Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022 19:40

Εκδήλωση Φάρις: Ο Γιάννης Ρίτσος περιχαρακωμένος από την ιδεολογική του στράτευση

Εκδήλωση Φάρις: Ο Γιάννης Ρίτσος περιχαρακωμένος από την ιδεολογική του στράτευση

Τον Γιάννη Ρίτσο ως κορυφαίο ποιητή, περιχαρακωμένο όμως από την ιδεολογική του στράτευση, για την οποία μίλησε καθαρά μόνο η κόρη του, Έρη Ρίτσου, που σημείωσε ότι ο πατέρας της ήταν κομμουνιστής ποιητής, παρουσίασαν άνθρωποι του πνεύματος και της επιστήμης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από τον Τομέα Λόγου και Γραμμάτων της Φάρις του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη…

Μίλησαν για τον Γιάννη Ρίτσο ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος, ο συγγραφέας, μεταφραστής, κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας και ο ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, Γιώργος Βαρθαλίτης. Συντόνισε ο υπεύθυνος του Τομέα Λόγου και Γραμμάτων της Φάρης, ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και διευθυντής περιοδικού Νέα Ευθύνη, Δημήτρης Κοσμόπουλος.

Χαιρετισμό έκαναν ο πρόεδρος της Φάρις, δημοτικός σύμβουλος Παντελής Δρούγας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Βασίλειος Μπαζάνης και η διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μάγδα Σουλιώτη. 

Η εκδήλωση περιελάμβανε και μουσικό μέρος με τη Μαρία Κρασσοπούλου στο τραγούδι και τον Νικόλα Παλαιολόγο στα έγχορδα. 

Η κόρη του Γιάννη Ρίτσου δεν παραβρέθηκε λόγω ατυχήματος που της συνέβη, έστειλε όμως ηχογραφημένο μήνυμα από τη Σάμο όπου ζει. Επίσης η εκδήλωση περιελάμβανε προβολή φωτογραφιών του Γιάννη Ρίτσου και ανάγνωση μαγνητοφωνημένων ποιημάτων από τον ίδιο τον ποιητή.