Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022 01:41

Ρωσική Επανάσταση (2ο κείμενο)

Ρωσική Επανάσταση (2ο κείμενο)

Του Σωτήρη Βλάχου

Ψάχνοντας τον ορισμό της Επανάστασης, σταθήκαμε σε αυτόν της  Βικιπαίδεια. Εξηγεί τι είναι επανάσταση, αλλά ταυτόχρονα αποδίδει και ευθύνες. Όχι σε βάρβαρους ηγέτες και βίαιες μάζες, που υπονοούν άλλοι ορισμοί, αλλά στην καταπίεση: «Μια επανάσταση είναι μια θεμελιώδης και σχετικά ξαφνική αλλαγή στην πολιτική εξουσία και την πολιτική οργάνωση που συμβαίνει όταν ο πληθυσμός επαναστατεί ενάντια στην κυβέρνηση, συνήθως λόγω της αντιληπτής καταπίεσης (πολιτική, κοινωνική, οικονομική) ή λόγω πολιτικής ανικανότητας».

Στη Ρωσία του 1917 η καταπίεση δεν ήταν απλά αντιληπτή, αλλά συντριπτική. Το 1914 που ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, «η παλαιά και αγία Ρωσία φαίνεται σα να ζει όπως ζούσε αιώνες πριν. Συνεχίζεται ο μεσαίωνας με ένα απαρχαιωμένο και δεσποτικό σύστημα διακυβέρνησης, με μια τάξη ευγενών προσκολλημένη στα προνόμιά της, ένα πλήθος αγρότες που ζουν μέσα στην αθλιότητα και τις προλήψεις, μια καταθλιπτική γραφειοκρατία, μια τεράστια πολιτισμική καθυστέρηση και κάτω από το ρωσικό αποικιακό ζυγό που έχει κλείσει τόσες εθνότητες σε μια φυλακή των λαών», (Ζαν Ελενστέιν: «Ιστορία της Σοβιετικής Ενωσης», εκδόσεις Θεμέλιο, τόμος Α’ σελ. 41). Δυόμιση χρόνια μετά, με «το τέλος του 1916 μεγαλώνει διαρκώς η δυσαρέσκεια των εργατικών και αγροτικών μαζών, που ήταν καταδικασμένες σε όλο και πιο δύσκολες βιοτικές συνθήκες, καθώς και η οργή των στρατιωτών που υποφέρανε ακατονόμαστα βάσανα σ’ έναν πόλεμο του οποίου κατανοούσαν προοδευτικά τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα». (Σαρλ Μπετελέμ: «Οι ταξικοί αγώνες στην ΕΣΣΔ», εκδόσεις ΡΑΠΠΑ, 1η περίοδος, σελ. 75). Στα πρόθυρα της Επανάστασης, της πρώτης της φάσης της τον Φεβρουάριο του 1917, οι νεκροί στα μέτωπα υπολογίζονται γύρω στο ενάμισι εκατομμύριο και ένας ανάλογος αριθμός στα μετόπισθεν από πείνα και λοιμούς.  Οικονομία και επίπεδο ζωής είχαν καταρρεύσει με κάθε έννοια της λέξης.

Αυτές οι συνθήκες «κάλεσαν» την Ρωσική Επανάσταση που ανέτρεψε το καθεστώς των Τσάρων της δυναστείας των Ρομανώφ τον Φεβρουάριο του 1917, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή από τις μάζες ενός νέου καθεστώτος τον Οκτώβρη του 1917, οκτώ δηλαδή μήνες αργότερα. Στη Ρωσία η κοινωνική επανάσταση ήταν μια επιτακτική αναγκαιότητα. Μπορεί αυτό να αμφισβητηθεί; Και ήταν ένα εντελώς αυθόρμητο γεγονός, που έπιασε τους πάντες στον ύπνο.

Τον Φεβρουάριο του 1917, οι μπολσεβίκοι βρίσκονταν σε δεινή εσωτερική κατάσταση. Ο Λένιν ήταν εξόριστος και διατηρούσε, ειδικά τον τελευταίο καιρό, δύσκολή επαφή με το εσωτερικό της Ρωσίας. Οι Μπουχάριν, Ζηνόβιεφ, από τα πιο γνωστά ονόματα των μπολσεβίκων, το ίδιο. Ο Τρότσκι επίσης βρισκόταν στις ΗΠΑ και δεν ήταν ακόμα ούτε καν ενταγμένος στους Μπολσεβίκους, κάτι που θα γίνει τον Ιούνιο του 1917. Κανένας ηγέτης, κανένας Λένιν ή Κόμμα δεν κάλεσε την Επανάσταση του Φεβρουαρίου. Ούτε καν την πρόβλεψαν, παρά μόνο ως ένα αναπόφευκτο γεγονός κάπου στο μακρινό μέλλον.

