Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 19:08

Ολοκληρώνουν το έγκλημα με τα σκουπίδια

Ολοκληρώνουν το έγκλημα με τα σκουπίδια

Του Βαγγέλη Γούργαρη* 
Με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η Διοίκηση της Περιφέρειας επιδιώκει να πάρει μια καθοριστική, ίσως την καθοριστικότερη, απόφαση για να ολοκληρωθεί το έγκλημα της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο μεγάλο κεφάλαιο.
Το έγκλημα αυτό άρχισε το Δεκέμβρη του 2011 όταν οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των Οικολόγων αποφάσισαν ν’ αναθέσουν τα πάντα στον ανάδοχο του διαγωνισμού. Την επιλογή της μεθόδου διαχείρισης, την χωροθέτηση, την κατασκευή, την λειτουργία, την συντήρηση των εγκαταστάσεων, την τιμολόγηση, ακόμα και τον έλεγχο…

Στις 30-7-2013 αναδείχτηκε κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή ανάδοχος του έργου η ΤΕΡΝΑ και πανηγυρίστηκε δεόντως από την πλειοψηφία και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ που είχε έρθει γι΄ αυτό το λόγο στην Τρίπολη. 

Το Γενάρη του 2014 η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με τη βοήθεια των ΜΑΤ ψήφισε την ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ που εκτίνασσε πάνω από 150€ το κόστος για κάθε τόνο απορριμμάτων, έφτασαν μάλιστα στο σημείο να παραποιήσουν, να παραχαράξουν και ουσιαστικά να πλαστογραφήσουν την εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας που πραγματοποίησαν στις 11/1/2014 συνάντηση στην Καλαμάτα με εκπρόσωπο της εταιρείας αναζήτησαν τρόπους μείωσης του κόστους αλλά διαπίστωσαν πως δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια.

Με περίσσιο θράσος, αλαζονεία και ειρωνεία ο κ. εκπρόσωπος  τους ξεκαθάρισε, η εταιρία κέρδισε το διαγωνισμό μέσα από συγκεκριμένη προκήρυξη και εφαρμόζει αυτά που της δίνει η προκήρυξη.

Από τις αρχές του 2012 ήταν γνωστό το αντιλαϊκό περιεχόμενο της ΣΔΙΤ, τουλάχιστον από το Γενάρη του 2014 τα ήξεραν όλοι και όλα, όμως άλλοι τα στήριξαν ενεργά και άλλοι με την ένοχη σιωπή τους. Κάποιες Δημοτικές αρχές ας μην παριστάνουν τώρα τους απατημένους συζύγους ότι δήθεν το τελευταίο διάστημα μάθανε για τη ΣΔΙΤ της ΤΕΡΝΑ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνέχισε από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι.

Συμφώνησε με την ΤΕΡΝΑ οι τρείς διαχειριστικές ενότητες να γίνουν μία, άνοιξε το δρόμο για την καρκινογόνο καύση και ενέκρινε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που μόνο η Παράταξη Τατούλη υπερψήφισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έναν ΠΕΣΔΑ κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΤΕΡΝΑ ως αναδόχου της ΣΔΙΤ.

Στις αρχές Απρίλη 2017 έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη παρουσία πέντε υπουργών της κυβέρνησης και δύο Γενικών Γραμματέων. Είχαν κληθεί και συμμετείχαν ο κ. Τατούλης, η κ. Νικολάκου και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γρυπιώτης.

Σ’ αυτή τη συζήτηση υπήρξε κοινή βούληση κυβέρνησης, Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να υπογραφεί η σύμβαση της ΣΔΙΤ.

Ανεξάρτητα από τα παιχνίδια με την δήλωση παραίτησης στη συνέχεια του κ Γρυπιώτη, η πρόθυμη πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ και ο ίδιος υπερψήφισε το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης (ΠΣ) στη συνεδρίαση της 12-9-2017. Ουσιαστικά πρόκειται για επικύρωση της απόφασης που συμφωνήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου. Από αυτή τη συνεδρίαση απουσίαζαν ορκισμένοι διαφωνούντες με τη ΣΔΙΤ άλλοι ήταν εκεί και αποχώρησαν, ψήφισαν ΥΠΕΡ της Προγραμματικής Σύμβασης ακόμη και εκπρόσωποι Δήμων, όπως ο κ. Τσιριγώτης Πασόκος από το Δήμο Μεγαλόπολης και ο κύριος Αργειτάκος ΝΔ από το Δήμο Σπάρτης παρότι είχαν ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων κατά της ΣΔΙΤ.

