Τετάρτη, 04 Μαϊος 2022 09:30

Προετοιμασίες για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

Προετοιμασίες για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

21-29 ΜΑΗ  
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 29 Μάη 2022. Σήμερα, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Πειραματικής Σκηνής, που διοργανώνει το Φεστιβάλ, συνάντηση με τους εθελοντές για τα οργανωτικά θέματα, ενώ τη Δευτέρα, 9 Μάη, στις 7.30 το απόγευμα, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας…

Η Πειραματική Σκηνή ανακοίνωσε σχετικά: “Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας ανοίγει και πάλι την αυλαία του,  21-29 Μαΐου, με 9 μέρες συνεχούς θεατρικής γιορτής, σε 6 διαφορετικούς θεατρικούς χώρους της πόλης. Παρουσιάζει 35 παραστάσεις για όλες τις ηλικίες από 14 βραβευμένους θιάσους που μας έρχονται από 4 διαφορετικές χώρες. Στο πρόγραμμα προστίθενται με τις δράσεις τους και 4 τοπικές ομάδες κουκλοθέατρου. Πραγματοποιούνται ανοιχτά υπαίθρια δρώμενα, σεμινάριο για ενήλικες και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά.

H ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ πιστή στους στόχους της για την προώθηση του πολιτισμού ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά, ξετυλίγει την αξία και τη δύναμη  της μαγικής τέχνης του Κουκλοθέατρου στην ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και την εξέλιξη της προσωπικότητας του παιδιού μέσα από την προβολή των δράσεων του Φεστιβάλ. 

Ομάδες καταξιωμένες στον κόσμο του κουκλοθέατρου παρουσιάζουν καινοτόμες και πρωτοποριακές τεχνικές κατασκευής και εμψύχωσης θεατρικής κούκλας.

Μουσικά δρώμενα –παρελάσεις με την Μπάντα QUILOMBO, μας προσκαλούν σε δυο παρελάσεις με εκρηκτικούς χορευτικούς ρυθμούς που θα δώσουν το σύνθημα της χαρούμενης ατμόσφαιρας στην έναρξη του Φεστιβάλ.

Η τέχνη του κουκλοθέατρου εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και μας καλεί να συμμετέχουμε στην εξέλιξή του μέσα από το σεμινάριο του σημαντικού δάσκαλου Francisco Brito. 

Θίασοι όπως το θέατρο μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ,  oι Hop Signor Puppet Τheater, οι Angeleς de Trapo από την Ισπανία, το TEATRO BARUTI, η ομάδα σωματικού θεάτρου ΠΛΕΥΣΙΣ του Μεσσήνιου χορογράφου Αντώνη Κουτρουμπή σε συνεργασία με το σύγχρονο κουκλοθέατρο ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη και καινοτόμα παράσταση στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού, ο θίασος Pro  Rodopi Art Center από Βουλγαρία, οι διάσημοι Merlin Puppet Theater από το Βερολίνο, οι ομάδες κουκλοθέατρου ΚΑΡΑΜΠΟΛΑ, ΚΟΚΟΥ ΜΟΥΚΛΟ, το κουκλοθέατρο ΚΡΗΤΗΣ και η εικαστική Λήδα Βαρβαρούση με τις ζωγραφηγήσεις της που ξετυλίγει διαδραστικά την ιστορία του μικρού Ρήγα και τα μυστικά σύμβολα της χάρτας, είναι μερικές από τις εξαιρετικές παραστάσεις που επιλέξαμε για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του κουκλοθέατρου.

Όλα τα παραπάνω με τις επιπλέον δράσεις των τοπικών ομάδων, τα ανοιχτά εργαστήρια για παιδιά, τα υπαίθρια δρώμενα,  τις δωρεάν παραστάσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους  τις παραστάσεις εκτός Καλαμάτας θα περικλείει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα  9 Μαΐου στις 7.30 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Θα προηγηθεί συνάντηση των δημιουργικών εθελοντών  την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του συλλόγου Ευριπίδου 2, με στόχο την ενημέρωση και το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων στις διάφορες εκδηλώσεις.

Την οργάνωση του Φεστιβάλ  έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη Σχολή Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Θεματικό Μουσείο Υδροκίνησης, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Έχουμε την υποστήριξη της Ισπανικής Πρεσβείας και του Υπουργείου Πολιτισμού Ισπανίας, και του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Περιμένουμε απάντηση στο αίτημα επιχορήγησης από το Υπουργείο Πολιτισμού και από άλλους πολιτιστικούς φορείς”.

Καλούμε  τους Καλαματιανούς όλων των ηλικιών να πάρουν  μέρος  στις δράσεις του Φεστιβάλ και να το στηρίξουν. Το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας είναι ένα από τα δύο μεγάλα μοναδικά φεστιβάλ Κουκλοθέατρου στην Ελλάδα. Είναι αφιερωμένο σε όλη την πόλη της Καλαμάτας, γιατί την προβάλλει, τη διαφημίζει, την κάνει ξεχωριστή στο πολιτισμό στον φεστιβαλικό  τουρισμό, στη φιλοξενία των κατοίκων”.