Είναι σημαντικό να τονισθεί αυτό ξανά και ξανά και για έναν άλλο λόγο. Οι ηγέτες των επαναστατών έχουν ένα λιγότερο σημαντικό ρόλο, από αυτόν που επικρατεί ως πλατιά αντίληψη στον κόσμο αλλά και στους ίδιους τους κύκλους των επαναστατών. Είναι οι μάζες που αποφασίζουν πότε ξεσπά μια επανάσταση, αυτές είναι που τη φέρνουν σε πέρας!!! Ο ρόλος της επαναστατικής ηγεσίας ξεκινά μετά το ξέσπασμα της επανάστασης και ο ρόλος της είναι να προσφέρει πρόγραμμα, να δώσει τα πρακτικά βήματα και μέτρα που θα πρέπει να πάρουν οι μάζες για να μπορέσει η επανάσταση να γίνει νικηφόρα. Αυτός είναι σίγουρα ένας εξαιρετικά σημαντικός ρόλος. Είναι αποφασιστικής σημασίας και προϋποθέτει ότι οι επαναστάτες έχουν κερδίσει το αυτί της πρωτοπορίας τουλάχιστον των καταπιεσμένων, μέσα από μια μακρόχρονη πορεία στην οποίαν έπεισαν ότι έχουν κάτι σοβαρό και σωστό να της πουν. Δεν είναι όμως οι επαναστάτες που κάνουν την επανάσταση.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ξεσπά στις 24 Φεβρουαρίου η Επανάσταση και ιδρύεται το Σοβιέτ της Πετρούπολης, ενώ στις μέρες και στις εβδομάδες που ακολούθησαν ο θεσμός των Σοβιέτ εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα. Τα σοβιέτ ήταν μορφή οργάνωσης που και πάλι δεν επινόησε κάποιος ηγέτης αλλά ήταν κληρονομιά των Ρώσσων εργαζομένων από την Επανάσταση του 1905. Ήταν σώματα εκλεγμένων εργατών, αγροτών και στρατιωτών που παρουσίαζαν και μια τεράστια, ιστορική καινοτομία: Δεν υπήρχε χρονική θητεία, ενώ ταυτόχρονα όλοι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι ήταν ανά πάσα στιγμή ανακλητοί, κάτι που θα ισχύσει μετά την Επανάσταση για κάποια χρόνια μέχρι την τελειωτική ακύρωσή της.

 

  • Συνεχίζεται στην επόμενη έκδοση της στήλης

 

 

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΠΕΙΛΗΣ
ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ RAFALE και τι πραγματικά εξυπηρετούν
ΗΠΑ, Ρωσία και Ουκρανικό
ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ-Ανοίγουν τις πόρτες του φρενοκομείου
Η Κύπρος μπροστά στη διχοτόμηση - Η συμμορία επικαλείται την εθνική ενότητα
ΚΑΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΡΑ προστίθεται σε ανεργία-φτώχεια και αναδεικνύει τα αδιέξοδα του παγκόσμιου συστήματος
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία ΙΙ (έκτακτο άρθρο λόγω των εξελίξεων για τη στήλη “Ένας κόσμος ένας λαός”)
Ουκρανία: Ο θάνατος και η καταστροφή συνεχίζονται
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Φιλελεύθερη και αριστερή διανόηση πνίγηκαν στα γεγονότα
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - Διασώζει τη τιμή του ελληνικού κινήματος
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - Διασώζει την τιμή του ελληνικού κινήματος (2ο μέρος)
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ «ΔΙΚΑΙΟ» ΤΟΥΣ και οι επιπτώσεις για τους λαούς του κόσμου
ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ; Που ακόμα και να υποχρεωθούν σε ειρήνη, ετοιμάζονται για τον επόμενο πόλεμο…
ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Τα κινήματα των λαών μπορούν και πρέπει να το ανατρέψουν
“Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας”
Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και το Πάσχα των χριστιανών – Κάνει ο Θεός πολέμους;
ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ -ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΣΙΩΠΗΣ Οι επιλογές δεν ήταν μόνο Μακρόν ή Λεπέν
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ… φέρνουν όλο και πιο κοντά και το τέλος τους
H ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΓαλλία: Βάζουν ξανά μπροστά οι μηχανές της ιστορίας;Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ - Η σύγκρουση δυο σοβινισμών όπως τη μαρτυρούν οι ομαδικοί τάφοι
Εγκλήματα στην Κύπρο - "Χρειάζονται χίλιες φωνές για να πουν μιαν αλήθεια"
ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ «Δεν υπάρχουν βάρβαροι λαοί, υπάρχουν βάρβαρες σχολές σκέψης… ο διεθνισμός ήταν η απάντηση στις δικές μου εθνικιστικές αντιλήψεις»
Αντί απάντησης βρίσκουν καταφύγιο στην κατηγορία του προδότη
Γαλλικές βουλευτικές εκλογές – Εξαιρετικές εξελίξεις για την Ευρώπη και τον κόσμο
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνοδοί των Δυτικών
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ - Πόση δημοκρατία χωρά σε ένα καπιταλισμό της οικονομικής κρίσης;
Κύπρος 1974 - Ευρώπη και κόσμος 2022
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Και η ειρήνη που χάθηκε από τον ορίζοντα
Ο δοξασμένος από τους δυτικούς Γκορμπατσόφ
Μετασοβιετική Ρωσία
Θεσσαλονίκη: Εξαγγελίες Τσίπρα
ΠΙΘΑΝΗ ΝΕΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Ακροδεξιοί/φασίστες στην Ιταλική κυβέρνηση
Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Υποκρισία και απανθρωπιά σε όλο τους το μεγαλείο
Δολοφονίες στο Αιγαίο – Τεράστιες οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Εξαγγελία παναπεργίας (Για μια θέση στον ήλιο)