Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 01:22

Πανδημία είναι θα περάσει… - Ο υπουργός Υγείας στη διαδικτυακή συζήτηση του Δήμου Καλαμάτας

Πανδημία είναι θα περάσει… - Ο υπουργός Υγείας στη διαδικτυακή συζήτηση του Δήμου Καλαμάτας

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Απέφυγε φυσικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, να μιλήσει για τα τραγικά ποσοστά της Ελλάδας σε αριθμό νεκρών με κορονοϊό, για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, για τον κόσμο που έχει αναγκαστεί είτε να σταματήσει να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του είτε να πηγαίνει στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία. Αντίθετα δήλωσε αισιόδοξος ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει ένας σαφής οδικός χάρτης εξόδου από την πανδημία, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτό έγινε χθες το βράδυ, στον χαιρετισμό που έκανε ο υπουργός στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Καλαμάτας με θέμα «Νεότερα δεδομένα και μετάλλαξη “Όμικρον”» και με κύριους ομιλητές τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Δημήτρη Παρασκευή και Ευάγγελο Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη…

Η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου και ακολούθως του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, που έδωσε τα συγχαρητήρια του στο Δήμο γι’ αυτή την πρωτοβουλία. 

Ο υπουργός είπε ότι τους τέσσερις τελευταίους μήνες, που επιβλήθηκαν διάφορα μέτρα υποχρεωτικότητας, αυξήθηκε το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών και των εμβολιασμένων με την αναμνηστική δόση κατά 15 μονάδες περίπου. Τόνισε ο κ. Πλεύρης ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων συνδέεται άμεσα με τον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών. Όπως σημείωσε, σήμερα το 84% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι, ενώ ανέφερε ότι εάν το σύνολο των πολιτών είχε εμβολιαστεί ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπολογίζεται ότι θα ήταν μικρότερος από 150 ενώ σήμερα είναι περίπου 650. 

Ακόμη ο υπουργός ανέφερε ότι πλέον η χώρα έχει φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό,τι αφορά το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, ενώ σε ό,τι αφορά το ποσοστό των πολιτών με αναμνηστική δόση η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης.

Ο υπουργός κ. Πλεύρης είπε ότι το υπουργείο δεν αποδέχεται την ενδεχόμενη άποψη ότι η μετάλλαξη “Όμικρον” προκαλεί μικρή νοσηρότητα σαν να πρόκειται για απλό κρυολόγημα. Σημείωσε ότι η μετάλλαξη έχει πράγματι πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα και μικρότερη νοσηρότητα αλλά αυτό, τόνισε, δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνη και δεν χρειάζεται να λαμβάνονται μέτρα προστασίας. 

Δήλωσε πάντως αισιόδοξος, αν και παρατήρησε ότι μέχρι τώρα ο κορονοϊός έχει εκπλήξει αρνητικά πολλές φορές την ανθρωπότητα, ότι πλησιάζει ο καιρός για την έξοδο την πανδημία. Είπε ότι αυτό βασίζεται στο εμβόλιο, που αποτελεί το βασικότερο εργαλείο, ενώ πλέον υπάρχουν και οι νέες θεραπείες, καθώς επίσης έχει αποκτηθεί και μια πολύ μεγάλη τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. 

Κλείνοντας ο υπουργός τόνισε ότι με τον εμβολιασμό, με τα μέτρα προστασίας, με την ενημέρωση, όπως με εκδηλώσεις σαν αυτή που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, καθώς και με τις νέες θεραπείες το επόμενο διάστημα θα υπάρχει ένας σαφής οδικός χάρτης εξόδου από την πανδημία. 

Χαιρετισμό έκαναν επίσης ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη. 

Το συντονισμό της εκδήλωσης, περιγράφοντας και εκείνος μια εικόνα χωρίς προβλήματα, έκανε ο πανεπιστημιακός καθηγητής Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Καλαμάτας για θέματα υγείας. 

Στ.Μ.