Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 11:15

Το Φεστιβάλ Χορού σε κρίσιμη πορεία και η επιλογή της Λίντας Καπετανέα

Το Φεστιβάλ Χορού σε κρίσιμη πορεία και η επιλογή της Λίντας Καπετανέα

Του Τάσου Πολυχρονόπουλου* 
Με την επιλογή της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ολοκληρώνεται μια κρίσιμη για το μέλλον του θεσμού διαδικασία.
Κρίσιμη για δύο λόγους:…

α) Έρχεται μετά από μια "ταραγμένη" για το θεσμό διετία, που άρχισε μετά την εξώθηση, ουσιαστικά, της κ. Μαραγκοπούλου σε αποχώρηση και έκλεισε με τη βιαστική εγκατάλειψη της θέσης από την κ. Κασιούμη.

β) Συντελείται σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία. Στην ύπαρξη του Μεγάρου Χορού, που αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη και τον θεσμό, προστίθεται η ύπαρξη του σταθερά υποστηρικτικού Υπουργείου Πολιτισμού και μιας Υπουργού που τον εκτιμά ιδιαίτερα και το κυριότερο, υπάρχει η δημόσια, κατ´ επανάληψη εκφρασμένη δέσμευση του Αν. Υπουργού κ. Χαρίτση, για την ένταξή του σε 3ετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα, κάτι που θα άρει τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τη λειτουργία του.

Με βάση αυτά τα δεδομένα αντιμετωπίσαμε μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε και να κρίνουμε τους σχετικούς χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής.

Είπαμε, λοιπόν, ότι: α) Η προκήρυξη έγινε με αδικαιολόγητη βιασύνη. Δεν προηγήθηκε καμία συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθούν οι μεγάλες δυνατότητες που ο θεσμός έχει κατακτήσει και πώς αυτός θα επανατοποθετηθεί στις νέες, έντονα ανταγωνιστικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο. Κάτι, που μάλιστα επίμονα ζητάμε από πολύ καιρό.

β) Η δημοσιοποίηση από τη Δημοτική Αρχή  της συνάντησής της με την κ. Καπετανέα, τη στιγμή και με τον τρόπο που έγινε, σε συνδυασμό και με άλλα σχετικά, δημιούργησαν ευρύτερα την ισχυρή εντύπωση ότι η επιλογή είχε ήδη γίνει (ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ για το θέμα) και σκίασαν τη διαδικασία.

γ) Η αλλοίωση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΑΡΙΣ και η αυθαίρετη εμπλοκή στη διαδικασία και μιας άλλης επιτροπής, επιβεβαίωσαν την εκτίμηση για τον αυταρχικό -ετσιθελικό τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Δημοτική Αρχή και μας οδήγησαν στην απόφαση να μη συμμετάσχουμε στη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων.

KAPETANEA.jpgΣε σχέση τώρα με το προτεινόμενο  πρόσωπο. Πιστεύουμε, ότι η κ. Καπετανέα, μια σημαντική και με διεθνή καριέρα χορεύτρια και χορογράφος, με μεγάλη επίσης διεθνή διδακτική (σεμιναριακή) πείρα, έχει τις προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις  αυτής της θέσης. Σημειώνουμε εδώ ότι η προσφερόμενη αμοιβή δεν είναι αντίστοιχη προς τις μεγάλες απαιτήσεις του έργου που καλείται να προσφέρει.

Για όλα αυτά τα προσόντα της και παρ' ότι δεν φαίνεται να έχει πείρα από ανάλογες διοργανώσεις, ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ με την επιλογή της για την υλοποίηση του έργου: "Σχεδιασμός Καλλιτεχνικών Δράσεων του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας". Της ευχόμαστε καλή επιτυχία και εκφράζουμε τη βούληση να την στηρίξουμε στο δύσκολο έργο της.

Τέλος και επειδή το ΔΙΚΕΧΟ (δράση του οποίου είναι το Φεστιβάλ Χορού), όπως συνεχώς τονίζουμε, δεν είναι υπόθεση μόνο της Δημοτικής Αρχής, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ως παράταξη  τη συμμετοχή μας στη διαμόρφωση ενός σχεδίου για το μέλλον του, με την αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που έχει, προς όφελος της πόλης μας.

*Εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας (Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες) του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις.
Το κείμενο αποτελεί την εισήγηση του Τάσου Πολυχρονόπουλου στο Δ.Σ. της Φάρις κατά την επιλογή της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού του 2018.