Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 22:43

Γιατί αναγόρευσε τον αρχιεπίσκοπο επίτιμο διδάκτορα το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας

Γιατί αναγόρευσε τον αρχιεπίσκοπο επίτιμο διδάκτορα το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 
Ως μια προσωπικότητα με μεγάλη μόρφωση, με συναινετικό λόγο, με ανοιχτό πνεύμα αλλά και με αποφασιστικότητα, ως ένα παράδειγμα για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας αναγόρευσε απόψε ως επίτιμο διδάκτορά του τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Ο αρχιεπίσκοπος φόρεσε την τήβεννο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και έκανε επιστημονική εισήγηση για χριστιανικές επιγραφές σε βυζαντινά μνημεία της Βοιωτίας, αφού πρώτα αναφέρθηκε στο δεσμό του με τη Μεσσηνία και συγκεκριμένα με την Αρχαία Μεσσήνη, όπου πριν από 50 χρόνια περίπου εργάστηκε ως αρχαιολόγος και βοηθός στις ανασκαφές. Το πρωί ο αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στην Αρχαία Μεσσήνη από τον καθηγητή και υπεύθυνο του αρχαιολογικού έργου Πέτρο Θέμελη… Όπως σημείωσε κατά την τελετή ο κοσμήτορας της Σχολής, Αλέξης Σαββίδης, παρ' ότι ο αρχιεπίσκοπος, που ήταν αρχαιολόγος, έχει αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας από πολλές άλλες σχολές, η Σχολή της Καλαμάτας είναι η πρώτη με αντικείμενο την ιστορία και αρχαιολογία που τον εντάσσει στα επίτιμα μέλη της...

Την τελετή και την εισήγηση του αρχιεπίσκοπου παρακολούθησαν πολλοί μητροπολίτες, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και νυν βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, αρχών και υπηρεσιών.

Στην τελετή αναγόρευσης μίλησε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Μασσέλος, που τόνισε ότι είναι χαρά και υπερηφάνεια για το ίδρυμα που μπαίνει στην οικογένειά του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, για τον οποίο είπε ότι «είναι μια εμβληματική μορφή του σύγχρονου κοινωνικού βίου της Ελλάδας» και πως «στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που διέρχεται η χώρα έχουμε όλοι ανάγκη το ανοιχτό σας πνεύμα,  το σθένος σας, την αποφασιστικότητα σας, το συναινετικό σας λόγο, τη εμπειρία σας και το κύρος σας. Και είμαστε βέβαιοι ότι συμβάλλετε με όλες σας τις δυνάμεις για την ανάκαμψη του τόπου». Μίλησαν ακόμη ο κοσμήτορας της Σχολής Αλέξης Σαββίδης, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Νίκος Ζαχαριάς και ο καθηγητής Αθανάσιος Χρήστου, συμπατριώτης του αρχιεπισκόπου από τα Οινόφυτα της Βοιωτίας, ο οποίος διηγήθηκε βιωματικές εμπειρίες από το έργο του Ιερώνυμου στην περιοχή.