Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 17:31

Όλα έτοιμα για την έναρξη του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Παναγιώτης Νίκας, Βίκυ Μαραγκοπούλου και Νίκος Μπασακίδης Παναγιώτης Νίκας, Βίκυ Μαραγκοπούλου και Νίκος Μπασακίδης

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ…
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Θα είναι μια ιστορική διοργάνωση, καθώς μέσα σε περίοδο μεγάλης κρίσης το Φεστιβάλ κρατάει ψηλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και επιπλέον ανοίγει το σπίτι του, το Μέγαρο Χορού…

Το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας, Βίκυ Μαραγκοπούλου και ο πρόεδρος της «Φάρις», Νίκος Μπασακίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ανακοίνωσαν ότι είναι όλα έτοιμα για την αυριανή πρεμιέρα, που θα γίνει στο Μέγαρο Χορού.
Όπως τόνισε η κ. Μαραγκοπούλου, η πρεμιέρα θα γίνει με μια παράσταση που έχει σφραγίσει την ιστορία του σύγχρονου χορού, όπως και το Μέγαρο Χορού θα σφραγίσει για πολλές δεκαετίες την προβολή της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης. Για την πρεμιέρα λοιπόν έχει επιλεγεί η παράσταση Drumming της Anne Teresa de Keesmaeker από την ομάδα Rosas.
Ο κ. Νίκας τόνισε ότι η αυριανή θα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Καλαμάτα και τον πολιτισμό, γιατί θα αποδειχθεί ότι παρά τις δυσκολίες η πόλη κατάφερε να διοργανώσει το Φεστιβάλ, που τόνισε ότι είναι από τις σημαντικότερες πολιτιστικές διοργανώσεις πανελληνίως.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά τη Βίκυ Μαραγκοπούλου, τονίζοντας ότι το Φεστιβάλ Χορού αποτελεί δικό της δημιούργημα και είναι πνευματικό της παιδία. Επίσης ευχαρίστησε την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, για την επίβλεψη του έργου του Μεγάρου Χορού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την υποστήριξή του, όπως και την Εθνική Τράπεζα για τη χρηματοδότηση της μελέτης βιωσιμότητας του Μεγάρου.
Η κ. Μαραγκοπούλου διαβεβαίωσε ότι το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα προηγούμενα. Σημείωσε ότι η διάρκειά του είναι μικρότερη σε σχέση με παλιότερες διοργανώσεις, τόνισε όμως ότι διατηρεί στο ίδιο επίπεδο την ποιότητά του, το δυναμισμό του, την τολμηρότητά του και τη φρεσκάδα του.
Ειδικότερα η κ. Μαραγκοπούλου ανέφερε ότι και στο 19ο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν διακεκριμένοι διεθνώς καλλιτέχνες αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι χορευτές που όμως θα γράψουν ιστορία στο χορό. Επίσης, υπάρχουν συμμετοχές από καλλιτέχνες της πρωτοπορίας, όπως και από Έλληνες χορευτές, που παρότι η χώρα δεν τους υποστηρίζει διακρίνονται για την αξία τους, το πάθος τους, την επιμονή τους.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Χορού σημείωσε ότι και οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι λιγότερες, υπογράμμισε όμως ότι θα είναι υψηλού επιπέδου και έκανε ειδική αναφορά στον Ζοζέφ Τρεφελί. Όπως επίσης ειδική αναφορά έκανε στον Έλληνα δημιουργό Ιωάννη Μανταφούνη αλλά και στον Δημήτρη Παπαϊωάννου για την εγκατάσταση βίντεο που προσέφερε, μια εξάωρη προβολή της τελευταίας βραδιάς του «Μέσα», ένα αμοντάριστο ντοκουμέντο του έργου.
Η κ. Μαραγκοπούλου αναφέρθηκε ακόμη στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του 19ου Φεστιβάλ, τα σεμινάρια, τα οποία θα παρακολουθήσουν δεκάδες νέοι χορευτές από όλη την Ελλάδα που θα δώσουν άλλη ζωή στην πόλη αυτές τις ημέρες.
Επίσης, υπογράμμισε τη συμβολή του Φεστιβάλ όσον αφορά τη δημιουργία ελληνικής βιβλιογραφίας για το σύγχρονο χορό, που έως τώρα είναι ανύπαρκτη. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι τα προγράμματα του Φεστιβάλ αποτελούν από τις πιο σημαντικές πηγές γνώσης για τους έλληνες σπουδαστές, γι’ αυτό στέλνονται στα πανεπιστήμια και σε βιβλιοθήκες.
Η Βίκυ Μαραγκοπούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμβολή της ΕΡΑ Καλαμάτας και ειδικότερα των δημοσιογράφων Μαρίας Τομαρά και Βαγγέλη Ποτέα για την προβολή του Φεστιβάλ. Φέτος η διοργάνωση δεν έχει τη δυνατότητα αυτής της σημαντικής προβολής, λόγω του κλεισίματος της ΕΡΤ.
Στ.Μ.