Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 20:24

8 Φεβρουαρίου 1944: Μέρα τιμής και μνήμης (;)

8 Φεβρουαρίου 1944: Μέρα τιμής και μνήμης (;)

Του Δημήτρη Φαββατά  
Την 5ην Φεβρουαρίου 1944 εδολοφονήθησαν και πάλιν κτηνωδώς δέκα Γερμανοί στρατιώται. Τούτον είχε ως συνέπειαν βαρύτατα αντίποινα. Κατ’ ανωτέραν διαταγήν εξετελέσθη κατά τον στρατιωτικόν νόμον μέγας αριθμός Κομμουνιστών και ομήρων
Σημαία, 11.2.1944

78 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις άνανδρες μαζικές  εκτελέσεις άμαχου πληθυσμού από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους και ακόμα και σήμερα αυτό το κορυφαίο γεγονός της σύγχρονης ιστορίας της Καλαμάτας δεν έχει τη θέση που του αξίζει στη συλλογική μνήμη της πόλης μας. Αλήθεια, πόσοι γνωρίζουν για εκείνη τη μαρτυρική μέρα, όταν η Καλαμάτα μαζί με τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, το Δοξάτο, την Κάνθαρο στην Κρήτη και τόσες άλλες περιοχές πλήρωσε το δικό της φόρο αίματος στον κατακτητή; Δυστυχώς, ελάχιστοι! 

Και σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρουν διαχρονικά όλες οι δημοτικές αρχές, οι οποίες άφησαν ένα τέτοιο γεγονός να λησμονηθεί. Αντί να το κάνουν σημαία του αντιφασιστικού αγώνα της πόλης μας, αντί να τιμούν τα θύματα των γερμανικών θηριωδιών όπως τους αρμόζει, αναλώνονται σε τυπικούς επικήδειους και κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα. Ιδιαιτέρως, τα τελευταία χρόνια η οποιαδήποτε εκδήλωση λαμβάνει χώρα είναι σαφώς υποτιμημένη από τη δημοτική αρχή, η οποία μάλιστα δε δίστασε να τοποθετήσει υπαίθρια όργανα γυμναστικής (!!!!) πίσω από το μνημείο των εκτελεσθέντων στο Παλιό Σύνταγμα. 

Ο λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Γι’ αυτό το λόγο απαιτείται όλοι οι φορείς της Καλαμάτας να πάρουν τις πρωτοβουλίες εκείνες, έτσι ώστε η γνώση της ιστορίας να φωτίσει όλους τους πολίτες της πόλης μας. Ευθύνη και χρέος όλων μας είναι να αναδείξουμε την ιστορία μας. 

 

Δημήτριος Γ. Φαββατάς

Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας

Καλαμάτα Μπροστά