Δευτέρα, 02 Μαϊος 2022 02:44

Με τον “Κύκλωπα” του Ευριπίδη η έναρξη του 9ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος “Αρχαία Μεσσήνη”

Με τον “Κύκλωπα” του Ευριπίδη η έναρξη του 9ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος “Αρχαία Μεσσήνη”

1ο ΓΕΛ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 
Με την παράταξη “Κύκλωπας”, του Ευριπίδη, από τη θεατρική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Μεσσήνης, ξεκινούν αύριο, Τρίτη 3 Μάη, στο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, οι παρατάσεις του 9ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος “Αρχαία Μεσσήνη”. Θα προηγηθεί η τελετή έναρξης, στις 9.30 το πρωί, από τη Φιλαρμονική του Δήμου Μεσσήνης…

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν θεατρικές ομάδες από ξένα πανεπιστήμια και ινστιτούτα, κάτι που δείχνει το υψηλό επίπεδο του Φεστιβάλ. Συγκεκριμένα φέτος συμμετέχουν η Royal Academy of

Dramatic Art από το Λονδίνο και το GRUPO DE TEATRO LA NAVE ARGO Υ COLEGIO INMACULADA JESUITAS DE ALICANTE. 

Το Φεστιβάλ έχει υλοποιήσει και παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις, όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «EXPLOREMESSENE», που στόχο έχει οι μαθητές μέσω της τεχνολογίας και των φορητών συσκευών να περιηγηθούν στα αξιοθέατα του χώρου και να ανακαλύψουν τα μυστικά του. Άλλη μια ενδιαφέρουσα δράση υπήρξε και ο «Ηχητικός Περίπατος», μια ηχητική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο με συσκευές MP3, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, μέσα από ένα μικρό ηχητικό απόσπασμα, να πληροφορηθούν για τη ζωή των κατοίκων και της πόλης αιώνες πριν. Το εργαστήριο κατασκευής αρχαίων μουσικών οργάνων «Μουσικοί και Μουσική στο Αρχαίο Δράμα», εντυπωσίασε τους μικρούς μαθητές με την κατασκευή του «Αυλού του Πανός» και τη γνωριμία τους με άλλα χειροποίητα μουσικά όργανα καθώς και την πορεία της μουσικής και της ζωής των μουσικών στο Αρχαίο Δράμα. Είναι φανερό ότι οι δράσεις αυτές είναι ευρύτερες και περιλαμβάνουν εκπαίδευση των μαθητών με μέσο και εργαλείο τον πολιτισμό.

Στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα πολιτισμικής κληρονομιάς. Η επαφή των μαθητών με την ιστορία της Αρχαίας Μεσσήνης καθώς και με το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Η δημιουργία των προϋποθέσεων για την αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών κατά την ανάπτυξη του υλικού και την υλοποίηση των δράσεων. Η υποστήριξη μελλοντικών εκπαιδευτικών δράσεων, όπως και η ενσωμάτωση των πολιτισμικών στοιχείων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Είναι μια διοργάνωση του Δήμου Μεσσήνης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, καθώς και τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας.