Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2022 15:17

Πρόγραμμα 350.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα στον τουρισμό ανακοίνωσε ο Β.Κικίλιας στο Επιμελητήριο

Πρόγραμμα 350.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα στον τουρισμό ανακοίνωσε ο Β.Κικίλιας στο Επιμελητήριο

Έργα φορέων του δημοσίων αλλά και ιδιωτών σε λιμάνια, σε μαρίνες, σε λιμενικά καταφύγια, σε μονοπάτια, σε καταφύγια, σε χιονοδρομικά κέντρα κ.ά μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα 350.000.000 ευρώ που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Τουρισμού από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, ανακοίνωσε ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας για τον τουρισμό, με τη συμμετοχή και του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Τον υπουργό υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο οποίος μίλησε για προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και για το σχέδιο που πρέπει να εφαρμοστεί ώστε από την εξίσωση για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Μεσσηνίας να επωφεληθούν και όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου, μικρές και μεγάλες. 

Ο Βαγγέλης Ξυγκώρος στην τοποθέτησή του πριν από τον υπουργό ανέφερε ότι κύριο ζήτημα πρέπει να είναι η διασύνδεση των προγραμμάτων που αφορούν τον τουρισμό με τα προγράμματα που αφορούν την αγροδιατροφή ώστε να αναπτυχθούν ισόρροπα οι δύο κύριοι τομείς της οικονομίας της περιοχής. 

Αναφέρθηκε σε προβλήματα, όπως το αεροδρόμιο, σημειώνοντας ότι η διαδικασία της αναβάθμισής του έχει ξεκινήσει, το οδικό δίκτυο του Νομού, το οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου και την σύνδεση των αυτοκινητόδρομων του Μορέα και της Ολυμπίας Οδού στην Τσακώνα, την επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου και για τουριστικούς σκοπούς, την έλλειψη προσωπικού στις τουριστικές επιχειρήσεις, τη βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων στον τουρισμό κ.ά

Ο υπουργός κ. Κικίλιας απάντησε ότι το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού προβλέπει τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, με το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας καθώς και τη στήριξη της μικρής και μεσαίας τουριστικής επιχείρησης. 

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους βουλευτές Μίλτο Χρυσομάλλη, που ζήτησε τη υποστήριξη για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην περιοχή μας και του Περικλή Μαντά, που ζήτησε στήριξη για την ανάδειξη της περιοχής ως προορισμού ψηφιακών νομάδων. 

Επίσης παρεμβάσεις έγιναν από τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρη Καραλή, που μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις που εισφέρουν το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό στην εθνική οικονομία της χώρας είναι οι μικρομεσαίες και όχι οι πολύ μεγάλες, τονίζοντας ότι αυτές θα πρέπει να στηριχθούν από την πολιτεία κατά προτεραιότητα. Επίσης η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Γεωργία Χριστοδούλου, ζήτησε βελτίωση των υποδομών για την αύξηση της επισκεψιμότητας σε σημαντικά αξιοθέατα όπως η Νέδα, τόνισε ότι η μεταχείριση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είναι άδικη από την πολιτεία σε σχέση με την μεταχείριση της δραστηριότητας βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Νίκος Μαλαπέτσας, μεταξύ άλλων τόνισε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό  πλαίσιο και μέσω αυτού να μειωθεί το πολύ υψηλό μη μισθολογικό κόστος που επιβαρύνονται οι επαγγελματίες. Επίσης ζήτησε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργούν πιο πολύ τις νύχτες, χωρίς να προκαλούν κάποια όχληση, ενώ παρέδωσε υπόμνημα στον υπουργό. Υπόμνημα παρέδωσε και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, Γιάννης Κολοβός, σημειώνοντας ότι ο Σύλλογός του διοργανώνει για τον ερχόμενο Ιανουάριο πανελλήνιο συνέδριο μαζικής εστίασης στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. 

Στ.ΞΜ.