Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022 01:13

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - Διασώζει τη τιμή του ελληνικού κινήματος

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - Διασώζει τη τιμή του ελληνικού κινήματος

Του Σωτήρη Βλάχου

«ΕΙΡΗΝΗ» ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΡΙΚΗ;

Μετά τις σφαγές των ανθρώπων σε ένα πόλεμο που η πραγματική του αιτία είναι η  σύγκρουση για ανακατανομή ζωνών επιρροής και του ελέγχου στον πλούτου του πλανήτη, αρχίζει να διαφαίνεται μικρή ελπίδα για συμφωνία. Ο Πούτιν φαίνεται να δέχεται να αποσύρει τον όρο για απομάκρυνση Ζελένσκι και ο Ζελένσκι, στα σίγουρα με την σύμφωνη γνώμη των δυτικών, δέχεται να κρατήσει την Ουκρανία έξω από το ΝΑΤΟ.

Προοπτικές για «ειρήνη» φαίνεται να διανοίγονται μετά που οι δύο χώρες πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος σε νιάτα με στολή που κόπηκε η ζωή τους πριν καλά ξεκινήσει και η Ουκρανία σε άμαχους, ξεριζωμό και καταστροφή  που είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει κάποιος να δει πως θα αποκατασταθεί. 

Πώς να περιγράψει κάποιος την ηθική της σημερινής παγκόσμιας τάξης;

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 
Σύριζα και ΚινΑλ -ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκαν για ακόμα μια φορά ως η αριστερή πτέρυγα της ελληνικής αστικής τάξης. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στο σύνολο της παρουσιάστηκε ως η αριστερή πτέρυγα της ευρωπαϊκής αστικής τάξης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταδίκασε «απερίφραστα τις πολεμικές επιχειρήσεις που… διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία, που παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την Ρωσική εισβολή ως πισωγύρισμα στις πιο φρικτές στιγμές της ιστορίας, τοποθέτηση που θα ήταν απολύτως σωστή αν συνοδευόταν με τη πιο απερίφραστη καταδίκη του εγκληματικού ρόλου που και η Δύση έπαιξε στα γεγονότα, την προσπάθεια για περικύκλωση της Ρωσίας, τη χρηματοδότηση φασιστικών ομάδων που διέπραξαν σφαγές Ρωσόφωνων, τη χρηματοδότηση ανατροπών εκλεγμένων κυβερνήσεων.   

Το να αναδεικνύεις τις «σκηνές φρίκης που παρακολουθούμε από τους δέκτες της τηλεόρασής μας, τους βομβαρδισμούς, τις μάχες και τον θάνατο που σκορπίζεται στους δρόμους μίας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας», χωρίς ταυτόχρονα να καταδεικνύεις όλους τους ενόχους, είναι συγκάλυψη. Όπως και το να καλείς για ειρήνη χωρίς να επιρρίπτεις τις ευθύνες για το μακελειό εκεί που υπάρχουν.

Στα ίδια μήκη κύματος και ακόμα χειρότερα  κινήθηκε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, που στήριξε και την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Και είχε το… κουράγιο να τη χαρακτηρίσει ως έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι κάτι ρητορικό. Είναι καιρός… να αποδεικνύεται στην πράξη- και πρέπει να εκφράζεται τόσο από την ενίσχυση του αμυντικού εξοπλισμού μιας χώρας όσο και από την απαγόρευση πώλησης όπλων από ευρωπαϊκά σε τρίτα κράτη…». 

Μέσα στα πλαίσια της πιο ωμής προσέγγισης της δεξιάς και του κεφαλαίου, την ενίσχυση της κούρσας των πολεμικών εξοπλισμών βλέπει ο πρόεδρος του ΚινΑλ -ΠΑΣΟΚ την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την αντιμετώπιση της φρίκης του πολέμου.  

ΤΟ ΚΚΕ ΔΙΑΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία διέσωσε την τιμή του ελληνικού εργατικού κινήματος. Οι δηλώσεις Βαρουφάκη επίσης κράτησαν το ΜεΡΑ25 «στην σωστή πλευρά της ιστορίας», παρόλο που δεν έδωσαν μια εκτεταμένη ανάλυση του φαινομένου, δεν αναφέρθηκαν στα καθήκοντα μπροστά στο κίνημα και αρκέστηκαν σε απλή έκκληση για ειρήνη. 

Μια παρουσίαση των βασικών σημείων της διακήρυξης του ΚΚΕ έχει τεράστια σημασία.

«Ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής, ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τη στρατηγική της “ευρωατλαντικής διεύρυνσης”, από τη μια πλευρά, και, από την άλλη, τη στρατηγική της καπιταλιστικής Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα δικά της εκμεταλλευτικά σχέδια σε βάρος των λαών, για να ενισχύσει τον δικό της ιμπεριαλιστικό συνασπισμό (Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) στην περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ».

Ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει σε κάτι που δεν είναι παρά ένας ακόμη κρίκος «στην αιματηρή αλυσίδα των πολέμων και των ανταγωνισμών».  

«Η ΕΕ δεν είναι “άφωνη” και “αμέτοχη” στις εξελίξεις, αλλά συμμετέχει ενεργά εδώ και χρόνια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εν προκειμένω στον σχεδιασμό περικύκλωσης της Ρωσίας, είναι συνένοχη για το σημερινό δράμα των λαών στην Ουκρανία».

Η καπιταλιστική ΕΕ που παρουσιαζόταν ως η ήρεμη δύναμη των Αρχών, της προόδου και της ειρήνης ξεσκεπάζεται γι’ αυτό που πραγματικά είναι. 

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να απορρίψει τα κελεύσματα της πολεμικής προπαγάνδας που προετοιμάζει τον πόλεμο και τη μεγαλύτερη εμπλοκή, τα παπαγαλάκια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τις κατασκευασμένες ψεύτικες ειδήσεις που κατακλύζουν τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, να απορρίψει την “αντιρωσική υστερία”, που φτάνει να δαιμονοποιεί ακόμα και δημιουργήματα του πολιτισμού, την προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής που δεν αναπαράγει κάθε αφήγημα των ευρωατλαντικών επιτελείων».

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Απόλυτα σωστά εντοπίζει πιο πάνω η διακήρυξη ότι ξεκίνησε προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής που δεν αναπαράγει το αφήγημα των ευρωατλαντικών επιτελείων.

Σε πορεία συρρίκνωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων χωρίς τέλος έβαλε πλώρη η ευρωπαϊκή ελίτ, μέσα σε συνθήκες που η πίεση των γεγονότων την αναγκάζει να πετάξει το προσωπείο της διαφορετικής καπιταλιστικής ηθικής. 

Πολύ πρόσφατα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά ΜΜΕ, RT και Sputnik, θα απαγορευτούν στην ΕΕ: 

«Αναπτύσσουμε εργαλεία για να απαγορεύσουμε την τοξική και ζημιογόνα παραπληροφόρηση τους στην Ευρώπη… δεν θα μπορούν πια να διασπείρουν τα ψέματα τους για να δικαιολογούν τον πόλεμο του Πούτιν», είπε η κυρία επίτροπος. 

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων  αντέδρασε άμεσα. Ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ricardo Gutiérrez, εντόπισε άμεσα τους κινδύνους που μια τέτοια απαγόρευση εγκυμονεί για την ελευθερία έκφρασης. 

«Αυτή η πράξη λογοκρισίας μπορεί να έχει εντελώς αντιπαραγωγικά αποτελέσματα στους πολίτες που παρακολουθούν τα απαγορευμένα ΜΜΕ. Σύμφωνα με τη δική μας γνώμη, είναι πάντα καλύτερο να αντιμετωπίζεις την παραπληροφόρηση του προπαγανδιστή ή υποτιθέμενου προπαγανδιστικού μέσου, εκθέτοντας τα πραγματικά τους λάθη ή κακή δημοσιογραφία, αποδεικνύοντας την έλλειψη οικονομικής ή λειτουργικής ανεξαρτησίας, τονίζοντας την πίστη  /δέσμευση τους σε κυβερνητικά συμφέροντα και την περιφρόνησή τους για το δημόσιο συμφέρον». 

Στην ΕΕ δεν υπάρχει μόνο το Διευθυντήριο αλλά και το οργανωμένο ευρωπαϊκό κίνημα, ο πιο σημαντικός παίκτης στις μάχες των λαών που είναι μπροστά μας. 

Δεν αμέλησε η διακήρυξη του ΚΚΕ να αναφερθεί και στις ευθύνες Σύριζα και ΚινΑλ στους σχεδιασμούς που η ΝΔ κάνει για περεταίρω εμπλοκή της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, στις «κατασκευασμένες ψεύτικες ειδήσεις που κατακλύζουν τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο… την “αντιρωσική υστερία”, που φτάνει να δαιμονοποιεί ακόμα και δημιουργήματα του πολιτισμού, την προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής που δεν αναπαράγει κάθε αφήγημα των ευρωατλαντικών επιτελείων».

Κάθε πόλεμος, όπως και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ειδικά στην εποχή της καπιταλιστικής παρακμής, όσα προσχήματα και να παρουσιάζονται, στην ουσία του δεν είναι παρά σύγκρουση συμφερόντων των κυρίαρχων τάξεων, που για τους λαούς θα σημαίνει μόνο απέραντο κόστος. 

«Ο πόλεμος, που διεξάγει ο ιμπεριαλισμός και προκαλούν οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και συμμαχίες είναι πόλεμος άδικος, βάρβαρος με θύματα τους λαούς και στους ‘νικητές’ και στους ‘ηττημένους’».

 

  • Συνέχεια σε έκτακτη έκδοση της στήλης την ερχόμενη Τετάρτη

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΠΕΙΛΗΣ

ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ RAFALE και τι πραγματικά εξυπηρετούν

ΗΠΑ, Ρωσία και Ουκρανικό

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ-Ανοίγουν τις πόρτες του φρενοκομείου

Η Κύπρος μπροστά στη διχοτόμηση - Η συμμορία επικαλείται την εθνική ενότητα

ΚΑΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΡΑ προστίθεται σε ανεργία-φτώχεια και αναδεικνύει τα αδιέξοδα του παγκόσμιου συστήματος

Πόλεμος στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία ΙΙ (έκτακτο άρθρο λόγω των εξελίξεων για τη στήλη “Ένας κόσμος ένας λαός”)

Ουκρανία: Ο θάνατος και η καταστροφή συνεχίζονται

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Φιλελεύθερη και αριστερή διανόηση πνίγηκαν στα γεγονότα