Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 20:02

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στο "Βιβλιόπολις"

Ο παιδαγωγός Βαλάντης Παπαθανασίου Ο παιδαγωγός Βαλάντης Παπαθανασίου

ΣΑΒΒΑΤΟ 
Βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οργανώνει το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» στην Καλαμάτα, για το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου. Το σεμινάριο έχει τίτλο «Η προαγωγή της ψυχικής ανθεκτικότητας στη σχολική κοινότητα μέσα από τη λογοτεχνία και το δράμα» και θα υλοποιηθεί από τον Δρα Βαλάντη Παπαθανασίου, παιδαγωγό, διδάκτορα Ψυχολογίας...

Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου, θα συμμετάσχουν έως 15 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να στείλετε e.mail στις παρακάτω διευθύνσεις (και στις δύο) από όπου θα λάβετε απάντηση. Στο e.mail πρέπει να γίνονται γνωστά τα εξής: Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ειδικότητα και ο λόγος που θα θέλατε να συμμετάσχετε σε αυτό το σεμινάριο.
Οι διευθύνσεις:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ (για φοιτητές 30 ευρώ)
Διάρκεια: 4 ώρες, 12.00 - 16.00
Χώρος: Βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις, Αριστομένους και Νικηταρά 3Α

Η ψυχική ανθεκτικότητα έχει αναδειχθεί –κατά τις τελευταίες δεκαετίες– ως κρίσιμης σημασίας ζήτημα σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένων της αγωγής και της εκπαίδευσης. Αναφέρεται σε μια δυναμική διαδικασία, η οποία ενέχει τη θετική προσαρμογή των ατόμων –αλλά και των συστημάτων– στο πλαίσιο σημαντικών αντιξοοτήτων» (Luthar et al. 2000). Αποτελεί έναν από τους πιο σύγχρονους τομείς έρευνας και παρέμβασης στο χώρο της σχολικής κοινότητας.
Το εργαστήριο «Η προαγωγή της ψυχικής ανθεκτικότητας στη σχολική κοινότητα μέσα από τη λογοτεχνία και το δράμα» απευθύνεται σε επαγγελματίες της αγωγής και της εκπαίδευσης, καθώς και σε επαγγελματίες της ψυχικής υγείας.
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να παρέχει στους/στις συμμετέχοντες/-ουσες μια επισκόπηση του γενικού θέματος της ψυχικής ανθεκτικότητας, δίνοντάς τους πληροφορίες για το τι μπορεί να σημαίνει ψυχική ανθεκτικότητα και πώς αυτή επιτυγχάνεται στο σχολικό περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, θα τους/τις βοηθήσει να εξασκηθούν στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων που προάγουν την ψυχική ανθεκτικότητα σε επίπεδο σχολικού συστήματος (τάξη και σχολική μονάδα). Έμφαση θα δοθεί στη χρήση της λογοτεχνίας και του δράματος, ως μέσων προαγωγής της ψυχικής ανθεκτικότητας. Οι συμμετέχοντες/-ουσες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το δράμα στην εκπαίδευση (drama in education) και να εκπαιδευτούν στις βασικές αρχές δραματοποίησης και θεατρικού παιχνιδιού. Θα μάθουν πώς χρησιμοποιούνται οι νέες τεχνολογίες για την αφήγηση ιστοριών (digital storytelling) μέσω της παραγωγής βίντεο ή animation, ώστε να εντάξουν στη διδασκαλία τους ενεργητικές τεχνικές μάθησης και ευαισθητοποίησης.
Βασικό εργαλείο του εργαστηρίου θα αποτελέσει το θεατρικό έργο «Ο Αϊ-Βασίλης πάει κομμωτήριο». Το εν λόγω έργο είναι κατάλληλο για το ανέβασμα σχολικής θεατρικής παράστασης για τα Χριστούγεννα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον/την εκπαιδευτικό μέσα στην τάξη για την ανάπτυξη ενός προγράμματος για την ψυχική ανθεκτικότητα στο πλαίσιο των Βιωματικών Δράσεων της Ευέλικτης Ζώνης. Πραγματεύεται με πολύ χιούμορ θέματα όπως ο θάνατος και η απώλεια, η χρόνια αρρώστια, η μονογονεϊκότητα και οι εναλλακτικές μορφές οικογένειας, η φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, η ανεργία και η φτώχεια, η μετανάστευση και ο ρατσισμός, η παιδική εργασία κ.ά., με σκοπό να προάγει με απλό και άμεσο τρόπο –χωρίς ηθικοδιδακτική διάθεση– τις ιδέες της διαφορετικότητας, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης στην ομάδα-κοινότητα-κοινωνία.
Για το συντονισμό της ομάδας θα ακολουθηθεί το προσωποκεντρικό μοντέλο του Αμερικανού ανθρωπιστικού ψυχοθεραπευτή Carl Rogers. Ο μη κατευθυντικός συντονισμός της ομάδας επιτρέπει στον/στην καθένα/καθεμία από τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες να αισθανθεί ασφάλεια και να εμπλακεί στην όλη διαδικασία σύμφωνα με τον προσωπικό ρυθμό του/της.

*Στους/στις συμμετέχοντες/-ουσες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής, το βιβλίο «Ο Αϊ-Βασίλης πάει κομμωτήριο», συνοδευόμενο από έναν οδηγό με ιδέες διδασκαλίας και προτάσεις ανάπτυξης διαθεματικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τα Δ.Ε.Π.Π.Σ. - Α.Π.Σ., καθώς και εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή.