader partner) την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο κεντρικός στόχος είναι η μελέτη του τρόπου λειτουργίας της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας σε κάθε περιοχή παρέμβασης, ο εντοπισμός των πιθανών θεσμικών αδυναμιών και η αποτύπωση των συμπερασμάτων στην κατεύθυνση της αναβάθμιση λειτουργίας των κοινωνικών επιχειρήσεων».

Στην εκδήλωση των εταίρων του προγράμμματος έγινε ενημέρωση, σημειώνει ο Στάθης Αναστασόπουλος, «για καλές πρακτικές, που εφαρμόζονται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και άλλες δραστηριότητες. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι η ΝΟΣΤΟΣ (Μαγγανιακό), ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΑΙΑ (Δάρα), PALMI (Νεοχώρι Ιθώμης) και PHAOS (Kαλαμάτα). Είναι γνωστό ότι ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας στην Ευρώπη αγγίζει ποσοστά της τάξης του 15-18% επί της συνολικής οικονομίας, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό κυμαίνεται από 3-4%.

Ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία βασίζεται στην αγροτική παραγωγή και μεταποίηση, ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, έχω προσωπική άποψη για επιτυχημένα παραδείγματα ΚΟΙΝΣΕΠ, όπου αγρότες συνεργάζονται, ενώνουν δυνάμεις και πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα και περισσότερα οφέλη για τα μέλη τους.

Στα πλαίσια υλοποίησης του παρόντος προγράμματος θα καταφέρουμε να διαδώσουμε τα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν, από έρευνα και μελέτη των στοιχείων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας κάθε περιοχής, όχι μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και σε όλες τις περιοχές των Εταίρων μας στην Ευρώπη.

Στόχος της όλης προσπάθειας του προγράμματος παραμένει η πλήρης ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου να ασχοληθεί με την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Έτσι ο καθένας από αυτούς, είτε είναι αγρότης ή μεταποιητής ή επιχειρηματίας τουρισμού ή άλλων δραστηριοτήτων, να είναι σε θέση να επιλέξει την μορφή της επιχείρησης που θα δραστηριοποιηθεί, με κύριο σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη».