Παρασκευή, 03 Μαϊος 2024 16:14

Ημέρες Παθών

Ημέρες Παθών

Του Δημήτρη Ν.Μπουσούνη

Η Μεγάλη εβδομάδα έχει καθιερωθεί να λέγεται των «παθών», άρα θα πρέπει  να είναι και περισυλλογής για όλη τη Χριστιανοσύνη.

Για το λόγο αυτό καλό είναι ν’ ανατρέξουμε στην ιστορία και να δούμε που διαδραματίστηκε το θείο δράμα και κάτω από ποιες συνθήκες.

 

Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, λοιπόν, ο λαός της Μέσης Ανατολής βρισκόταν υπό τη μπότα των Ρωμαίων κι εκείνοι διαφέντευαν τις τύχες του ντόπιου πληθυσμού.

 

Αν κάποιος πολίτης αντιδρούσε στις προσταγές τους, αυτοί αποφάσιζαν αν θα θανατωθεί με λιθοβολισμό ή αν θ’ αφήσει την τελευταία του πνοή επάνω στο σταυρό με τον πλέον βασανιστικό τρόπο.

 

Παρόλο που πέρασαν είκοσι αιώνες, όμως, από τότε, σήμερα βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό σ’ αυτήν την περιοχή με εκείνο που επικρατούσε την περίοδο που σταυρώθηκε ο Χριστός.

 

Την θέση των Ρωμαίων τώρα την έχουν πάρει οι Εβραίοι και δεν υπάρχει ίχνος ανθρωπιάς απέναντι στους σύγχρονους είλωτες, που είναι οι Παλαιστίνιοι.   

 

Οι μέθοδοι βασανιστηρίων και θανάτων έχουν αλλάξει, βέβαια, από τότε, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, αλλά η βαρβαρότητα των ισχυρών απέναντι στους αδυνάτους παραμένει η ίδια κι απαράλλακτη.

 

Έξι μήνες τώρα κι όχι μόνο, τα αίσχη που διαδραματίζονται στα Παλαιστινιακά εδάφη δεν περιγράφονται και δεν μπορεί να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

 

Ξεπέρασαν, λέει, τους τριάντα χιλιάδες οι Παλαιστίνιοι που έχασαν τη ζωή τους ως τώρα κι όσο για τις υποδομές δεν έχει μείνει απολύτως τίποτα όρθιο.

 

Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και 13.000 χιλιάδες ανήλικα παιδιά, που δε φταίνε σε τίποτα κι όμως σφαγιάστηκαν κι εκείνα σαν κοινοί εγκληματίες.   

 

Τύφλα να ’χει ο Ηρώδης, δηλαδή, της εποχής των Ρωμαίων μπροστά στην βαρβαρότητα που διαπράττουν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

 

Απέναντι σ’ όλα αυτά οι ηγέτες του πολιτισμένου κόσμου της Δύσης, μεταξύ των οποίων κι ο δικός μας, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τίποτα και νίπτουν τα χέρια τους σαν Πόντιοι Πιλάτοι.   

 

Μένει να δούμε τι θα πράξει, επί τέλους, το ιερατικό κατεστημένο όπου γης, γιατί ως τώρα τηρεί σιγή ιχθύος.

 

Θα βρεθεί, άραγε, την ημέρα της Ανάστασης, που όλοι μιλούν για αγάπη, έστω κι ένας ιερέας να κάνει ένα τρισάγιο για τα 13.000 αδικοχαμένα παιδιά των Παλαιστινίων;

 

Μάλλον απίθανο φαίνεται γιατί, ως συνήθως, οι προσευχές που απευθύνουν στον ύψιστο αναφέρονται μόνο στα καλά και συμφέροντα ταις ψυχαίς ημών.

 

Άρα οι ημέρες των παθών για τους Παλαιστινίους θα συνεχίζονται για πολύ καιρό ακόμη κι όσο για μας καλό «ΠΑΣΧΑ» να έχουμε!!!!!!!!!!!

 

 

 

Δημήτρης Ν. Μπουσούνης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.