LEONIDAS MPALIKHS
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 01:28

ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ένα ακόμη ταρακούνημα από τις εξελίξεις

ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ένα ακόμη ταρακούνημα από τις εξελίξεις

Του Σωτήρη Βλάχου

Η μια μετά την άλλη ακολουθούν οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές και ξυλοδαρμούς στη Κιβωτό του Κόσμου. Στις οποίες προστίθενται και καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση που κατά δημοσιεύματα στρέφονται ενάντια και στον ιδρυτή της πάτερ Αντώνιο.

Οι πιθανότητες οι κατηγορίες να είναι φτιαγμένες με στόχο να πλήξουν το ίδρυμα και τον ιδρυτή του λιγοστεύουν όσο αυξάνει ο αριθμός των καταγγελιών από διαφορετικά άτομα.

Για είκοσι τέσσερα χρόνια λειτουργεί το ίδρυμα και κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό του λαού. Τα πάντα τώρα ανατρέπονται.

Το σεβασμό διαδέχεται το σοκ και μια σειρά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το τι πήγε στραβά.

Πως τόσα χρόνια δεν εντοπίστηκε κάτι; Πως μπορούσε να είχε ελεγχθεί η κατάσταση; Τι γίνεται τώρα;

Στέκει η πιθανότητα ο ιδρυτής να δημιούργησε το ίδρυμα, για το οποίο αφιέρωσε τόσο χρόνο, με στόχο να το εκμεταλλευτεί για να ικανοποιήσει δικά του «βίτσια» αλλά και για οικονομική αποκατάσταση ανθρώπων του κύκλου του;

Δεν στέκουν αυτά ως σοβαρή πιθανότητα.

Η εξήγηση της κατάστασης θα πρέπει μάλλον να αναζητηθεί αλλού.

Από τον ιδρυτή του ιδρύματος πριν είκοσι τέσσερα χρόνια, μέχρι τον σημερινό Πατέρα μεσολαβούν πολλά που μπορούν να αλλάξουν δραματικά χαρακτήρες.

Ο ιδρυτής πριν είκοσι τέσσερα χρόνια ήταν ένας άσημος ιερέας που πιστός πιθανότατα στις διδασκαλίες του χριστιανικού δόγματος για αγάπη, θέλησε να την προσφέρει σε κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα στο έλεος απάνθρωπων συνθηκών παιδιά.

Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά δεν είναι το ίδιο άτομο. Το κύρος που του έδωσε η πραγματική ή και υπερβολικά παρουσιασμένη προσφορά του από ΜΜΕ - που στόχο δεν έχουν την αλήθεια αλλά τη τηλεθέαση και που δοξολογούν ή καταριούνται όσο πιο ηχηρά μπορούν για μισό ποσοστό τηλεθέασης παραπάνω, για ένα ευρώ διαφήμισης παραπάνω- η εξουσία σε δομές στις οποίες ήταν ο ένας που έλυνε και έδενε χωρίς να ελέγχεται, οι δυνατότητες που του παρουσιάζονταν πια για αποκατάσταση του περίγυρού του – η γυναίκα του ήταν Πρόεδρος του ιδρύματος- δημιούργησαν έναν άλλο Πάτερα Αντώνιο.

Κάτω από αυτόν τον «άλλο Αντώνιο» ήταν πια εύκολο να εισχωρήσουν και στοιχεία που κάθε άλλο παρά την προσφορά είχαν υπόψη τους.

Έλλειψη ελέγχου αλλά και αγάπης ως το κίνητρο δημιούργησαν τις συνθήκες εγκλεισμού και ξυλοδαρμών που καταγγέλλονται τώρα σε συνθήκες που δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ήταν δύσκολες: συνθήκες αντιμετώπισης παιδιών και εφήβων που η αγριότητα των συνθηκών που ήταν τα βιώματα τους απαιτούσε ανεξάντλητη αγάπη αλλά και εκπαίδευση για να αντιμετωπιστούν. Χάθηκαν αυτά στην πορεία.

Οι παρενέργειες από αυτές τις εξελίξεις θα είναι πολλές και μακρόχρονες. Με πιο άμεση τι γίνεται με τα εκατοντάδες παιδιά που θα μπορούσαν να έχουν κάποιο μέλλον σε αυτό το ίδρυμα αν λειτουργούσε σύμφωνα με τα αρχικά οράματα.

Η κυβερνητική εξαγγελία για απόσυρση της στήριξης ήταν ό,τι πιο απαράδεκτο και θα οδηγήσει στη διάλυση του ιδρύματος που θα είναι  η  χειρότερη δυνατή εξέλιξη.

Είναι καθήκον του κράτους να δηλώσει παρών στη διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά και στήριξη του ιδρύματος και να το περάσει  άμεσα κάτω από τον έλεγχο του αν τεκμηριωθούν οι κατηγορίες. Η κρατική διαχείριση πρέπει επίσης να ελέγχεται αφού και αυτή είναι το ίδιο ευάλωτη στη διαφθορά. Υπάρχουν τρόποι για να γίνει αυτό πραγματικότητα.

 

 

 

Ένα κτήνος ή μια κοινωνία που παράγει κτήνη;
Ισραηλινή κυριαρχία στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Καλαμάτας
Η δημόσια υγεία δεν κινδυνεύει μόνο από τον Covid 19
Νεοφιλελευθερισμός και ανθρώπινος πόνος – Αμετάκλητα η δημόσια υγεία στο στόχαστρο