Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 01:49

Η Πειραματική Σκηνή φέρνει σε μικρούς και μεγάλους τη χαρά και την τρυφερότητα

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ «ΜΑΓΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ»
Ολοκληρώνεται η προετοιμασία της νέας θεατρικής παράστασης της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, του έργου «Τα μάγια του χειμώνα», του Charles Way, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Δρεπανιά, που θα παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από την Τετάρτη 3 Γενάρη έως Κυριακή του ίδιου μήνα. Είναι ένα έργο που θα προκαλέσει πολύ γέλιο στους μικρούς και μεγάλους θεατές και ταυτόχρονα θα μεταδώσει τα συναισθήματα της αγάπης και τρυφερότητας…

«Στόχος μας ήταν να ανεβάσουμε μια παράσταση που να κρύβει πολύ γέλιο και χαρά αλλά και μηνύματα αγάπης και τρυφερότητας. Επιδιώκουμε να απολαύσουμε τα παιδιά χαρούμενα και γελαστά όταν θα παρακολουθούν τις σκανταλιές του ξωτικού Τρόλο Τρίκμαν, όταν με τα μάγια του δημιουργεί ανατρεπτικές αστείες σκηνές ξεσηκώνοντας όλα τα ζώα της φάρμας, αλλά και τους ανθρώπους που κατοικούν εκεί». Σημειώνει η Πειραματική Σκηνή.

Η μετάφραση του έργου είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου, τα σκηνικά του Βενετσάνου Μπαλόπουλου, η επιμέλεια της μουσικής της Κατερίνας Πετρουλάκης και της Δέσποινας Δρεπανιά, η επιμέλεια της κίνησης του Κωνσταντίνου Μαραβέλια, τα κοστούμια της Λέττας Πετρουλάκη,  οι φωτισμοί του Γιάννη Τσούπα, η αφίσα της Τζένη Ντεκελέ, οι φωτογραφίες του Νίκου Τζαβάρα, η κατασκευή του σκηνικού του Γιώργου Αγγελόπουλου και του Κώστα Αγγελόπουλου και η τεχνική υποστήριξη στο φωτισμό και στον ήχο του Χρήστου Συκά.

Η διανομή έχει ως εξής: Τρόλο Τρίκμαν: Ιωάννα Κοκκορόγιαννη. Μάρθα: Γιώτα Βασιλειάδη. Τίμος:Αντώνης Σταματέλος. Μαργαρίτα: Νικολέττα Βασιλοπούλου/Γεωργία Δημητρακοπούλου. Αγελάδα: Ρουμπίνη Αγγουρά και Αλεξάνδρα-Δήμητρα Κολοκοτρώνη. Κόκορας: Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος. Κότες: Νικόλας Παχτίτης, Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, Γιώργος Χρονόπουλος. Σκύλος: Αλέξης Παπαβασιλείου. Νεράϊδες, ξωτικά, αστέρια, πρόβατα: ο θίασος

Αγγουρά Ρουμπίνη, Αδαμόπουλος Κωνσταντίνος, Ανδριώτη Φρόσω, Βασιλειάδη Γιώτα, Βασιλοπούλου Νικολέττα, Βούλγαρη Σταυρούλα, Δημητρακόπουλος Κωνσταντίνος, Δημητρακοπούλου Γεωργία, Δρέτας Αντώνης, Δρέτα Πηνελόπη, Κολοκοτρώνη Αλεξάνδρα-Δήμητρα, Κουτάντος Γιώργος, Μιτακίδη Γιολάντα, Μούστου Νεφέλη, Παπαβασιλείου Αλέξης, Παχτίτης Νικόλας, Πετροπούλου Αναστασία, Σταματέλος Αντώνης, Τσερίκου Αννίτα, Τσίμπουρης Παναγιώτης, Φουντέα Στέλλα, Χρονόπουλος Γιώργος.

Είναι ένα θεατρικό έργο για παιδιά που έχει μεταφράσει και ανεβάσει στη «ΜΙΚΡΗ ΠΟΡΤΑ» το 2002 η Ξένια Καλογεροπούλου, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

«Τα μάγια του χειμώνα» (A spell of cold weather) πήρε το βραβείο του καλύτερου θεατρικού έργου για παιδιά το 1996 από την Βρεττανική Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων. Το είχαν παραγγείλει από το Theater Centre του Λονδίνου και το Τheater Sherman του Cardiff. Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 1995  και στη συνέχεια πραγματοποίησε περιοδεία στην Ουαλία και την Αγγλία. 

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα αγρόκτημα στα σύνορα Αγγλίας και Ουαλίας. Σύμφωνα με την αγγλική λαϊκή παράδοση, σε ορισμένα σπίτια υπάρχει ένα ξωτικό που μένει μόνιμα εκεί. Ένα ξωτικό φιλικό και σκανδαλιάρικο.  Στο αγρόκτημα, λοιπόν, της ιστορίας μας, μένει ένα ζευγάρι αγροτών νοικοκυραίων, η Μάρθα και ο Τίμος, που περνά τις μέρες του άχρωμα και πληκτικά έχοντας ξεχάσει τη χαρά, το γέλιο και τη διασκέδαση.

Μαζί τους μένει και ένα ξωτικό: ο Τρόλο Τρίκμαν, αόρατος γι αυτούς  μα και για όσους έχουν σκληρή και ιδιότροπη καρδιά.   Ο Τρόλο κινείται ανάλαφρα και γρήγορα, ανάμεσά τους. Η κάθε κίνησή του γίνεται με  μεγάλη ακρίβεια χωρίς καθόλου να μιλάει. Ο αναπάντεχος ερχομός της ανηψιάς τους Μαργαρίτας και τα μάγια του παιχνιδιάρικου ξωτικού ανατρέπουν τα πάντα στο αγρόκτημα… Σκύλος, αγελάδα, κόκκορας, πρόβατα και κότες συνομωτούν με το ξωτικό και τη Μαργαρίτα και φέρνουν τα πάνω κάτω. Χορεύουν, τραγουδούν, κάνουν αστεία και σκανταλιές που διασκεδάζουν και προκαλούν ατέλειωτο γέλιο. Άραγε το σκανταλιάρικο ξωτικό, με τα μαγικά του κόλπα, θα καταφέρει να φέρει τη χαρά, την αγάπη και την ευτυχία στο σπιτικό αυτό;