Οι Δήμοι θα πληρώνουν ρήτρες ποιότητας – ποσότητας και το κόστος μεταφοράς.

Ας μη ψάχνουν κάποιοι Δήμαρχοι μικρών και απομακρυσμένων Δήμων να δικαιολογήσουν τη στάση τους που υπερψήφισαν την Π.Σ επειδή θα φτιαχτούν κάποιοι επί πλέον σταθμοί μεταφόρτωσης που μπορεί να είναι στην περιοχή τους, γιατί δεν θα γλιτώσουν τις ρήτρες ποσότητας – ποιότητας και τα μεταφορικά μέχρι τις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ, όπως ο κύριος Καφαντάρης από την Πύλο, ο κύριος Κατσίβελας από τους Γαργαλιάνους ο κύριος Μαραμπέας από τη Δυτική Μάνη, στην καλύτερη περίπτωση στην Καλλιρόη και τη χειρότερη στην Παλαιόχουνη.

Οι κύριοι Γιαννόπουλος από τη Γορτυνία για την Οιχαλία και κύριος Λυσίκατος από το Λεωνίδιο για την Παλαιόχουνη.

Ο κύριος Τριχείλης από τη Μονεμβασιά και η κυρία Λιάρου από την Ελαφόνησο για τη Σκάλα.

Ο κύριος Σφυρής από την Ερμιονίδα για τη Νέα Κίο.     

Είναι ξεκάθαρο ότι στο Μαξίμου συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση της βρώμικης δουλειάς και έκλεισε με τη μεθόδευση υπερψήφισης της Προγραμματικής Σύμβασης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).

Ο ΦΟΔΣΑ καλείται να υπηρετήσει μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης όλους τους όρους μιας επώδυνης ΣΔΙΤ, η οποία δεν περιλαμβάνεται καν στα «έχοντας υπόψη», ούτε προσαρτάται στην Προγραμματική Σύμβαση. Εφόσον το κείμενο της υπόψη ΣΔΙΤ δεν κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ τίθεται τόσο τυπικό όσο, και κυρίως, ουσιαστικό θέμα για τη νομιμότητα της ληφθείσας απόφασης, πολύ περισσότερο αν παρθεί υπόψη και η ισχνή πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση.

Σημειώνουμε ότι για τη μείζονα διασφάλιση του αναδόχου, πέρα από τις συγκεκριμένες αναφορές που γίνονται στην Προγραμματική Σύμβαση υπέρ των ρυθμίσεων της ΣΔΙΤ (ακόμη και με παραπομπές σε άρθρα, το περιεχόμενο όμως των οποίων δεν εμφανίζεται πουθενά!), τίθεται και γενικός προς τούτο όρος, σύμφωνα με τον οποίο ο ΦΟΔΣΑ (και μέσω αυτού οι δήμοι) υποχρεώνεται:

«• Να μην προβεί σε οποιαδήποτε υπαίτια ενέργεια ή παράλειψη, η οποία θα οδηγήσει σε παραβίαση των υποχρεώσεων του Φορέα Υλοποίησης, όπως προκύπτουν από την Σύμβαση Σύμπραξης» (άρθ.2, παρ.1).

Του ίδιου βάρους είναι και η ευθεία παραδοχή του σώματος ότι δεν γνώριζε το φυσικό αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης που υπερψήφισε, δηλ. το φυσικό αντικείμενο της ΣΔΙΤ. Υπενθυμίζουμε ότι το «Έργο» στο οποίο αναφέρεται η Προγραμματική Σύμβαση ονομάζεται «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ». Όμως, το ΠΑΡΑΤΗΜΑ Ι της Προγραμματικής Σύμβασης με τίτλο «ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΟΥ» απαραίτητα – υποτίθεται - προκειμένου το σώμα να διαμορφώσει γνώμη, «έκανε φτερά»! Στη θέση του, μια σύντομη «ταμπέλα» πληροφορεί το κάθε μέλος του ΔΣ:

«(Να γίνει περιγραφή του έργου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου)».

Με τόση σοβαρότητα και υπευθυνότητα αποφάσισε ο ΦΟΔΣΑ!!!

*Τμήμα της εισήγησης του περιφερειακού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου, Βαγγέλη Γούργαρη, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου «για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με το ΦΟΔΣΑ για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ»