Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2022 00:40

Η δημόσια υγεία δεν κινδυνεύει μόνο από τον Covid 19

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

Του Σωτήρη Βλάχου

Η περίοδος του χειμώνα προκαλεί έξαρση των ασθενειών αλλά και του covid 19 και φέρνει ξανά στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματα του νοσοκομείου Καλαμάτας που σημαίνουν κάτι πολύ απλό: προβλήματα στη δημόσια υγεία, προβληματική φροντίδα του λαού ολόκληρου του νομού και ταυτόχρονα δυσκολίες για να κάνουν τη δουλειά τους γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η καθημερινή εξάντληση του ιατρικού αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού είναι μια μόνιμη κατάσταση που συνεχώς επιδεινώνεται.

Νεαροί γιατροί με δυσκολία σηκώνονται από πολυθρόνες, πάνω στις οποίες έκλεισαν τα μάτια το βράδι για λίγες ώρες, για να συνεχίσουν την υπηρεσία τους.

Η ανάκληση αδειών ως αποτέλεσμα αδυναμίας του σοβαρά μειωμένου προσωπικού να ανταπεξέλθει στις ανάγκες, είναι επίσης μια μάστιγα που συνεχώς επιδεινώνεται.

Ένα ατύχημα σε νοσηλευτή ή μια ξαφνική ασθένεια προκαλεί ολόκληρη αναστάτωση και διαβουλεύσεις για το πιο τμήμα θα έχει το λιγότερο πρόβλημα αν στείλει υπάλληλο του για κάλυψη του κενού.

Τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία έδωσαν τη μάχη ενάντια στην πανδημία συγκινώντας το πανελλήνιο -και τον Πρωθυπουργό, τουλάχιστον έτσι μας είπε.

Είναι να τρομάζεις μόνο στη σκέψη τι θα είχε συμβεί αν ακόμα και αυτά τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσηλευτήρια δεν υπήρχαν και είχε αφεθεί η μάχη ενάντια στην πανδημία στα χέρια των ιδιωτών κλινικάρχων.

Δεν παύει όμως η υποστελέχωση να αποτελεί σοβαρό ζήτημα για την δημόσια υγεία.

Αυτή η πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα εμφανής στην Καλαμάτα και γενικότερα στον Νομό Μεσσηνίας.

Τα προβλήματα του νοσοκομείου αντανακλώνται στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.  Η υποστελέχωση του δημόσιου νοσοκομείου δεν είναι πρόβλημα μόνο του προσωπικού του νοσοκομείου αλλά και του κάθε πολίτη.

Επανειλημμένα η Ένωση Γιατρών αλλά και τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσηλευτών ανέδειξαν το τοπικό πρόβλημα της Καλαμάτας και προσπάθησαν να ενημερώσουν τον κόσμο, τους μαζικούς φορείς και τα σωματεία.

Αυτό αποτελεί σημαντικό προσανατολισμό των συνδικαλιστικών οργάνων του προσωπικού του νοσοκομείου. Η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη αλλά και κοινή δράση φορέων και σωματείων γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξή συνδικαλιστικών στόχων.

Στους συνδικαλιστικούς στόχους πρέπει να συμπεριληφθεί ως κατ’ επείγον και το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της υγείας που για κάποια στιγμή φάνηκε να βγαινε εκτός ατζέντας.

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσίες. Η κυβέρνηση που μάλλον νοιώθει ότι, ειδικά μετά τον covid 19, το ξεπούλημα των δημόσιων νοσοκομείων δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση, βρήκε «ευφάνταστους» τρόπους να ενισχύει του κλινικάρχες. Στέλνουν ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές όταν αυτοί δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο σύστημα που ακρωτηρίασαν και καλύπτονται πίσω από το επιχείρημα ότι ο ασθενής δεν πλήρωσε τίποτε. Το ζήτημα όμως είναι ότι πλήρωσε τους ιδιώτες το δημόσιο από τα χρήματα των φορολογουμένων. Και δεν ξέρουμε πόσα πλήρωσε και πόσα θα κόστιζε η αντίστοιχη υπηρεσία σε δημόσιο νοσοκομείο.

Στέλνουν γιατρούς του δημοσίου σε ιδιωτικές κλινικές για εργασίες που δεν μπορούν να γίνουν στον αποψιλωμένο δημόσιο χώρο. Και λεν «κοιτάξτε δεν είναι ιδιώτες που κάναν τη δουλειά αλλά γιατροί του δημοσίου». Δεν μας λένε όμως πόσα το δημόσιο πλήρωσε για την χρήση των ιδιωτικών χώρων.

Πρέπει όλα στα οποία αναφερθήκαμε να γίνουν μόνιμο ζήτημα συζήτησης στους συνδικαλιστικούς χώρους γιατρών και νοσηλευτών με στόχο την πιο μαζική και αποτελεσματική αντίδραση.

 

 

Ένα κτήνος ή μια κοινωνία που παράγει κτήνη;
Ισραηλινή κυριαρχία στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Καλαμάτας