Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2022 01:54

Η Ένωση Ξενοδόχων στον υπουργό Τουρισμού: Δεσμεύσεις για υποδομές που είναι αναγκαίες για την τουριστική ανάπτυξη

Η Ένωση Ξενοδόχων στον υπουργό Τουρισμού: Δεσμεύσεις για υποδομές που είναι αναγκαίες για την τουριστική ανάπτυξη

Να δώσει ουσιαστικές δεσμεύσεις για να αποκτήσουν η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος τις υποδομές που δικαιούνται και αξίζουν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο, για να αναπτυχθούν τουριστικά, ζητά από τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, με παρέμβαση που υπογράφει ο πρόεδρός της, Δημήτρης Καραλής. Υπογραμμίζει ότι το ποσοστό ικανοποίησης των επισκεπτών στην Πελοπόννησο είναι από τα υψηλότερα στη χώρα, ότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του επαγγελματισμού των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και πως αυτό πρέπει να παρακινήσει την πολιτεία να αναβαθμίσει τις υποδομές του Νομού και της Πελοποννήσου για να μπορέσουν να φτάσουν οι πληρότητες στα ποσοστά άλλων περιοχών…

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας σημειώνει ότι η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος στερούνται του δικαιώματός τους να ενταχθούν στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς και περιορίζονται «μόνο στη βάση του εσωτερικού τουρισμού, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να αποτελέσουμε πόλο έλξης εισερχόμενου τουρισμού, λόγω σοβαρών ελλείψεων υποδομών, με κυρίαρχη εκείνη του αεροδρομίου του οποίου η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός στερεί την περιοχή μας από πτήσεις εξωτερικού, παρά τη σχετική ζήτηση που υπάρχει.

Το γεγονός αυτό, μαζί  με τα σημαντικά έργα που υπολείπονται  όσον αφορά τους οδικούς άξονες, Αεροδρόμιο, Καλαμάτα –Ριζόμυλος- Πύλος –Μεθώνη,  έχει "καταδικάσει' τα ξενοδοχεία μας σε πληρότητες  που υπολείπονται άλλων τουριστικών περιοχών. Απόδειξη αυτού είναι ότι σε σημερινή  έρευνα  που δημοσιοποίησε  ο ΙΝΣΕΤΕ το  αεροδρόμιο  της  Καλαμάτας  δεν περιλαμβάνεται καν στις καταγραφές των αφίξεων, σε  αντίθεση  με  άλλα όπως  το  Άκτιο, η Μυτιλήνη, η Καβάλα, η Σάμος , η Κεφαλλονιά.

Η αναφορά μας αυτή γίνεται  χωρίς διάθεση να υποτιμήσουμε τους συγκεκριμένους προορισμούς, αλλά για να καταδείξουμε ότι η Καλαμάτα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε βασικό σταθμό εισόδου ακόμα και για ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Μιλώντας δε, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αρκεί να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο γενικός δείκτης ικανοποίησης μόνο  για τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι στο 87,1% (GRI ξενοδοχείων Ελλάδας), υψηλότερα από άλλες γεωγραφικές ενότητες όπως η Κρήτη (86,7%), τα Ιόνια νησιά (84,3%) , η Αττική ( 85,1%), τα Δωδεκάνησα (86,6%) κ.α., πράγμα που σημαίνει ότι εμείς οι ξενοδόχοι κρατάμε "ψηλά τη σημαία" της περιοχής μας, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής την αντίστοιχη αναγνώριση εκ μέρους των φορέων της Πολιτείας.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η έλευση του κ. Υπουργού θα δώσει ουσιαστικές και δεσμευτικές ως προς την υλοποίησή τους λύσεις ώστε, επιτέλους η Μεσσηνία να κατακτήσει το μερίδιο της διεθνούς τουριστικής αγοράς που της αναλογεί και της αξίζει».