Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016 18:25

Η Καλαματιανή εταιρεία ΚΛΗΜΗΣ σε ευρωπαϊκό συνέδριο στο Ρότερνταμ για την κυκλική οικονομία

Ο Αθανάσιος Μάκιος παρουσιάζει στο διεθνές συνέδριο στο Ροτερνταμ τις πρακτικές που ακολουθεί η Καλαματιανή εταιρεία Κλήμης ως προς την κυκλική οικονομία Ο Αθανάσιος Μάκιος παρουσιάζει στο διεθνές συνέδριο στο Ροτερνταμ τις πρακτικές που ακολουθεί η Καλαματιανή εταιρεία Κλήμης ως προς την κυκλική οικονομία

ΔΙΕΘΝΗΣ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ
Το υπουργείο Υποδομών και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσκάλεσαν στο Ρότερνταμ 30 Ευρωπαϊκές εταιρείες, ανάμεσά τους διεθνείς κολοσσούς, προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα, τις προοπτικές και την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας. Μέσα σε αυτές τις 30 εταιρείες ήταν και μια ελληνική, η Καλαματιανή «Κλήμης», που παράγει προϊόντα ασβέστη και κάρβουνο από το κουκούτσι της ελιάς, κάτι που δείχνει ότι η εταιρεία της περιοχής μας έχει κατακτήσει διεθνή αναγνώριση…

Στο συνέδριο εκπροσώπησε την εταιρεία ο Αθανάσιος Μάκιος, ενώ όπως σημειώνει η ίδια η Καλαματιανή εταιρεία σε σχετικό δελτίο Τύπου, «η ΚΛΗΜΗΣ ήταν μία από τις 30 Ευρωπαϊκές εταιρείες και η μοναδική Ελληνική εταιρεία που επιλέχτηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας να παρουσιάσει την πρακτική της εμπειρία στο θέμα της διαχείρισης βιομάζας και τα επιτεύγματά της στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2016 στο Ρόττερνταμ για την κυκλική οικονομία.
Η συνάντηση των ενδιαφερομένων μερών στο συνέδριο: «Ξετυλίγοντας το πακέτο: Προς μία κυκλική οικονομία στην Ευρώπη» (“Unwrapping the Package – Towards a Circular Economy in Europe”) συγκέντρωσε εκπροσώπους από εταιρείες (όπως IKEA, HP, SIEMENS, MICHELIN, MARS, PEPSI, KELLOGG’S, DANONE κ.α), κοινωνικές οργανώσεις των πολιτών και των κυβερνήσεων της Ευρώπης, για να συζητήσουν για την κυκλική οικονομία - ένα οικονομικό σύστημα με στόχο τη μέγιστη επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών και των προϊόντων.
Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε στο πρώην εργοστάσιο Van Nelle στο Ρότερνταμ, οργανώθηκε από κοινού από το Υπουργείο Υποδομών και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος του: να συζητήσουν τις ευκαιρίες, τα εμπόδια και τις εμπειρίες σε σχέση με την κυκλική οικονομία και τα συμπεράσματα θα τροφοδοτήσουν το Συμβούλιο των Υπουργών που ασχολείται με το πακέτο της κυκλικής οικονομίας.
Η κυκλική οικονομία είναι ένα οικονομικό σύστημα που βασίζεται στην αρχή της επαναχρησιμοποίησης. Δεν υπάρχει ο όρος απόβλητα σε μια κυκλική οικονομία: τα πάντα είναι πρώτη ύλη και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Η κυκλική οικονομία έχει δύο τύπους ροών υλικών. Στο βιολογικό κύκλο, τα υπολείμματα υλικών επιστρέφουν στη φύση μετά τη χρήση. Στο τεχνικό κύκλο, τα προϊόντα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.
Η ΚΛΗΜΗΣ, με σεβασμό στο περιβάλλον, αξιοποιεί σε μέγιστο βαθμό το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας χρησιμοποιώντας το πυρηνόξυλο που υπάρχει άφθονο στην περιοχή της Μεσσηνίας προκειμένου να παράγει προϊόντα ασβέστη και το μοναδικό και Ευρωπαϊκά βραβευμένο κάρβουνο από το κουκούτσι της ελιάς».