Σάββατο, 14 Απριλίου 2018 10:09

Ελευθέριος Βενιζέλος - Ο αναμορφωτής της Ελλάδος

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 
Όταν ψάχνεις βρίσκεις. Και εγώ ψάχνοντας βρήκα το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του Κωστή Ζαχαριά “Ελευθέριος Βενιζέλος - Ο αναμορφωτής της Ελλάδος”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ, όπου ο συγγραφέας στις 170 σελίδες του βιβλίου κατορθώνει να δώσει επαρκώς και εμπεριστατωμένα ένα ξεχωριστό πορτραίτο του οραματιστή πολιτικού, που η πορεία του υπήρξε καθοριστική για τη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας με νέα σύνορα…

Μιας Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί. Μπορεί αυτά τα σύνορα να μην κρατήθηκαν τελικά για πολλούς και διαφόρους λόγους, ωστόσο εκείνο που έχει σημασία και αξίζει να προσεχθεί είναι το όραμα του εγχειρήματος που ναι μεν ήταν μεγαλεπήβολο συγχρόνως όμως ήταν όσο ρεαλιστικό χρειαζόταν για την επίτευξή του.

Αυτό το όραμα υπηρέτησε σε όλη του την πορεία ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Να σημειωθεί επίσης ότι στο βιβλίο η σχέση Βενιζέλου και Βασιλιά Κωνσταντίνου, που έτσι κι αλλιώς πέρασε από μύρια κύματα παρουσιάζεται νηφάλια και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα γίνεται χωρίς ο συγγραφέας να παίρνει θέση υπέρ ή κατά, παρόλο που εξ αρχής είναι ευνοϊκά διακείμενος και δεν κρύβει τον θαυμασμό του προς τον Κρητικό πολιτικό.

Επισημαίνεται ακόμα ο καθοριστικός ρόλος του Μεταξά ως ανθρώπου ειδικών αποστολών επί των ημερών του Βενιζέλου και ας ήταν γνωστές οι μεταξύ τους κατά καιρούς διαφωνίες.

Στο βιβλίο υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία για όλα τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, όπου ο Βενιζέλος ήταν πρωταγωνιστής είτε κυβερνούσε είτε όχι.

Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 2007 και μπορεί έκτοτε να κυκλοφόρησαν πολλά βιβλία για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την πολιτική του ωστόσο είναι βέβαιο ότι το βιβλίο αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας και ενδείκνυται για όποιον θέλει να εντρυφήσει έστω και ακροθιγώς στην πορεία του μεγάλου αυτού πολιτικού, που δικαίως κατά την άποψη πολλών έχει χαρακτηριστεί εθνάρχης
Θανάσης Παντές