Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019 16:48

Εξαιρετική η τελετή έναρξης των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων στην Πάτρα

Εξαιρετική η τελετή έναρξης των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων στην Πάτρα

ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΡΑΔΥ 
Φιλία, αγάπη, συναδέλφωση, ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψε η τελετή έναρξης των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων, χθες το βράδυ στην Πάτρα. Η τελετή άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο “Άρτεμις”. Τα αγωνίσματα έχουν ξεκινήσει από χθες, Κυριακή και οι αγώνες θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 31 Αυγούστου…

Κατά την τελετή έναρξης ο Αλγερινός πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Αmar Addadi, ευχήθηκε μεταξύ άλλων “σε όλα τα μέλη της αθλητικής οικογένειας της Μεσογείου μια θερμή υποδοχή στην Πάτρα σε αυτούς τους δεύτερους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες. Η Ελλάδα μας καλωσορίζει  πάλι μέσα από ένα ποικίλο αθλητικό γεγονός και μας δίνει μια καλή ευκαιρία επαναφοράς στις βαθιές ρίζες του Ολυμπισμού. Η Ελλάδα είναι η κολώνα του Ολυμπισμού. Είμαστε κοντά στην Ολυμπία, πόλη που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες στην αρχαιότητα. Δεν είμαστε δε, καθόλου μακριά από την Αθήνα πόλη αναγέννησης τους το 1896, αφιερώνοντας τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην συγχρονη  εποχή. Η Αθήνα φιλοξένησε επίσης τους Μεσογειακούς Αγώνες το 1991 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που την κτύπησε σκληρά,  η Ελλάδα απείχε από αθλητικές διοργανώσεις περισσότερο από 10 χρόνια. Είμαστε ευτυχισμένοι που οι Μεσογειακοί Αγώνες μπορούν να γίνουν και να ξαναβρεί η χώρα τη θέση που δικαιούται στη διεθνή αθλητική σκηνή.

Οι Μεσογειακοί Αγώνες μας, με κοντά 70 χρόνια ιστορίας, εκσυγχρονίστηκαν με τους Παράκτιους, γεγονός εορταστικό που εκφράζει καθαρά τον υδάτινο προσανατολισμό και τον συμβολισμό της Μεσογείου θάλασσας με την οποία είμαστε βαθιά συνδεδεμένοι.

Ευχαριστώ τις Διεθνείς Ολυμπιακές Μεσογειακές Επιτροπές και την ηγεσία τους για την αφοσίωση τους στο κίνημα μας. Οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι σίγουρα μια στιγμή αθλητικής αντιπαράθεσης, είναι όμως επίσης μια στιγμή επικοινωνίας που η αθλούμενη νεολαία της Μεσογείου επιβεβαιώνει την πίστη της στην αδελφότητα και στην φιλία μεταξύ των λαών της Μεσογείου παρά τις πολιτιστικές και ιστορικές διαφορές μας.

Γι’ αυτό, οι Αγώνες μας είναι μήνυμα ελπίδας και ειρήνης, ένα όραμα για το μέλλον για ένα καλύτερο κόσμο για την περιοχή μας της Μεσογείου που την θέλουμε, πιο αδελφική, πιο ειρηνική”.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων στην Πάτρα, Νίκος Παπαδημάτος, σημείωσε από την πλευρά ότι “απόψε είναι μια μεγάλη βραδιά για την Πάτρα, για την Ελλάδα, για τη Μεσόγειο και για το παγκόσμιο αθλητικό οικοσύστημα. Απόψε μας παίρνει από το χέρι ο Πατρέας, η υπέροχη μασκότ των Δεύτερων Μεσογειακών Αγώνων και ως οικιστής της πόλης των Πατρών, μας οδηγεί στο μέλλον…

Πριν από δυόμισι χρόνια η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων εμπιστεύθηκε την Ελλάδα και την Πάτρα για να αναλάβουμε, να διοργανώσουμε και να φιλοξενήσουμε αυτούς τους πολύ ξεχωριστούς, μοντέρνους, συναρπαστικούς και ελκυστικούς Αγώνες.

Τους ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκαναν.

Μέσα στα νερά της θάλασσας και της πισίνας, πάνω στην άμμο, σε δυο πόλεις, σε τέσσερις εγκαταστάσεις και σε δέκα γήπεδα…

Με έντεκα αθλήματα, 26 εθνικές αντιπροσωπείες από τρεις διαφορετικές ηπείρους, πάνω από 700 αθλητές και 1000 εθελοντές…

Και με όλο τον κόσμο των σπορ να στρέφει το βλέμμα του από σήμερα μέχρι τις 31 Αυγούστου στην όμορφη πόλη μας, βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα και το κερδίζουμε.

Με σημείο αναφοράς αυτούς τους Αγώνες, η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των μεγάλων διοργανώσεων διεθνούς εμβέλειας.  

Η Οργανωτική Επιτροπή, οι φορείς της πόλης, το προσωπικό και οι εθελοντές σήκωσαν τα μανίκια, εργάσθηκαν σκληρά, άοκνα, νυχθημερόν και αφοσιώνονται ψυχή τε και σώματι σε αυτή την υπόθεση.

Οι Αγώνες που αρχίζουν σήμερα δεν τελειώνουν την Κυριακή. Με το που πέσει η αυλαία και ξημερώσει η επόμενη ημέρα, οφείλουμε να επενδύσουμε πάνω σε αυτή την υπόθεση, σε επίπεδο εγκαταστάσεων, ανθρώπινου δυναμικού, εμπειρίας και τεχνογνωσίας”.